Freepen.gr - Περίπου το 69% των καθηγητών και βοηθών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο κρατίδιο των Σκοπίων θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα για καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό - ενώ πάνω από 20% έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για εργασία στο εξωτερικό σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών και η Εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του balkaninsight.com οι λόγοι είναι κυρίως υπαρξιακοί, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού επιπέδου διαβίωσης και των μισθών, της έλλειψης πρόσβασης στην προώθηση και της πολιτικής επιρροής στα πανεπιστήμια, γεγονός που συχνά παρεμποδίζει την προώθηση με βάση την αξία.
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα σημείωσαν επίσης την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας και την έλλειψη κατάλληλου κράτους δικαίου ως λόγους που επιθυμούν να μεταναστεύσουν.
Η έρευνα αναδεικνύει μια κοινή αντίληψη ότι μόνο άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο που εργάζονται σε τεχνικές επιστήμες επιθυμούν να φύγουν.
Δείχνει πως οι καθηγητές στις κοινωνικές επιστήμες εξετάζουν εξίσου να ετοιμάσουν βαλίτσες, ακόμη και αν οι θέσεις εργασίας που προσφέρονται στο εξωτερικό είναι κάτω από τα προσόντα τους.
"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες μετανάστευσης μεταξύ των πιο μορφωμένων ανθρώπων στον τομέα των κοινωνικών επιστημών", δήλωσε ο καθηγητής του δικαίου Μίσο Ντοκμάνοβιτς, συγγραφέας της μελέτης.
Ο Aleksandar Nikolov, από την Ένωση Αναπτυξιακών Πρωτοβουλιών - Zenith, μια ΜΚΟ, δήλωσε ότι τα Σκόπια πρέπει να επανεξετάσουν την τρέχουσα εθνική της στρατηγική για την πρόληψη της διαρροής εγκεφάλων (brain drain).
"Ο κοινωνικός τομέας θα πρέπει να ασχολείται περισσότερο με την προσφορά προτάσεων στην κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια σχετικά με τον τρόπο αλλαγής του γενικού περιβάλλοντος στο σπίτι, έτσι ώστε λιγότεροι μορφωμένοι άνθρωποι να μην βλέπουν καμία προοπτική στη χώρα", δήλωσε ο Νικόλοφ στο πρακτορείο ειδήσεων MIA.