Freepen.gr - «Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πολιτική επιτροπή:
Η Κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου υπονομεύει ουσιαστικά τη λύση του ζητήματος που εκκρεμεί με τη γειτονική χώρα. Γιατί αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον, το οποίο αδυνατεί να υπηρετήσει. Όπως πάντα, το κίνητρο του κ. Τσίπρα είναι η μικροπολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος. Μόνο που η κοινωνία βλέπει. Και αντιδρά. Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς προηγουμένως να έχει διαμορφώσει μια ενιαία κυβερνητική θέση. Γιατί το έκανε; Το έκανε από πρόθεση, προσπαθώντας να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο. Βεβαίως ο κ. Καμμένος άλλαζε άποψη ανά έξι ώρες. Το πρωί εμπιστευόταν τον κ. Κοτζιά για να κάνει τα αντίθετα από αυτά που ο ίδιος έλεγε ότι θα κάνει. Το μεσημέρι ζητούσε δημοψήφισμα. Και το βράδυ το έπαιρνε πίσω. Κοιτάξτε, είτε πρόκειται για πολιτική ελαφρότητα, είτε για ανθρώπινη φαιδρότητα είναι κάτι που αποτελεί κατάντια για τη χώρα. Γιατί είναι κατάντια το να ασκείται με τέτοιο τρόπο η διακυβέρνηση.
Η Κυβέρνηση Τσίπρα ξεκίνησε μια διαπραγμάτευση χωρίς να έχει ενημερώσει ούτε την Αντιπολίτευση, ούτε την Εθνική Αντιπροσωπεία, ούτε τον ελληνικό λαό. Δεν προσπάθησε να δημιουργήσει στοιχειώδες κλίμα συναίνεσης. Δεν επιχείρησε ποτέ να οικοδομήσει ένα εθνικό μέτωπο για να ενισχύσει τη θέση της χώρας. Δεν ένωσε τον λαό. Γιατί δεν ενδιαφέρεται για τις ευαισθησίες του και τις ανησυχίες του. Διαπραγματεύεται κρυφά. Και, αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτευση, προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί πρώτα να την παγιδεύσει και μετά να τη συκοφαντήσει. Όμως η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη αυτού του τόπου. Και υπηρέτησε πάντα με συνέπεια το εθνικό συμφέρον. Αυτοί είμαστε και είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, την ιστορία όλων των πολιτικών Αρχηγών.
Το 2008, σε μία κρίσιμη συγκυρία, με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέτρεψε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ χωρίς προηγούμενη λύση του ζητήματος του ονόματος. Πού ήταν τότε αυτοί που σήμερα ζητούν εξηγήσεις; Θα σας πω εγώ που ήταν. Υπέγραφαν κείμενα να αναγνωρισθούν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Γαβρόγλου, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καρανίκας και 200 ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έλεγαν σε αυτό το κείμενο; Και διαβάζω: «Δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία». Δηλαδή το σκέτο «Μακεδονία». Αυτά μας έλεγαν οι Συριζαίοι το 2008 που έστελναν χαιρετίσματα στο Βουκουρέστι. Αυτοί θα διαπραγματευτούν σήμερα; Αυτοί που τότε έλεγαν «δώστα όλα;». Όχι μαθήματα λοιπόν σε μας. Όχι μαθήματα από αυτούς που υπονόμευαν τότε το δικό μας διαπραγματευτικό αγώνα μας. Γιατί χάρη στην απόφαση του Βουκουρεστίου, η Κυβέρνηση θα μπορούσε σήμερα να διαπραγματεύεται σε πολύ καλύτερες και πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες. Και αυτή είναι η μεγάλη διπλωματική παρακαταθήκη του Βουκουρεστίου. Την οποία η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει. Εσωτερικά διχασμένη, πολιτικά απομονωμένη και κοινωνικά έκθετη σπεύδει να συκοφαντήσει ως εθνικιστή και ακροδεξιό όποιον διαφωνεί μαζί της. Ενώ αδυνατεί να συντονιστεί με το κοινωνικό αίσθημα.
Όλοι οι Έλληνες είμαστε πατριώτες, αλλά ο κ. Τσίπρας με όσα λέει και όσα κάνει δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Οι Έλληνες δεν τον εμπιστεύονται. Έτσι φτάσαμε στη διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες τα κατάλαβαν όλα και αντιδρούν με την ένταση που αντιδρούν γιατί πολύ απλά δεν εμπιστεύονται αυτούς που κυβερνούν. Γιατί δεν δέχονται να παίζουν κάποιοι με το φιλότιμο, την αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους. Όσο για την Κυβέρνηση, αντί να δείξει σοβαρότητα και περίσκεψη, ζαλισμένη από μια κινητοποίηση που δεν περίμενε και ακόμα δεν έχει καταλάβει τη σημασία της, πήγε αμέσως να απαξιώσει και να συκοφαντήσει όσους συμμετείχαν. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που εκφράστηκε εκεί δεν αποτελείται από ακραίους. Και είναι ντροπή να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι έτσι. Η αγάπη για την Πατρίδα, η ανάμνηση αγώνων κερδισμένων και χαμένων, η τιμή σε όσους πολέμησαν για την εθνική απελευθέρωση, πρέπει να μας ενώνουν και να μας κινητοποιούν.
Στο γραφείο μου έχω μια φωτογραφία του παππού μου Κυριάκου Μητσοτάκη, πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Πολέμησε στη Σιάτιστα Επικεφαλής Σώματος Κρητών εθελοντών. Όπως και δεκάδες χιλιάδες άλλοι διακινδύνευσε τη ζωή του για ένα ιδανικό. Για την Ελευθερία. Δικαιούμαι να είμαι υπερήφανος γι’ αυτόν. Δικαιούμαστε όλοι να είμαστε περήφανοι για τους παππούδες μας που πολέμησαν για τη γη της Μακεδονίας μας. Δεν δέχομαι - όπως δεν δέχεστε και εσείς - οι αγώνες αυτοί, που συγκινούν την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να γίνονται αντικείμενο υποτίμησης για να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας ακόμη διχαστικής κομματικής αντιπαράθεσης.
Δεν ανέχομαι από κανένα την ανιστόρητη ταύτιση του πατριωτισμού με τον ακραίο εθνικισμό. Για την Πατρίδα μας πολέμησαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Δεν ήταν ακραίοι. Πατριώτες ήταν. Και πείτε σε κάποιους ανιστόρητους ότι αν δεν υπήρχαν, η Ελλάδα θα ήταν ένα καχεκτικό κρατίδιο χωρίς προοπτική και μέλλον. Γιατί στα μεγάλα εθνικά θέματα ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος. Οι εθνικές νίκες έρχονται μόνο με εθνική ομοψυχία. Οι διχασμοί έφεραν πάντοτε ήττες, ενίοτε δε και εθνικές τραγωδίες.
Το έχουμε μάθει αυτό το μάθημα από την Ιστορία μας. Δεν χρειάζεται να το ξαναζήσουμε. Ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, λογικός, έχει βούληση και αίσθημα δικαίου. Αναγνωρίζει το συμφέρον του. Με υπεύθυνη ενημέρωση ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι πρόθυμος για ανατροπές και υπερβάσεις. Για αυτό αντιδρά όταν τον υποτιμούν. Αυτό θα έπρεπε να είχε κάνει η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα έκανα εγώ αν είχα την ευθύνη της. Θα ενημέρωνα πρώτα τους πολιτικούς Αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις - όχι να διχάσω τους πάντες - πολίτες, Εκκλησία, πολιτικά Κόμματα - γύρω από το εθνικό θέμα.
Θα υπηρετούσα την εθνική γραμμή με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση ο κ. Νίμιτς. Θα στηριζόμουν στην εμπιστοσύνη του λαού. Και πιστεύω ότι έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία, βελτιώνοντας το κεκτημένο του Βουκουρεστίου.
Ο κ. Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων. Χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν στην Ελλάδα. Έτσι όπως τα έκανε ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προωθήσει καμία συμφωνία έχοντας απέναντί του την ισχυρή αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμα κι αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα, θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό. Θέλω εδώ να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ούτε όμως θα επιτρέψω - και δεν θα επιτρέψουμε όλοι μαζί - σε διάφορα ακραία στοιχεία να καπηλευθούν τις εύλογες ανησυχίες του ελληνικού λαού.
Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασία. Και προπαντός αφού η άλλη πλευρά έχει προηγουμένως έμπρακτα αποδείξει ότι ζητά λύση πραγματική όχι πλασματική, που όντως θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν υπάρχουν κάποιοι που για την καρέκλα και μόνο είναι τόσο πρόθυμοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Σε τελική ανάλυση, σε κάθε Δημοκρατία, είναι ο λαός αυτός που καθορίζει την ιστορία του.
Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της. Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του Έθνους μας, συνένοχοι σε αυτή την ιστορία δεν θα γίνουμε.
+ + + + +
Σκληρή όμως ήταν και η ανάρτηση του βουλευτή επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη για τις δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Αναστασιάδη:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Πρόεδρος της Κύπρου "Το όνομα δεν έχει ΣΗΜΑΣΙΑ!Δε θα είχα αντίρρηση αν τα Σκόπια λέγονταν και Βόρεια Ελλάδα ή Βόρεια Μακεδονία"!— Δημήτρης Σταμάτης (@stamatis_dim) January 24, 2018
Εχουμε όμως ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ εμείς!!
ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ κ Πρόεδρε;;;