Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική πάθηση η οποία συνδέεται με έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας όταν δεν γίνει έγκαιρη διάγνωση.
Αποτελεί το τελικό στάδιο όλων των καρδιακών παθήσεων, κυρίως της αρτηριακής υπέρτασης και της στεφανιαίας νόσου, ενώ στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται η έντονη αναπνοή και η μειωμένη λήψη οξυγόνου.
Η ικανότητα άσκησης αποτελεί βασικό παράγοντα που συνδέεται με την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.
Νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση των νιτρικών αλάτων στην ικανότητα άσκησης οκτώ ασθενών που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, μια κατάσταση κατά την οποία ο καρδιακός μυς δεν συστέλλεται αποτελεσματικά και δεν μπορεί να δώσει αρκετό οξυγονωμένο αίμα στο σώμα.
Τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα (nitrates & nitrites) βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ως συντηρητικά. Τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη διατροφική πηγή. Σημαντική περιεκτικότητα έχουν το σέλινο, τα μαρούλια, το σπανάκι, τα κόκκινα παντζάρια, τα ραπανάκια και το σπανάκι.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συμπλήρωμα χυμού παντζαριών προκάλεσε σημαντική αύξηση στη διάρκεια της άσκησης και στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κατά την άσκηση.
«Οι μη φυσιολογικές ανταποκρίσεις απέναντι στην αερόβια άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπηρία, στην απώλεια της ανεξαρτησίας και στη μείωση της ποιότητας ζωής που συνοδεύει την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Andrew Coggan, αναπληρωτής καθηγητής Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και ένας από τους ερευνητές. Και συμπλήρωσε: «Oι αυξήσεις στην αναπνευστική ζήτηση και οι μειώσεις στην μέγιστη απορρόφηση οξυγόνου είναι εξαιρετικοί δείκτες πρόβλεψης της θνησιμότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια».
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι δεν υπήρχαν παρενέργειες από τη λήψη διατροφικών νιτρικών αλάτων.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να είναι μια πολύτιμη προσθήκη που μπορεί να βοηθήσει στην περίπτωση της άσκησης μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης, ανέφερε ο Coggan.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Cardiac Failure.