Εάν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διατροφικές σας επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθησης.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η διαταραχή του θυρεοειδούς που χαρακτηρίζεται από επιβράδυνση της λειτουργίας του αδένα, δεν θεραπεύεται, επομένως πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πάθησης.
Ένα από αυτά είναι και η σωστή διατροφή, δηλαδή μια διατροφή που περιλαμβάνει «φιλικές προς τον θυρεοειδή» τροφές και αποκλείει άλλες που τον βλάπτουν.
Θυρεοειδής & υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό και ελέγχει τις μεταβολικές διεργασίες που επιτελούνται στον οργανισμό. Αυτό το πετυχαίνει απελευθερώνοντας ορμόνες οι οποίες ρυθμίζουν τον καρδιακό παλμό, τον ρυθμό καύσης των θερμίδων κ.ά.
Στον υποθυρεοειδισμό η παραγωγή αυτών των χρησιμότατων ορμονών είναι αισθητά μειωμένη, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως η κόπωση, η καταθλιπτική διάθεση και η αύξηση του βάρους.
Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για τη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού, ωστόσο και η διατροφή δρα εξαιρετικά βοηθητικά για τους ασθενείς.
Στην παρακάτω λίστα μπορείτε να δείτε ποιες τροφές είναι κατάλληλες και ποιες όχι για τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό:
- Σολομός: ΝΑΙ – Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto (τη συνηθέστερη αιτία υποθυρεοειδισμού) τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η έλλειψη της βιταμίνης έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται αντισώματα που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ώστε να «επιτεθεί» στον θυρεοειδή, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία του. Η πρόσληψη των συνιστώμενων 600 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D την ημέρα μπορεί να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Ο σολομός είναι κορυφαία πηγή της βιταμίνης, αφού μία μερίδα 85 γρ. παρέχει 570 IU.
- Σόγια: ΟΧΙ – Η υπερκατανάλωση σόγιας και προϊόντων σόγιας (τόφου, μίσο, ενταμάμε, τέμπε κ.ά.) δεν συνιστάται για τα άτομα με υποθυρεοειδισμό. Ένα μέταλλο που ονομάζεται ιώδιο αποτελεί δομικό συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών. Η σόγια όμως περιέχει ισοφλαβόνες, ουσίες που μπλοκάρουν τη δράση του ιωδίου.
- Καρύδια Βραζιλίας: ΝΑΙ – Μόλις δύο καρύδια την ημέρα αρκούν για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που απαντάται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στον θυρεοειδή και παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
- Σταυρανθή λαχανικά: ΟΧΙ – Είναι κατά γενική ομολογία πολύ υγιεινά, κυρίως χάρη στις αντικαρκινικές ουσίες που παρέχουν, ωστόσο το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι λαχανίδες είναι λαχανικά πλούσια σε βρογχοκηλογόνα (goitrogens), ένζυμα που παρεμβαίνουν στη φυσιολογική παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς.
- Λευκά φασόλια: ΝΑΙ – Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια παρέχει 8 mg πολύτιμου σιδήρου. Μια ανεπάρκεια ή έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό οδηγεί σε μείωση της δράσης των ενζύμων που παράγουν τις θυρεοειδικές ορμόνες. Μην ξεχνάτε ότι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου συνιστάται ο συνδυασμός του με μια πηγή βιταμίνης C, όπως το λεμόνι ή το σπανάκι. Επίσης, ο σίδηρος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των φαρμάκων για τον θυρεοειδή, επομένως η κατανάλωσή του πρέπει να απέχει χρονικά τουλάχιστον 4 ώρες από τη λήψη των φαρμάκων.
- Γλουτένη: ΟΧΙ – Τη γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, πρέπει να την αποφεύγουν πρωτίστως όσοι έχουν δυσανεξία (κοιλιοκάκη). Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η γλουτένη συνδέεται και με φλεγμονές που βλάπτουν τον θυρεοειδή, επομένως καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο από όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.
Πηγή: prevention.com