FILE PHOTO: Exxon Mobil refinery in Baytown, Texas © Jessica Rinaldi / Reuters |
Freepen.gr - Ο Αμερικανός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τα κοινά ερευνητικά έργα με τη Rosneft της Ρωσίας. Η κίνηση, που συνδέεται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατά των Δυτικών δυνάμεων, θα κοστίσει στην Exxon ζημιές ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων αναφέρει το RT.
Η αποτυχία της συνεργασίας δεν θα επηρεάσει το σχέδιο Sakhalin, το οποίο δεν υπόκειται σε κυρώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά προηγμένης τεχνολογίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, όπως ανέφερε το Reuters. Η Exxon δήλωσε ότι θα αρχίσει να αποσύρεται από τις κοινοπραξίες με τη Ρωσία φέτος, χωρίς να παρέχει κανένα χρονοδιάγραμμα.
Το 2012, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Rex Tillerson διαπραγματεύθηκε συμφωνία με τη Rosneft για να διερεύνιση των κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, την Αρκτική και την Άπω Ανατολή της Ρωσίας. Οι συμφωνίες, οι οποίες εκτιμάται ότι αξίζουν περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια κοινών επενδύσεων, παρακωλύθηκαν από κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την επανένωση της με την Κριμαία το 2014 και τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπου οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν ότι η Ρωσία στηρίζει τις ανταρτικές δυνάμεις ενάντια στο Κίεβο.
Ο Tillerson, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, παραιτήθηκε από την εταιρεία, αφού διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Πρόεδρο Donald Trump. Ο διορισμός του Tillerson την εποχή εκείνη επέσυρε κριτική από τα δύο μέρη λόγω των υποτιθέμενων στενών δεσμών με τη ρωσική ηγεσία.
Η απόφαση να αποσυρθούν από τα κοινά έργα πραγματοποιήθηκε από την Exxon τον Δεκέμβριο, ανέφερε σε ετήσιο οικονομικό δελτίο που κατατέθηκε την Τετάρτη. Η Exxon εκτιμά ότι η λήξη της συνεργασίας θα τους κοστίσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε ζημίες μετά τη φορολογία.
Σχολιάζοντας την απόσυρση της Exxon, ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Aleksander Stadnik, την χαρακτήρισε ως παράδειγμα κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, οι οποίες επιστρατεύτηκαν για να βλάψουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
«Μπορούν να μιλούν όσο τους αρέσει για τα υποτιθέμενα δισεκατομμύρια σε απώλειες για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία ως αποτέλεσμα των αμερικανικών κυρώσεων. Ωστόσο, η κατάσταση με την Exxon Mobil δείχνει ότι οι θιασώτες των κυρώσεων χρησιμοποιούν δικτατορικές μεθόδους εναντίον των αμερικανικών επιχειρήσεων, πυροβολούν επί της ουσίας το πόδι τους», δήλωσε ο Στάννικ στο Σπούτνικ.
Τον περασμένο Απρίλιο, το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να χορηγήσει thn απαλλαγή που ζήτησε η Exxon να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα στη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Exxon επεσήμανε ότι ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της έχουν ήδη λάβει απαλλαγές από την επιβολή κυρώσεων και κάνουν γεωτρήσεις πετρελαίου στη Ρωσία παρά τις κυρώσεις.
Τον Ιούλιο, η Exxon, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, δέχθηκε πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για υπογραφή οκτώ συμφωνιών με τον ρωσικό πετρελαϊκό γίγαντα, το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί ότι παραβίαζε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν στο παρελθόν της ουκρανικής σύγκρουσης. Όλες οι συμφωνίες έγιναν το Μάιο του 2014, όταν ο Tillerson ήταν ακόμα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.
Η Exxon επέμεινε ότι η εταιρεία δεν είχε παραβιάσει οποιεσδήποτε κυρώσεις, ακολουθώντας την πολιτική της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όταν οι συμφωνίες είχαν σφραγιστεί και η Rosneft δεν υπόκειτο σε κυρώσεις κατά τη στιγμή της υπογραφής τους. Η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών άλλαξε αναδρομικά τους κανόνες και σκοπεύει να αμφισβητήσει την ποινή ενώπιον του δικαστηρίου.
Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rosneft, Ιγκόρ Σεχίν, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων πριν από την υπογραφή των συμφωνιών, η Exxon υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα υπονοούσε ότι οι κυρώσεις θα ισχύουν για αυτόν και τα προσωπικά του στοιχεία "ατομικά".
Η συνεργασία μεγάλης κλίμακας μεταξύ των δύο εταιρειών ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011, όταν υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τη διερεύνηση των πεδίων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες συμφώνησαν επίσης να μοιραστούν την τεχνολογία. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, περιελάμβανε ένα κοινό σχέδιο εξερεύνησης ύψους 3,2 δισ. Δολαρίων στη Μαύρη Θάλασσα και στη θάλασσα του Καρά. Από την πλευρά της, η Rosneft έπρεπε να αποκτήσει μετοχικό κεφάλαιο για τα περιουσιακά στοιχεία της Exxon στα υπεράκτια πεδία στον Κόλπο του Μεξικού, στο Τέξας και εκτός των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες συμφώνησαν επίσης να μελετήσουν από κοινού τη δυνατότητα ανάπτυξης πετρελαϊκών πόρων στη Δυτική Σιβηρία και να εργαστούν για νέες τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν σε κοινά έργα στην Αρκτική.
Το ποσό των αμοιβαίων επενδύσεων στο πλαίσιο της σύμπραξης εκτιμάται ότι ήταν μεταξύ 200 και 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων την εποχή εκείνη, ενώ ο Σεχίν ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά οικονομικές επιπτώσεις.