Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Τη σημαντική συμβολή της «βιταμίνης του ήλιου» στην πρόληψη του καρκίνου αναδεικνύει νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ).
Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και στη μυϊκή δύναμη. Σύμφωνα όμως με τη νέα μελέτη, συμβάλλει και στην προστασία από ποικίλες μορφές καρκίνου.
«Πιστεύουμε ότι η βιταμίνη D έχει μια ενδεχομένως μικρή αλλά σημαντική επίδραση σε πολλές μορφές καρκίνου» αναφέρει ο Taiki Yamaji, ένας εκ των ερευνητών, από το Κέντρο Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Κέντρου για τον Καρκίνο στο Τόκιο, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές σε ποιο βαθμό προστατεύει η βιταμίνη αλλά και σε ποιες μορφές καρκίνου έχει τη μεγαλύτερη επίδραση.
Στόχος της νέας μελέτης ήταν λοιπόν να διαλευκάνει το τοπίο αναφορικά με τη σχέση βιταμίνης D και καρκίνου. Για τον σκοπό αυτόν, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 34.000 ενήλικες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 16 χρόνια κατά μέσο όρο. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D που είχαν στο αίμα τους.
Από τις τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων, αυτή που είχε τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D φάνηκε να διατρέχει 22% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου συγκριτικά με την τελευταία ομάδα, δηλαδή αυτή με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Εξετάζοντας σε δεύτερο χρόνο συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, εντυπωσιακή διαπιστώθηκε πως ήταν η προστασία που προσφέρει η βιταμίνη D έναντι του καρκίνου στο συκώτι. Η ομάδα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D φάνηκε να έχει περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες για καρκίνο στο συκώτι σε σύγκριση με την τελευταία ομάδα συμμετεχόντων.
Μικρότερη έως και αμφίβολη φάνηκε να είναι η επίδραση της βιταμίνης D στον καρκίνο του μαστού (πριν ή μετά την εμμηνόπαυση), στον καρκίνο του πνεύμονα, στον ορθοκολικό καρκίνο και στον ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Τζούλια Νιούτον-Μπίσοπ, καθηγήτρια δερματολογίας και ειδικός στη βιταμίνη D από το Πανεπιστήμιο του Ληντς, αναφέρει πως η νέα μελέτη συνάδει με άλλες που έχουν δείξει ότι η επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Πόση βιταμίνη D χρειαζόμαστε & πού τη βρίσκουμε
Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες:
Βρέφη και παιδιά έως 9 ετών χρειάζονται καθημερινά 400-600 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D.
Παιδιά από 9 ετών και ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται καθημερινά 600-800 IU βιταμίνης D.
Ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται καθημερινά 1.000 IU βιταμίνης D.
Το σώμα μας παράγει φυσικά τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ μικρή ποσότητα παίρνουμε και από ορισμένες τροφές. Τις καλύτερες διατροφικές πηγές βιταμίνης D μπορείτε να δείτε στη λίστα που ακολουθεί.
1. Φρέσκο ψάρι: 425 IU σε ένα φιλέτο σολομό 90 γρ., 547 IU σε ένα φιλέτο σκουμπρί 90 γρ.
2. Συκώτι μοσχαρίσιο: 42 IU σε μερίδα 90 γρ.
3. Κρόκος αυγού: 41 IU σε έναν κρόκο
4. Ψάρι σε κονσέρβα: 154 IU σε μερίδα τόνο 90 γρ., 270 IU σε μερίδα σαρδέλες 100 γρ.
5. Μανιτάρια Σιτάκε: 40 IU ανά φλιτζάνι
6. Γάλα (πλήρες, άπαχο ή με λίγα λιπαρά): 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
7. Γιαούρτι: 80-100 IU ανά μερίδα 180 γρ.
8. Γάλα αμυγδάλου: 100 IU ανά ποτήρι 240 ml
9. Πουτίγκα με γάλα: 49-60 IU ανά μισό φλιτζάνι
10. Χυμός πορτοκάλι: 137 IU ανά φλιτζάνι
11. Δημητριακά: 50-100 IU ανά ένα φλιτζάνι
12. Ενισχυμένο τόφου: 80 IU ανά μερίδα 90 γρ.
13. Βρόμη: 150 IU σε μία ατομική μερίδα
14. Τυρί: 40 IU ανά φέτα
15. Eggnog: 123 IU ανά ποτήρι 240 ml