Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή του δέρματος που πλήττει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινες πλάκες στο δέρμα, συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα ή το τριχωτό της κεφαλής. Τα άτομα με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και για άλλες ασθένειες.
Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μικρές ποσότητες ενός τεχνητού εκχυλίσματος βανίλιας που ονομάζεται βανιλίνη, ίσως να προστατεύει από την ψωρίαση.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η βανιλίνη θα μπορούσε να αποτρέψει ή να μειώσει τη φλεγμονή του ψωριασικού δέρματος.
Οι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται ιντερλευκίνες (IL) 17 και 23 αποτελούν βασικούς παράγοντες ανάπτυξης της νόσου. Η βανιλίνη μπορεί να έχει επιπτώσεις σε διάφορες ιντερλευκίνες που εμπλέκονται και σε άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις και ασθένειες.
Οι Chien-Yun Hsiang και Tin-Yun Ho από το China Medical University, στην Ταϊβάν εξέτασαν αν η θεραπεία με βανιλίνη μπορεί να αποτρέψει τα ψωριασικά συμπτώματα.
Οι ερευνητές προκάλεσαν φλεγμονή ψωριασικού τύπου σε ποντίκια τοποθετώντας μια χημική ένωση στο δέρμα τους.
Διάφορες ομάδες ποντικιών έλαβαν από του στόματος διάφορες ημερήσιες δόσεις βανιλίνης για επτά ημέρες.
Τα ποντίκια που έλαβαν δόσεις σωματικού βάρους 50 ή 100 mg ανά κιλό βάρους είχαν μειωμένα συμπτώματα ψωρίασης σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν μικρότερες ή καθόλου δόσεις βανιλίνης.
Σε όλους τους ποντικούς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βανιλίνη, μειώθηκαν τα επίπεδα των ιντερλευκινών IL-17 και IL-23.
Οι ερευνητές είπαν ότι η βανιλίνη ήταν αποτελεσματική ένωση κατά της ψωριασικής φλεγμονής του δέρματος σε αυτό το ζωικό μοντέλο. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν μελέτες στον άνθρωπο για να φανεί αν μπορεί να αποτελέσει κάποιο είδος θεραπείας.
Η βανιλίνη είναι μια λευκή κρυσταλλική αρωματική ένωση που αποτελεί βασικό συστατικό της φυσικής βανίλιας. Στη φύση υπάρχει κυρίως στους καρπούς μιας ορχιδέας με όνομα Vanilla planifolia. Παρασκευάζεται όμως συνθετικά (τεχνητή βανίλια) π.χ. από τη λιγνίνη του χαρτιού ή άλλους τρόπους. Χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την παρασκευή προϊόντων ζαχαροπλαστικής και η χαρακτηριστική, γνώριμη και ευχάριστη μυρωδιά της, συναντάται στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και στα ζαχαροπλαστεία. Επίσης χρησιμοποιείται για αρωματισμό διάφορων προϊόντων, όπως στα καλλυντικά, στα σαπωνοδιαλύματα, στις οδοντόκρεμες, στον καφέ, στα τσιγάρα και τα αναψυκτικά. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργία.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ACS’ Journal of Agricultural and Food Chemistry.