Καρδιακή νόσος: Αναγνωρίστε τη μέσα από 5 ύπουλα συμπτώματα

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου των γυναικών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις θανάτους γυναικών μπορεί να αποδοθεί σε καρδιακές παθήσεις. Είναι τρομακτικό ωστόσο, ότι μόλις το 54% των γυναικών αναγνωρίζουν τα σημάδια.

Τι είναι όμως η καρδιακή νόσος; Πρόκειται για έναν όρο που περικλείει οτιδήποτε προκαλεί σοκ στην καρδιά.

«Οι καρδιακές παθήσεις συνήθως οφείλονται σε μπλοκάρισμα των αρτηριών, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η καρδιά όμως έχει τέσσερα μέρη και οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να σχετίζονται με κάποιο από αυτά.

Εκτός από τις αρτηρίες, υπάρχουν οι βαλβίδες της καρδιάς, οι οποίες μπορεί να είναι σφιχτές ή χαλαρές. Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, μπορεί να προκαλέσει αυξημένους ή μειωμένους παλμούς. Υπάρχει επίσης το μυοκάρδιο (καρδιακός μυς) και το περικάρδιο, στα οποία μπορεί να έχει αναπτυχθεί φλεγμονή, πάχυνση ή λέπτυνση.

Πολλά πράγματα μπορούν να «πάνε στραβά» με την καρδιά ενός ανθρώπου. Κάποιες γυναίκες μπορεί να μην αντιληφθούν ποτέ τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου, μέχρι να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ πολλοί αγνοούν τα συμπτώματα που πρέπει να τους κινητοποιήσουν.

Δείτε πέντε συμπτώματα καρδιακής νόσου που πρέπει να γνωρίζετε:

Δυσκολία στην αναπνοή

Αν δυσκολεύεστε να ανεβείτε τη σκάλα, είναι πιθανό η καρδιά σας να βρίσκεται σε κίνδυνο. Στους πάσχοντες από καρδιακή νόσο, η καρδιά δουλεύει παραπάνω για να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται το σώμα, με αποτέλεσμα να «κόβεται» η αναπνοή τους.
Καθώς η ασθένεια προχωράει, τα αναπνευστικά προβλήματα επιδεινώνονται τόσο, που ο ασθενής δυσκολεύεται να αναπνεύσει ακόμη και όταν είναι ξαπλωμένος. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή που δεν αντιμετωπίζεται με αντιαλλεργικά ή άλλα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας, πρέπει να το ψάξετε περισσότερο.

Βάρος στο στήθος

Η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία, γνωστή ως στηθάγχη, αποτελούν κοινά συμπτώματα καρδιακής νόσου. Ο πόνος οφείλεται στην έλλειψη οξυγόνου. Μπορεί να αισθανθείτε μια πίεση στο στήθος, ενώ κάποιες γυναίκες αισθάνονται δυσπεψία. Εάν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να σας δει επειγόντως γιατρός.

Πόνοι σε άλλα σημεία του σώματος

Κάποιες γυναίκες με καρδιακή νόσο, δεν αισθάνονται καθόλου πόνο στην καρδιά. Αντ’ αυτού, μπορεί να νιώσουν πόνο στην κοιλιά, στο σαγόνι ή ακόμη και στον λαιμό. Πρόκειται για σύμπτωμα που πολλές γυναίκες, επειδή έχουν συνηθίσει να πονάνε λόγω περιόδου, αγνοούν. Αν όμως δεν συντρέχουν λόγοι για παρόμοια συμπτώματα (π.χ. περίοδος) δεν πρέπει να τα αφήνετε χωρίς έλεγχο.

Μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Το μούδιασμα και η αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια μπορεί να αποτελούν σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος και ανεπάρκειας οξυγόνου. Με την πάροδο του χρόνου, η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων και οι επιπτώσεις είναι σημαντικές. Βασικά, οτιδήποτε αισθάνεστε ή δεν αισθάνεστε στα χέρια και τα πόδια σας σχετίζεται με την υγεία των νεύρων.

Αίσθημα παλμών της καρδιάς

Έχετε νιώσει ποτέ την καρδιά σας να φτερουγίζει; Πρόκειται για το λεγόμενο αίσθημα παλμών ή τις γνωστές αρρυθμίες. Η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα ή ακανόνιστα, κάτι που μπορείτε να αισθανθείτε.

Στα άτομα με καρδιακή νόσο, το αίσθημα παλμών μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα στις βαλβίδες ή το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.

Το αίσθημα παλμών όμως, δεν είναι πάντα σύμπτωμα καρδιακής νόσου. Πολλοί άνθρωποι το εκδηλώνουν λίγο πριν κοιμηθούν. Αυτό οφείλεται συχνά στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή κρασιού, στην αφυδάτωση ή ακόμα και στο στρες. Αν όμως το αίσθημα παλμών διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα καρδιακής νόσου, πρέπει να δείτε αμέσως γιατρό.

Πηγή: womenshealthmag.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail