«Η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή στρατιωτικά - Ας προσέξει πάρα πολύ η Αγκυρα στο τι θα κάνει»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ανάμεσα στα άλλα ανέφερε για την τουρκική προκλητικότητα:

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο, κατά κύριο λόγο, και στο Αιγαίο. Αυτό αναδεικνύει την Τουρκία σε μια διεθνώς νευρική δύναμη αλλά και σε μια αναθεωρητική δύναμη, η οποία δεν δέχεται ή θέλει να αλλάξει τις διεθνείς συμβάσεις. Η σημερινή Τουρκία φαίνεται σαν να ξεχνά - βεβαίως προέρχεται από τους Οθωμανούς αλλά είναι πολύ μακριά από την οθωμανική αυτοκρατορία - ότι αυτή διαλύθηκε στις αρχές του 20ου Αιώνα.

Όλα είναι εξηγήσιμα. Εμείς βέβαια, παρακολουθούμε με ψυχραιμία. Λέμε το εξής: επιθυμούμε τον ειρηνικό και ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, και με μια έννοια μπαίνει απαγορευτικό, ότι όσον αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όχι απλώς τα υπερασπίζουμε σε διεθνές αλλά και σε τοπικό επίπεδο αλλά και δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν όρια, που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη, δεν ανεχόμαστε να τα υπερβεί κανένας. Η απάντηση, πέρα από τη δικιά μας, αλλά και από τη Σύνοδο Κορυφής και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν πρωτοφανής. Δεν έχει υπάρξει ανάλογη προειδοποίηση τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό σημαίνει πρακτικά: αποφάσε τί θα κάνεις και πρόσεξε πάρα πολύ τι θα είναι αυτό που θα κάνεις.

Οι πολύ προκλητικές δηλώσεις, όπως και οι δράσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ζητήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα. Τα ατυχήματα να προκαλέσουν εμπλοκές και μετά είναι δύσκολο να γυρίσεις πίσω. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, θα το ξαναπώ, πολύ ισχυρή στρατιωτικά και με αναβαθμισμένη τη θέση της διεθνώς.

Αυτό που κάνουμε εμείς, αυτή τη στιγμή, πρώτα και κύρια ακολουθούμε τον διπλωματικό δρόμο και αυτό πρέπει να κάνουμε, αλλά και από την άλλη λέμε σε όλους, ότι είμαστε κάθε φορά έτοιμοι να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να σας υπενθυμίσω, πέρα από τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, και με τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σαν αυτές που έκανε στα Γιάννενα.

Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα και εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και το χειρότερο. Με βάση αυτά οικοδομούμε τη θωράκιση της Ευρώπης και της χώρας μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail