Του Θανάση Κ. (fb)
Είχα υποστηρίξει πρόσφατα και παλαιότερα, ότι το περιβόητο «υπέρ- πλεόνασμα» του Τσίπρα ήταν… «πέτσινο»! Δηλαδή δεν ήταν αληθινό πρωτογενές πλεόνασμα. Προέκυψε κυρίως από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.
Είναι σαν κάποιος να μην πληρώνει τους λογαριασμούς του σπιτιού του και να πανηγυρίζει ότι του… «περισσεύουν λεφτά»! Μέχρι να αναγκαστεί να τους πληρώσει βέβαια, οπότε… όνειρο ήταν και πάει!
Αυτό ακριβώς του είπαν οι δανειστές προχθές. Αυτό ακριβώς:
Πως ό,τι εμφανίζει ως «υπέρ- πλεόνασμα» είναι δαπάνες που έπρεπε να είχε κάνει νωρίτερα - δηλαδή κανονικές πληρωμές που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση - δεν τις έκανε, του περίσσεψαν χρήματα και τώρα αναγκάζεται να τα πληρώσει με καθυστέρηση.
Δεν ήταν «υπέρ-πλεόνασμα». Ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν!
Κι έτσι αποκάλυψαν κι ένα ακόμα ψέμα που είπε πρόσφατα η κυβέρνηση Τσίπρα: Ότι μοιράζει, λέει, υπέρ-πλεόνασμα και για τη φετινή χρονιά! Χοντρό ψέμα κι αυτό!
Γιατί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ουδείς το γνωρίζει από τώρα. Θα το ξέρουμε μετά τον ερχόμενο Μάρτιο. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι φορολογικές πληρωμές της φετινής χρονιάς. Τα αποτελέσματα κάθε χρόνου κλείνουν τρείς μήνες μετά τη λήξη της ημερολογιακής χρονιάς. Στα τέλη του επόμενου Μαρτίου.
Κι έτσι ό,τι τον αφήνουν να μοιράσει τώρα, είναι αυτά που χρωστάει ακόμα από τα περσινά! Όπως ακριβώς σας το είχα γράψει από δω.
Και κάτι ακόμα: Αποκαλύφθηκε πως τα ληξιπρόθεσμα της κυβέρνησης σήμερα είναι σήμερα 500 εκατομμύρια παραπάνω απ’ όσα βρήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015!
Αφού στο μεταξύ έχει δανειστεί 5,1 δισεκατομμύρια για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα!
Προσέξτε: δανείστηκε 5,1 δισεκατομμύρια, δηλαδή φόρτωσε νέο χρέος στον Ελληνικό λαό, για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα που ο ίδιος δημιούργησε μέσα σε τρία χρόνια – κι εξακολουθεί να χρωστάει μισό δισεκατομμύριο παραπάνω απ’ όσο βρήκε! Φοβερό «κατόρθωμα» έτσι;
Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσα σε 2,5 χρόνια, είχε μειώσει τα ληξιπρόθεσμα που βρήκε κατά 6 δισεκατομμύρια – κι απ’ αυτά χρειάστηκε να δανειστεί λιγότερα από τα μισά!
Πάντως όποιος αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς κι ύστερα δανείζεται για να τους ξεπληρώσει, δεν δικαιούται να καμαρώνει πως πέτυχε… «υπέρ-πλεονάσματα». Ελλειμματικός εξακολουθεί να είναι.
Τώρα του το είπαν και οι δανειστές πια. Όπως του είπαν και κάτι ακόμα: Ότι «πέτυχε» να βγάλει περισσότερα δημόσια έσοδα από μειωμένο ΑΕΠ! Δηλαδή με «υπέρ- φορολόγηση»! Δηλαδή με ξεζούμισμα της οικονομίας. Δηλαδή υπέρ-φορολογούν τους πάντες και συνθλίβουν τα πάντα!
Πράγμα που ΔΕΝ θεωρείται «βιώσιμο» ως «οικονομική πολιτική». Αυτό δεν λέγεται «εξισορρόπηση» της οικονομίας. Αυτό λέγεται θανάσιμη ασφυξία της οικονομίας!
Γιατί κανείς δεν θα έλθει να επενδύσει σε μια χώρα, όπου οι φορολογικές επιβαρύνσεις (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) είναι υπέρογκες – σε σύγκριση μάλιστα με όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες. Ιδιαίτερα στις ομοειδείς και τις γειτονικές.
Όχι μόνο δεν θα έλθει να επενδύσει κανείς – αλλά σιγά-σιγά φεύγουν κι αυτοί που είναι ήδη εδώ.
Κι ακόμα, όπως φαίνεται, ο κόσμος πληρώνει φόρους από τις καταθέσεις που πρόλαβε κι έβγαλε - κι έκρυψε «στο στρώμα» - το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Έτσι εξηγείται που 2 χρόνια μετά δεν λένε να αυξηθούν οι καταθέσεις! Πώς να αυξηθούν; Ο κόσμος πληρώνει με ό,τι έχει «μέσα στα στρώματα» τις αυξημένες υποχρεώσεις του - μέχρι να εξαντληθούν κι αυτά. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, ήδη εξαντλούνται.
Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν: Μιλάει ο Τσίπρας για success story, ενώ:
--Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Χρειάστηκαν 5,5 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιηθούν στα μέσα του 2015 (μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη) και, κατά το ΔΝΤ, χρειάζεται ξανά νέα ανακεφαλαίωση, ύψους 10 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.
Ενώ επί Σαμαρά παρέμεναν ανοικτές οι τράπεζες, χωρίς capital controls, και μάλιστα ανακεφαλαιοποιήθηκαν (το Νοέμβριο του 2014) χωρίς το δημόσιο να βάλει ούτε ένα πρόσθετο ευρώ.
--Όταν οι καταθέσεις έχουν πέσει κατά 41 δισεκατομμύρια σε σχέση με το Γενάρη του 2015 και από τότε δεν ανέβηκαν καθόλου.
Ενώ στους έξη πρώτους μήνες του Σαμαρά είχαν ανέβει κατά 14 δισεκατομμύρια.
--Όταν η ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεχώς μικρότερη απ’ ό,τι την προϋπολόγιζαν.
Ενώ επί Σαμαρά το ΑΕΠ πήγαινε κάθε χρόνο καλύτερα απ’ ό,τι το είχαν προϋπολογίσει.
Ακόμα και τώρα, μετά από δυόμιση χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πιάσουν τα επίπεδα ΑΕΠ που τους άφησε ο Σαμαράς!
Κι ενώ στην τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα είχε μπει πια στην ανάπτυξη.
--Κι όταν το χρέος εξακολουθεί να είναι ψηλότερο απ’ όσο τους το άφησε ο Σαμαράς.
-- Κι όταν η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχασε έδαφος σε σχέση με το Γενάρη του 2015, ενώ επί Σαμαρά έκανε επί δυόμιση χρόνια συνεχή άλματα προς τα πάνω...
-- Κι όταν το ΔΝΤ εξακολουθεί να διακηρύσσει πως το ελληνικό χρέος είναι ΜΗ βιώσιμο (και χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» για να γίνει βιώσιμο - αλλά δεν υπάρχει σήμερα κυβέρνηση στη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα, για να αποφασίσει τέτοιο «κούρεμα»…)
Ενώ στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά το ίδιο ΔΝΤ διακήρυσσε πως το χρέος της Ελλάδας είχε μπει σταθερά σε «τροχιά βιωσιμότητας»!
--Κι όταν το χρηματιστήριο βρίσκεται σήμερα περίπου στα… μισά απ’ ό,τι βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014, επί Σαμαρά.
-- Κι όταν τους ειδοποιούν – και επίσημα πλέον – ότι μετά τον Ιούλιο του 2018 η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι, ουσιαστικά, σε μνημόνιο και να παίρνει οδυνηρά μέτρα λιτότητας – και για το 2019 και για το 2020, ύψους 4 δισεκατομμυρίων! (Αφού έχουν ήδη πάρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας 10,5 δισεκατομμυρίων…)
Ενώ επί Σαμαρά έβγαινε η χώρα από τα μνημόνια με μόνα πρόσθετα μέτρα εφ’ άπαξ, μισό εκατομμύριο περίπου (το περιβόητο email Χαρδούβελη).
-- Κι όταν έχουν ήδη υπογράψει την υποθήκευση της δημοσίας περιουσίας για 99 χρόνια, πράγμα που οι δανειστές δεν διανοήθηκαν ποτέ να ζητήσουν από το Σαμαρά!
--Κι όταν οι επικουρικές συντάξεις θα κοπούν σταδιακά μέχρι και 40% - όταν επί Σαμαρά οι δανειστές ζητούσαν μείωση των επικουρικών μέχρι 8% το πολύ!
--Κι όταν κόπηκαν ή θα κοπούν και όλες οι κύριες συντάξεις μέχρι 18% («προσωπική διαφορά»), ενώ οι δανειστές επί Σαμαρά ζητούσαν απλώς να μην αυξηθούν οι κύριες συντάξεις. (Επί Σαμαρά ο όρος «προσωπική διαφορά» ήταν άγνωστος – και για τους δανειστές!)
--Κι όταν το αφορολόγητο επί Σαμαρά είχε ανέβει στις 9,5 χιλιάδες με τη ανοχή των δανειστών, ενώ τώρα ήδη κόπηκε και θα κοπεί κι άλλο ως τις 5,7 χιλιάδες! Δηλαδή παρά πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι θα πληρώσουν φόρο, ενώ πριν δεν πλήρωναν καθόλου – και μάλιστα θα πληρώσουν από χαμηλότερα εισοδήματα!
Αληθινή σφαγή των φτωχών!
Αυτό είναι το success story του Τσίπρα, του Τσακαλώτου και του Κατρούγκαλου.
--Χώρια οι πλειστηριασμοί ακινήτων που απελευθερώνονται πλήρως από την πρώτη του επόμενου μηνός (Ιανουαρίου του 2018)!
--Χώρια οι απολύσεις 30 χιλιάδων συμβασιούχων που οι δανειστές ζητάνε μέσα στην άνοιξη.
--Χώρια που κανείς δεν ξέρει πια – κι άρχισαν να το λένε και οι δανειστές – πόσες είναι οι νέες συντάξεις που τις κρύβουν, γιατί αρνούνται να παραλάβουν τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, επικαλούμενοι «ελλιπή στοιχεία».
Πράγματι, η έκθεση των δανειστών είναι κόλαφος για την κυβέρνηση: τους λέει ότι ουσιαστικά μετέθεσαν τα δύσκολα (απολύσεις συμβασιούχων κλπ.) για την επόμενη (τέταρτη) αξιολόγηση ως τον ερχόμενο Μάϊο, έχουν πολλά να νομοθετήσουν ακόμα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, ως τα μέσα Ιανουαρίου, και στο μεταξύ πρέπει να γίνουν τρία πράγματα επιπρόσθετα:
Να ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία τους, γιατί είναι ακόμα πολύ «μπερδεμένα».
Να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα, για να δούμε τι καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουν.
Και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις – γιατί ως τώρα υπογραφούν, αλλά δεν νομοθετούν ή νομοθετούν αλλά δεν εφαρμόζουν – αυτό το τελευταίο αφορά κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις.
--Χώρια που πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη ΔΕΗ όπου το σχήμα ΔΕΝ βγαίνει – και η εταιρία εξακολουθεί να καρκινοβατεί.
--Χώρια που στο Ελληνικό ΔΕΝ έχουν μπει ακόμα μπουλντόζες και στα περιφερειακά αεροδρόμιο δεν κινείται τίποτε.
--Χώρια που γύρω στον Απρίλιο θα τους πουν, αν χρειαστεί να φέρουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφίσει για το 2020 πιο μπροστά!
(Κατά τα άλλα, ακόμα μιλάνε για… «υπέρ- πλεονάσματα!)
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Περάσαμε πέντε-έξη μήνες περίπου, που λόγω των εκλογών και της ακυβερνησίας στη Γερμανία, οι δανειστές προσπαθούσαν να είναι καθησυχαστικοί για την Ελλάδα. Ενώ η κατάσταση δεν δικαιολογούσε τέτοιον εφησυχασμό.
Δεν ήθελαν να επιτρέψουν τις «δυσκολίες» της Ελλάδας, να μπουν στην προεκλογική διαμάχη της Γερμανίας.
Έλπιζαν κι όλα, πως μέχρι το Δεκέμβριο θα είχε σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, που θα αναλάμβανε να διαχειριστεί το «ελληνικό πρόβλημα» αμέσως μετά.
Όμως κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε στο Βερολίνο. Ούτε αναμένεται το επόμενο δίμηνο, τουλάχιστον. Και η ακυβερνησία στη Γερμανία συνεχίζεται. Γιατί μπορεί να προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας ή και νέες εκλογές την άνοιξη.
Αλλά το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να παραμένει κλεισμένο σαν «σκελετός στο ντουλάπι». Το επόμενο εξάμηνο πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα. Γιατί το Ελληνικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται κι όλα βρίσκονται ακόμα στον αέρα.
Το success story του Τσίπρα γίνεται ήδη θρύψαλα!
Για σκεφτείτε: Το λεγόμενο success story του Σαμαρά το πρόβαλε ο διεθνής Τύπος τότε! Πρωτοσέλιδα μάλιστα, στο Economist και αλλού (δείτε το δημοσίευμα την άνοιξη του 2013: From Grexit to Grecovery).
Το πρόβαλαν οι ξένοι και το αμφισβητούσε με πάθος (και εμπάθεια) ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα, το success story του Τσίπρα το προβάλει ο ίδιος ο Τσίπρας. Και του το αμφισβητούν τόσο τα ίδια τα νούμερα, όσοι και οι δανειστές! Πλήρης αντιστροφή.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε πάρει μια «παράταση». Αλλά η παράταση πια τελειώνει.
Τα ψέματα τελειώνουν επίσης.
Η επόμενη κυβέρνηση θα φρίξει με αυτά που θα βρει.
Και πρέπει να είναι έτοιμη για όλα...
Είναι σαν κάποιος να μην πληρώνει τους λογαριασμούς του σπιτιού του και να πανηγυρίζει ότι του… «περισσεύουν λεφτά»! Μέχρι να αναγκαστεί να τους πληρώσει βέβαια, οπότε… όνειρο ήταν και πάει!
Αυτό ακριβώς του είπαν οι δανειστές προχθές. Αυτό ακριβώς:
Πως ό,τι εμφανίζει ως «υπέρ- πλεόνασμα» είναι δαπάνες που έπρεπε να είχε κάνει νωρίτερα - δηλαδή κανονικές πληρωμές που όφειλε να κάνει η κυβέρνηση - δεν τις έκανε, του περίσσεψαν χρήματα και τώρα αναγκάζεται να τα πληρώσει με καθυστέρηση.
Δεν ήταν «υπέρ-πλεόνασμα». Ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν!
Κι έτσι αποκάλυψαν κι ένα ακόμα ψέμα που είπε πρόσφατα η κυβέρνηση Τσίπρα: Ότι μοιράζει, λέει, υπέρ-πλεόνασμα και για τη φετινή χρονιά! Χοντρό ψέμα κι αυτό!
Γιατί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ουδείς το γνωρίζει από τώρα. Θα το ξέρουμε μετά τον ερχόμενο Μάρτιο. Αφού ολοκληρωθούν όλες οι φορολογικές πληρωμές της φετινής χρονιάς. Τα αποτελέσματα κάθε χρόνου κλείνουν τρείς μήνες μετά τη λήξη της ημερολογιακής χρονιάς. Στα τέλη του επόμενου Μαρτίου.
Κι έτσι ό,τι τον αφήνουν να μοιράσει τώρα, είναι αυτά που χρωστάει ακόμα από τα περσινά! Όπως ακριβώς σας το είχα γράψει από δω.
Και κάτι ακόμα: Αποκαλύφθηκε πως τα ληξιπρόθεσμα της κυβέρνησης σήμερα είναι σήμερα 500 εκατομμύρια παραπάνω απ’ όσα βρήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιανουάριο του 2015!
Αφού στο μεταξύ έχει δανειστεί 5,1 δισεκατομμύρια για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα!
Προσέξτε: δανείστηκε 5,1 δισεκατομμύρια, δηλαδή φόρτωσε νέο χρέος στον Ελληνικό λαό, για να πληρώσει ληξιπρόθεσμα που ο ίδιος δημιούργησε μέσα σε τρία χρόνια – κι εξακολουθεί να χρωστάει μισό δισεκατομμύριο παραπάνω απ’ όσο βρήκε! Φοβερό «κατόρθωμα» έτσι;
Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά, μέσα σε 2,5 χρόνια, είχε μειώσει τα ληξιπρόθεσμα που βρήκε κατά 6 δισεκατομμύρια – κι απ’ αυτά χρειάστηκε να δανειστεί λιγότερα από τα μισά!
Πάντως όποιος αφήνει απλήρωτους λογαριασμούς κι ύστερα δανείζεται για να τους ξεπληρώσει, δεν δικαιούται να καμαρώνει πως πέτυχε… «υπέρ-πλεονάσματα». Ελλειμματικός εξακολουθεί να είναι.
Τώρα του το είπαν και οι δανειστές πια. Όπως του είπαν και κάτι ακόμα: Ότι «πέτυχε» να βγάλει περισσότερα δημόσια έσοδα από μειωμένο ΑΕΠ! Δηλαδή με «υπέρ- φορολόγηση»! Δηλαδή με ξεζούμισμα της οικονομίας. Δηλαδή υπέρ-φορολογούν τους πάντες και συνθλίβουν τα πάντα!
Πράγμα που ΔΕΝ θεωρείται «βιώσιμο» ως «οικονομική πολιτική». Αυτό δεν λέγεται «εξισορρόπηση» της οικονομίας. Αυτό λέγεται θανάσιμη ασφυξία της οικονομίας!
Γιατί κανείς δεν θα έλθει να επενδύσει σε μια χώρα, όπου οι φορολογικές επιβαρύνσεις (μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές) είναι υπέρογκες – σε σύγκριση μάλιστα με όσα συμβαίνουν στις υπόλοιπες χώρες. Ιδιαίτερα στις ομοειδείς και τις γειτονικές.
Όχι μόνο δεν θα έλθει να επενδύσει κανείς – αλλά σιγά-σιγά φεύγουν κι αυτοί που είναι ήδη εδώ.
Κι ακόμα, όπως φαίνεται, ο κόσμος πληρώνει φόρους από τις καταθέσεις που πρόλαβε κι έβγαλε - κι έκρυψε «στο στρώμα» - το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Έτσι εξηγείται που 2 χρόνια μετά δεν λένε να αυξηθούν οι καταθέσεις! Πώς να αυξηθούν; Ο κόσμος πληρώνει με ό,τι έχει «μέσα στα στρώματα» τις αυξημένες υποχρεώσεις του - μέχρι να εξαντληθούν κι αυτά. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, ήδη εξαντλούνται.
Για να ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν: Μιλάει ο Τσίπρας για success story, ενώ:
--Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές. Χρειάστηκαν 5,5 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιηθούν στα μέσα του 2015 (μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση Βαρουφάκη) και, κατά το ΔΝΤ, χρειάζεται ξανά νέα ανακεφαλαίωση, ύψους 10 δισεκατομμυρίων τουλάχιστον.
Ενώ επί Σαμαρά παρέμεναν ανοικτές οι τράπεζες, χωρίς capital controls, και μάλιστα ανακεφαλαιοποιήθηκαν (το Νοέμβριο του 2014) χωρίς το δημόσιο να βάλει ούτε ένα πρόσθετο ευρώ.
--Όταν οι καταθέσεις έχουν πέσει κατά 41 δισεκατομμύρια σε σχέση με το Γενάρη του 2015 και από τότε δεν ανέβηκαν καθόλου.
Ενώ στους έξη πρώτους μήνες του Σαμαρά είχαν ανέβει κατά 14 δισεκατομμύρια.
--Όταν η ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεχώς μικρότερη απ’ ό,τι την προϋπολόγιζαν.
Ενώ επί Σαμαρά το ΑΕΠ πήγαινε κάθε χρόνο καλύτερα απ’ ό,τι το είχαν προϋπολογίσει.
Ακόμα και τώρα, μετά από δυόμιση χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να πιάσουν τα επίπεδα ΑΕΠ που τους άφησε ο Σαμαράς!
Κι ενώ στην τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης Σαμαρά η Ελλάδα είχε μπει πια στην ανάπτυξη.
--Κι όταν το χρέος εξακολουθεί να είναι ψηλότερο απ’ όσο τους το άφησε ο Σαμαράς.
-- Κι όταν η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας έχασε έδαφος σε σχέση με το Γενάρη του 2015, ενώ επί Σαμαρά έκανε επί δυόμιση χρόνια συνεχή άλματα προς τα πάνω...
-- Κι όταν το ΔΝΤ εξακολουθεί να διακηρύσσει πως το ελληνικό χρέος είναι ΜΗ βιώσιμο (και χρειάζεται γενναίο «κούρεμα» για να γίνει βιώσιμο - αλλά δεν υπάρχει σήμερα κυβέρνηση στη Γερμανία και στην Ευρώπη γενικότερα, για να αποφασίσει τέτοιο «κούρεμα»…)
Ενώ στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά το ίδιο ΔΝΤ διακήρυσσε πως το χρέος της Ελλάδας είχε μπει σταθερά σε «τροχιά βιωσιμότητας»!
--Κι όταν το χρηματιστήριο βρίσκεται σήμερα περίπου στα… μισά απ’ ό,τι βρισκόταν το καλοκαίρι του 2014, επί Σαμαρά.
-- Κι όταν τους ειδοποιούν – και επίσημα πλέον – ότι μετά τον Ιούλιο του 2018 η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι, ουσιαστικά, σε μνημόνιο και να παίρνει οδυνηρά μέτρα λιτότητας – και για το 2019 και για το 2020, ύψους 4 δισεκατομμυρίων! (Αφού έχουν ήδη πάρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας 10,5 δισεκατομμυρίων…)
Ενώ επί Σαμαρά έβγαινε η χώρα από τα μνημόνια με μόνα πρόσθετα μέτρα εφ’ άπαξ, μισό εκατομμύριο περίπου (το περιβόητο email Χαρδούβελη).
-- Κι όταν έχουν ήδη υπογράψει την υποθήκευση της δημοσίας περιουσίας για 99 χρόνια, πράγμα που οι δανειστές δεν διανοήθηκαν ποτέ να ζητήσουν από το Σαμαρά!
--Κι όταν οι επικουρικές συντάξεις θα κοπούν σταδιακά μέχρι και 40% - όταν επί Σαμαρά οι δανειστές ζητούσαν μείωση των επικουρικών μέχρι 8% το πολύ!
--Κι όταν κόπηκαν ή θα κοπούν και όλες οι κύριες συντάξεις μέχρι 18% («προσωπική διαφορά»), ενώ οι δανειστές επί Σαμαρά ζητούσαν απλώς να μην αυξηθούν οι κύριες συντάξεις. (Επί Σαμαρά ο όρος «προσωπική διαφορά» ήταν άγνωστος – και για τους δανειστές!)
--Κι όταν το αφορολόγητο επί Σαμαρά είχε ανέβει στις 9,5 χιλιάδες με τη ανοχή των δανειστών, ενώ τώρα ήδη κόπηκε και θα κοπεί κι άλλο ως τις 5,7 χιλιάδες! Δηλαδή παρά πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι θα πληρώσουν φόρο, ενώ πριν δεν πλήρωναν καθόλου – και μάλιστα θα πληρώσουν από χαμηλότερα εισοδήματα!
Αληθινή σφαγή των φτωχών!
Αυτό είναι το success story του Τσίπρα, του Τσακαλώτου και του Κατρούγκαλου.
--Χώρια οι πλειστηριασμοί ακινήτων που απελευθερώνονται πλήρως από την πρώτη του επόμενου μηνός (Ιανουαρίου του 2018)!
--Χώρια οι απολύσεις 30 χιλιάδων συμβασιούχων που οι δανειστές ζητάνε μέσα στην άνοιξη.
--Χώρια που κανείς δεν ξέρει πια – κι άρχισαν να το λένε και οι δανειστές – πόσες είναι οι νέες συντάξεις που τις κρύβουν, γιατί αρνούνται να παραλάβουν τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, επικαλούμενοι «ελλιπή στοιχεία».
Πράγματι, η έκθεση των δανειστών είναι κόλαφος για την κυβέρνηση: τους λέει ότι ουσιαστικά μετέθεσαν τα δύσκολα (απολύσεις συμβασιούχων κλπ.) για την επόμενη (τέταρτη) αξιολόγηση ως τον ερχόμενο Μάϊο, έχουν πολλά να νομοθετήσουν ακόμα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, ως τα μέσα Ιανουαρίου, και στο μεταξύ πρέπει να γίνουν τρία πράγματα επιπρόσθετα:
Να ξεκαθαρίσουν τα στοιχεία τους, γιατί είναι ακόμα πολύ «μπερδεμένα».
Να πληρώσουν τα ληξιπρόθεσμα, για να δούμε τι καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έχουν.
Και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις – γιατί ως τώρα υπογραφούν, αλλά δεν νομοθετούν ή νομοθετούν αλλά δεν εφαρμόζουν – αυτό το τελευταίο αφορά κυρίως τις αποκρατικοποιήσεις.
--Χώρια που πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τη ΔΕΗ όπου το σχήμα ΔΕΝ βγαίνει – και η εταιρία εξακολουθεί να καρκινοβατεί.
--Χώρια που στο Ελληνικό ΔΕΝ έχουν μπει ακόμα μπουλντόζες και στα περιφερειακά αεροδρόμιο δεν κινείται τίποτε.
--Χώρια που γύρω στον Απρίλιο θα τους πουν, αν χρειαστεί να φέρουν τα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφίσει για το 2020 πιο μπροστά!
(Κατά τα άλλα, ακόμα μιλάνε για… «υπέρ- πλεονάσματα!)
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Περάσαμε πέντε-έξη μήνες περίπου, που λόγω των εκλογών και της ακυβερνησίας στη Γερμανία, οι δανειστές προσπαθούσαν να είναι καθησυχαστικοί για την Ελλάδα. Ενώ η κατάσταση δεν δικαιολογούσε τέτοιον εφησυχασμό.
Δεν ήθελαν να επιτρέψουν τις «δυσκολίες» της Ελλάδας, να μπουν στην προεκλογική διαμάχη της Γερμανίας.
Έλπιζαν κι όλα, πως μέχρι το Δεκέμβριο θα είχε σχηματιστεί νέα κυβέρνηση στη Γερμανία, που θα αναλάμβανε να διαχειριστεί το «ελληνικό πρόβλημα» αμέσως μετά.
Όμως κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε στο Βερολίνο. Ούτε αναμένεται το επόμενο δίμηνο, τουλάχιστον. Και η ακυβερνησία στη Γερμανία συνεχίζεται. Γιατί μπορεί να προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας ή και νέες εκλογές την άνοιξη.
Αλλά το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να παραμένει κλεισμένο σαν «σκελετός στο ντουλάπι». Το επόμενο εξάμηνο πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα. Γιατί το Ελληνικό Πρόγραμμα ολοκληρώνεται κι όλα βρίσκονται ακόμα στον αέρα.
Το success story του Τσίπρα γίνεται ήδη θρύψαλα!
Για σκεφτείτε: Το λεγόμενο success story του Σαμαρά το πρόβαλε ο διεθνής Τύπος τότε! Πρωτοσέλιδα μάλιστα, στο Economist και αλλού (δείτε το δημοσίευμα την άνοιξη του 2013: From Grexit to Grecovery).
Το πρόβαλαν οι ξένοι και το αμφισβητούσε με πάθος (και εμπάθεια) ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα, το success story του Τσίπρα το προβάλει ο ίδιος ο Τσίπρας. Και του το αμφισβητούν τόσο τα ίδια τα νούμερα, όσοι και οι δανειστές! Πλήρης αντιστροφή.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε πάρει μια «παράταση». Αλλά η παράταση πια τελειώνει.
Τα ψέματα τελειώνουν επίσης.
Η επόμενη κυβέρνηση θα φρίξει με αυτά που θα βρει.
Και πρέπει να είναι έτοιμη για όλα...