Ούτε ψίχουλα δε δίνει ο Ζάεφ στον Αλέξη: "Το όνομά μας είναι η περηφάνια, δεν το αλλάζουμε και θα το μεταφράζουμε!" - Ακραίοι όσοι πήγαν στα συλλαλητήρια

Freepen.gr - Ούτε καν τα ψίχουλα που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να παραχωρήσει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ περιοριζόμενος μόνο σε μερικές πινακίδες κι αναγραφές.

«Το όνομά μας είναι η περηφάνια και η ταυτότητά μας. Δε διακρίνω κανένα λόγο για την απαίτηση να το αλλάξουμε στο σύνταγμά μας, αυτό θα έπληττε την αξιοπρέπειά μας. Η Ελλάδα χρειάζεται έναν αξιόπιστο εταίρο κι όχι έναν εταίρο χωρίς αξιοπρέπεια. Ένα σύνταγμα μπορεί να αναθεωρηθεί και αυτό με τη σειρά του να αναιρεθεί και πάλι. Η σημαντικότερη εγγύηση για την Ελλάδα όμως είναι ότι η λύση της διαμάχης για το όνομα θα έχει ισχύ. Γι΄ αυτό υπάρχουν διεθνείς συνθήκες, οι οποίες επικυρώνονται για να ισχύουν στη συνέχεια σε διεθνή όργανα» δήλωσε ο Ζάεφ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Αρνητικός όμως εμφανίζεται και στο ζήτημα της αμετάφραστης χρήσης:

«Για να είμαι ειλικρινής δε βλέπω λογικά επιχειρήματα ως προς αυτό. Πώς θα γίνει πρακτικά αυτό να μην μεταφράζεται το όνομα του κράτους μας; Θα πρέπει να αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λένε για παράδειγμα Severna Makedonija (Βόρεια Μακεδονία); Αυτό δε θα είχε προηγούμενο διεθνώς».

Προσβλητικός όμως υπήρξε και απέναντι στα εκατομμύρια των Ελλήνων που βγήκαν να διαδηλώσουν στα μεγάλα Συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας:

«Σε μια δημοκρατία είναι δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν και μπορώ να καταλάβω και ορισμένους ακραίους που είναι κατά μια λύσης γιατί αυτή προσβάλει τα προσωπικά τους συναισθήματα. Πιστεύω όμως ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είναι επίσης υπέρ της λύσης διότι γνωρίζουν ότι αυτό είναι καλό για την εικόνα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και συνεπώς για το μέλλον της.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail