Skitterphoto - pixabay |
Η μπατρίδα μας η Ευρώπη θα έχει ένα μικρό προβληματάκι μετά το Brexit, καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας θα σημάνει 12-13 δις τον χρόνο λιγότερα στα ταμεία της μπατρίδας.
Το οποίο σημαίνει πως σε βάθος 10 χρόνων η Βρετανία θα γλυτώσει 120-130 δις και η ΕΕ θα χάσει 120-130 δις (γι'αυτό λύσσαξαν για το Brexit και γι'αυτό στην Γαλλία έκαναν τα πάντα για να βγει ο Μακρόν, μη φάνε στο κεφάλι και κανένα Frexit).
Το οποίο συνεπάγεται, σύμφωνα με το Γιούνκερ, ότι εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να χρηματοδοτήσουμε χαζοβιόλικες πολιτικές μαζί με κάτι εκατομμύρια Αντουανέτες που εργάζονται στις υπερπολυτελείς Βερσαλλίες της ΕΕ, για να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας λένε ότι δεν είμαστε τόσο Ευρωπαίοι όσο θα έπρεπε και καλό θα ήταν να πληρώνουμε περισσότερους φόρους και να ξεπουλάμε πιο γρήγορα ό,τι απέμεινε και να είμαστε και πιο ανεκτικοί στο διαφορετικό κι ας είναι το διαφορετικό για το Δαφνί ή για της φυλακής τα σίδερα, δεν πειράζει.
Και όπως άκουσα και στο ραδιόφωνο, αν δεν γίνει αυτό, θα κάνουν περικοπές στα προγράμματα για την γεωργία (είδαμε τα χαϊρια των αγροτικών προγραμμάτων, μεγάλη επιτυχία) και αυτά της συνοχής (αυτά δεν τα είδαμε απλά, τα εμπεδώσαμε).
Κι αφού είπε όλα αυτά ο Γιούνκερ είπε ότι μπορεί να έφυγαν οι Αγγλοι, αλλά μπορούν και να γυρίσουν και η ΕΕ στο εξής θα είναι πολύ καλή μαζί τους. Αλλά οι φραγκοφονιάδες οι Βρετανοί δεν θέλουν να γυρίσουν.
Και δεν καταλαβαίνω το γιατί.
* Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III - Sorbonne Nouvelle