Μερικές απλές αλήθειες...
Του Θανάση Κ. (fb)
* Πρώτον, «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια σημαίνει ότι η χώρα που ως τώρα ήταν σε Πρόγραμμα – δηλαδή την δάνειζαν απευθείας οι «εταίροι» με πολύ χαμηλά επιτόκια, έναντι περικοπών ελλείμματος και μεταρρυθμίσεων – τώρα θα δανείζεται στις αγορές όπως όλοι οι άλλοι. Και με επιτόκια που μπορεί να τα αντέξει η οικονομία της μακροχρόνια…
Του Θανάση Κ. (fb)
* Δεύτερον, «καθαρή έξοδος» σημαίνει λοιπόν, ότι το χρέος είναι πια «βιώσιμο». Γιατί αν ΔΕΝ θεωρείται «βιώσιμο», τότε δεν θα την δανείσουν οι αγορές! Και θα αναγκαστεί σε λίγο να καταφύγει και πάλι σε αναγκαστικό δανεισμό από τους «εταίρους» της. Δηλαδή σε μνημόνια ξανά…
* Τρίτον, η Ελλάδα όταν έβγαινε από το (δεύτερο) Μνημόνιο επί Σαμαρά, στις αρχές του 2015, είχε χρέος που θεωρούνταν «απολύτως βιώσιμο»! Το υπογράμμιζε αυτό με έμφαση το ΔΝΤ τότε (δέστε την έκθεσή του για την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2014, αλλά και τον Ιούλιο του 2015)…
Εκείνη την εποχή μάλιστα, το ΔΝΤ διακήρυσσε πως είχε αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό η «βιωσιμότητα» του Ελληνικού χρέους, που ΔΕΝ ήταν απαραίτητα πλέον τα μέτρα «ανακούφισης» χρέους τα οποία είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι το Δεκέμβριο του 2012.
Τώρα, όμως, το ΔΝΤ επιμένει για το ακριβώς αντίθετο: Ότι το Ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο πλέον! Και ότι όχι μόνο χρειάζονται τα μέτρα ανακούφισης που είχαν υποσχεθεί οι εταίροι μας το 2012 (παραμετρικά κυρίως), αλλά χρειάζονται κι άλλα επί πλέον. Ονομαστικό κούρεμα χρέους!
* Τέταρτον, τι είναι εκείνο που καθιστά το χρέος «βιώσιμο»;
Τρία πράγματα: Το συνολικό ύψος του (πόσα χρωστάμε), η διάρκειά του και οι όροι αποπληρωμής (επιτόκια κλπ.) καθώς και το πόσο γρήγορα αναμένεται να αναπτυχθεί το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Επί Σαμαρά το ΔΝΤ και οι εταίροι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα είχε μπει πλέον σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Κι έτσι η αποπληρωμή του χρέους φαινόταν «εύκολη υπόθεση»…
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το χρέος! Δηλαδή προσέθεσε κι άλλο χρέος πραγματικό (ήδη) και δυνητικό (τα επόμενα χρόνια).
Αλλά κυρίως έβαλε τη χώρα σε τροχιά στασιμότητας (πολύ χαμηλής ανάπτυξης, με ρυθμούς τους μισούς εκείνων που προεξοφλούσαν οι πάντες επί Σαμαρά). Κι έτσι η εξυπηρέτηση και η αποπληρωμή του χρέους μας πλέον φαίνεται εξαιρετικά «δύσκολη» υπόθεση. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ επιμένει πια προς τους Ευρωπαίους: Αν θέλετε να είναι βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, τότε κόψτε το και επεκτείνετε στο μέλλον.
Για να μπορέσουν να αντέξουν οι Έλληνες το βάρος της «εξυπηρέτησής» του…
* Πέμπτον, οι εταίροι όμως, δεν δέχονται να δώσουν άμεσα καμία ανακούφιση χρέους! Για την ώρα τουλάχιστον…
Γιατί δεν δέχονται; Γιατί ξέρουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα, αν νοιώσει ότι δεν έχει «μνημονιακό χαλινάρι», θα σπεύσει αμέσως να «μοιράζει χρήματα» και να ανατρέπει μεταρρυθμίσεις που η ίδια ψήφισε (και πολλές δεν τις έχει εφαρμόσει ακόμα…)
Οπότε, σου λέει, αν θέλουν ανακούφιση χρέους, θα τους τη δίνουμε λίγο-λίγο σε βάθος χρόνου, μέχρι να υλοποιήσουν τα πάντα και να μην μπορούν να ανατρέψουν κανένα από τα ψηφισμένα μέτρα.
Το ΔΝΤ διαφωνεί ωστόσο: Τους απαντά πως, αν δεν δώσετε κάποια μέτρα ανακούφισης χρέους από τώρα, εγώ θα φωνάζω πως το χρέος τους είναι μη βιώσιμο και οι αγορές θα τους πετάξουν έξω και πάλι…
Που μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ τους (μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ);
Να δοθούν κάποια μέτρα ανακούφισης «μπροστά» - δηλαδή από τώρα – και τα υπόλοιπα σταδιακά σε βάθος χρόνου, για να υπάρξει μνημονιακός έλεγχος της Ελλάδας (χωρίς «δόσεις» δανεικών πια, αλλά με πρόσθετη ανακούφιση σε «δόσεις»…)
Αυτό θα είναι το «οιωνεί» τέταρτο μνημόνια: Με αυστηρή επιτήρηση (4 φορές το χρόνο για τρία χρόνια τουλάχιστον), αλλά χωρίς χρήματα αυτή τη φορά…
Συμπέρασμα: η χώρα θα ανακτούσε εθνική κυριαρχία, αν έβγαινε κανονικά στις αγορές, όπως επρόκειτο να βγει επί Σαμαρά.
Τώρα θα είναι σε ασφυκτική επιτήρηση, αλλά χωρίς χρήματα…
Θα την έχουν στο χέρι, ωστόσο. Γιατί αν προσπαθήσει να κάνει μια κυβέρνηση «τα δικά της», θα υπάρξει αρνητική αξιολόγηση από τους «επιτηρητές» και θα την τιμωρήσουν αμέσως οι αγορές!
* Έκτον, μια ακόμα αλήθεια που δεν λέγεται καθαρά: Μπορεί το ΔΝΤ να είναι «σύμμαχος» της κυβέρνησης στο θέμα της ανακούφισης χρέους, αλλά στο θέμα της «αξιολόγησης» (τωρινής και μελλοντικών) είναι «εχθρός»! Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα θηριώδη πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρας είναι «μη βιώσιμα»! Δηλαδή δεν μπορούν να διατηρηθούν στο μέλλον.
Στην πραγματικότητα θεωρεί πως είναι ελαφρώς… «πέτσινα»!
--Δηλαδή κρύβουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν πληρώνει η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να πληρωθούν.
--Κρύβουν ακόμα ανεπίσημο δανεισμό (μέσα από τη διόγκωση των repos: από 7-9 δισεκατομμύρια επί Σαμαρά, τα έχουν φτάσει σε 21-22 δισεκατομμύρια σήμερα!)
--Κι ακόμα προκύπτουν από βαριά φορολογία και αύξηση του πελατειακού κράτους, που όλα αυτά «πνίγουν» την οικονομία!
Επομένως, το ΔΝΤ θα ζητήσει αυτά να αλλάξουν τώρα, ή να υπάρξει δέσμευση από τώρα ότι θα αλλάξουν αμέσως μετά.
Αλλιώς η Ελλάδα είναι «χαμένη υπόθεση»…
* Έβδομον, η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι τώρα ΔΕΝ διαπραγματεύθηκε πραγματικά με την Τρόϊκά! Διαπραγματεύθηκε με τη «φιλική» Κομισιόν, αλλά το ΔΝΤ ήταν απλώς «παρατηρητής». Η Κομισιόν έκανε τα «στραβά μάτια» (στα πέτσινα πλεονάσματα), αλλά ήταν πολύ «φειδωλή» σε ανακούφιση χρέους. Ενώ το ΔΝΤ ζητούσε παγίως περισσότερη ανακούφιση χρέους για την Ελλάδα, αλλά ήταν πολύ αυστηρό για τα «μη βιώσιμα» (κοντολογίς «πέτσινα») πλεονάσματα…
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ έμενε απ’ έξω (ως «παρατηρητής») για τρεις λόγους:
--Γιατί δεν έβαζε το ίδιο χρήματα, όπως είχα κάνει με τα προηγούμενα δύο μνημόνια…
--Κι ακόμα, γιατί οι δανειστές ήθελαν να δώσουν το περιθώριο στην αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα να ψηφίσει τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα. Να τη δέσουν για τα καλά και να τη δεσμεύσουν για μελλοντικά…
--Κι αργότερα, υπήρχε τέτοια πολιτική κρίση στην Ευρώπη (Brexit, κρίσιμες εκλογές σε μια σειρά από χώρες, ακυβερνησία στη Γερμανία, τώρα και στην Ιταλία) που κανείς δεν ήθελε να ανοίξει «νέο κύκλος ελληνικής κρίσης». Ανέχονταν λοιπόν, τον Τσίπρα, κράταγαν απ’ έξω το ΔΝΤ που φώναζε πως τα πράγμα είναι «εκτός βιωσιμότητας» από κάθε άποψη με την Ελλάδα και… «κλότσαγαν το τενεκεδάκι» πιο κάτω.
Τώρα, όμως, δεν μπορούν να «κλοτσήσουν το τενεκεδάκι πιο κάτω». Δεν υπάρχει «πιο κάτω». Τελειώνει το πρόγραμμα!
Οπότε το ΔΝΤ πρέπει να μπει – να κλείσει αυτό την τελευταία αξιολόγηση – να βγάλει στη φόρα αυτά που πρέπει να βγάλει και να δεσμεύσει την Ελλάδα πως θα τακτοποιήσει τις «εκκρεμότητες» της σύντομα.
Συμπέρασμα: τώρα θα φανούν όλες οι εκκρεμότητες κι όλα τα κενά που έχουν μείνει ανοιχτά. Και που ξεφτίζουν απόλυτα κάθε αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα…
* Όγδοον, οι τέσσερις βασικές «εκκρεμότητες» που τώρα θα πρέπει να αναδειχθούν και να τα «τακτοποιηθούν» οριστικά είναι οι εξής:
--Πρώτον, οι 200 με 300 χιλιάδες συντάξεις που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Και που πρέπει να πληρωθούν και ως συσσωρευμένα «αναδρομικά», αλλά πρέπει και να προγραμματιστούν κανονικά στις χρηματορροές - δηλαδή στις δημόσιες δαπάνες - από δω και μπρος. Αυτό και μόνον εξανεμίζει μεγάλο μέρος των «πλεονασμάτων».
--Δεύτερον, η μείωση του Δημοσίου. Με επιστροφή στον «κανόνα»: ένας καινούργιος προσλαμβάνεται για κάθε 5 ή 6 που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.
Επί Σαμαρά ο κανόνας αυτός τηρήθηκε και το δημόσιο σταθερά μειωνόταν. Τώρα ο κανόνας αυτός ΔΕΝ τηρήθηκε και προσελήφθησαν πολλοί πρόσθετοι. Έτσι το δημόσιο διογκώθηκε ξανά.
Σήμερα είναι πάνω από 50 χιλιάδες μεγαλύτερο απ’ ό,τι το άφησε ο Σαμαράς και πάνω από 100 χιλιάδες μεγαλύτερο απ’ ότι θα ήταν, αν είχε συνεχιστεί η πολιτική Σαμαρά. Το ΔΝΤ θα πιέσει για αντιστροφή αυτού το πελατειακού εκτραχηλισμού.
--Τρίτον, οι εφαρμογή των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που όλες καρκινοβατούν κλπ.).
Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να τους κάνουν «χάρες».
Το πιθανότερο είναι να του κάνουν νέες… «λαχτάρες»!
--Τέταρτον η αποκάλυψη των κρυφών ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και εξ αιτίας του. Κλασικό παράδειγμα - αν και όχι μοναδικό -τα ΕΛΤΑ: Η κυβέρνηση Σαμαρά τα βρήκε ελλειμματικά κατά 4 εκατομμύρια, τα έφερε στην κερδοφορία επί δύο χρόνια συνεχώς, και τώρα έχουν έλλειμμα… 50 εκατομμυρίων και πάνω! Ενώ χρωστούν κανείς δεν ξέρει πόσα και σε ποιους!
Ήδη η ΔΕΗ τους έστειλε εξώδικο για παρακράτηση πληρωμών! Κι υπάρχουν κι άλλοι «σκελετοί» στα ΕΛΤΑ όπως φαίνεται.
Όπως υπάρχουν κι άλλες ΔΕΚΟ με πολύ…φρέσκους τέτοιους «σκελετούς»!
Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσει αξιολόγηση αν δεν βγουν όλα αυτά στη φόρα κι αν δεν «τακτοποιηθούν». Και τότε θα δείτε τι θα απομείνει από τα «πλεονάσματα»…
* Ένατον, μετά απ’ όλα αυτά τι περιθώρια «σχεδιασμών» νομίζετε ότι έχει ο Τσίπρας; Ήδη δεν μπορεί να σταθεί πουθενά! Ήδη όπου πηγαίνει τον αποδοκιμάζουν! Ήδη δεν του βγαίνει τίποτε!
Ήδη του ξεκόβουν απ’ έξω τα περί «καθαρής εξόδου» και του βάζουν ασφυκτική επιτήρηση μέχρι να… «παγώσει η κόλαση».
Ήδη του βάζουν πάγο για κάθε σκέψη αναβολής στην εφαρμογή των ψηφισμένων και για τα «αντίμετρα» που σχεδιάζει.
Το πολύ-πολύ να του αφήσουν κάποιο έκτακτο «φιλοδώρημα» να μοιράσει τα Χριστούγεννα, αλλά με πολύ μειωμένες τις κανονικές συντάξεις από τον επόμενο μήνα.
Χώρια που οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. Και τα ληξιπρόθεσμα των Ελλήνων στις εφορίες και τα ταμεία έχουν εκτοξευθεί και τους πνίγουν….
Ό,τι και να σχεδιάσει ο Τσίπρας, οδεύει πια στη συντριβή! Κι όσο το καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συντριβή του.
* Δέκατον, τώρα αρχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις πως ο Τσίπρας χάνει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δύο μόνο τέτοιες ενδείξεις από τις τελευταίες μέρες:
--Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί ξαφνικά με τη Μέρκελ δύο φορές συνεχόμενα τις επόμενες μέρες!
--Ενώ η Φώφη Γενηματά, που ως πριν δέκα μέρες «συζητούσε» να συμμετάσχει στη συνταγματική αναθεώρηση, ξαφνικά ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες! Κι αυτή ακόμα…
Γιατί, λέει, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί ο Τσίπρας τη μετά το μνημόνιο εποχή.
--Ο Τσίπρας κυβέρνησε με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος ως «παντοδύναμος»!
--Πολύ σύντομα έχασε τη μισή εκλογική του βάση και εξακολούθησε να φέρεται ως «λαοπρόβλητος»… δυνάστης!
--Κορόιδεψε τους πάντες, και άντεξε γιατί τον ανέχθηκαν απ’ έξω! Για δικούς τους λόγους. Και γιατί τους έκανε όλα τα χατίρια…
--Όμως, κατάφερε να στρέψει τους πάντες εναντίον του. Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχουν «χαλάσει» απότομα. Ακόμα και κάποιοι δικοί του νιώθουν την ανάγκη πλέον να πάρουν αποστάσεις από τον Τσίπρα.
Και τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη συντριβή.
Αλλά μάλλον τον «τελειώνουν».
Κι όσο το καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερη και πιο οδυνηρή η συντριβή που θα υποστεί…
* Τρίτον, η Ελλάδα όταν έβγαινε από το (δεύτερο) Μνημόνιο επί Σαμαρά, στις αρχές του 2015, είχε χρέος που θεωρούνταν «απολύτως βιώσιμο»! Το υπογράμμιζε αυτό με έμφαση το ΔΝΤ τότε (δέστε την έκθεσή του για την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 2014, αλλά και τον Ιούλιο του 2015)…
Εκείνη την εποχή μάλιστα, το ΔΝΤ διακήρυσσε πως είχε αποκατασταθεί σε τέτοιο βαθμό η «βιωσιμότητα» του Ελληνικού χρέους, που ΔΕΝ ήταν απαραίτητα πλέον τα μέτρα «ανακούφισης» χρέους τα οποία είχαν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι το Δεκέμβριο του 2012.
Τώρα, όμως, το ΔΝΤ επιμένει για το ακριβώς αντίθετο: Ότι το Ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά ΜΗ βιώσιμο πλέον! Και ότι όχι μόνο χρειάζονται τα μέτρα ανακούφισης που είχαν υποσχεθεί οι εταίροι μας το 2012 (παραμετρικά κυρίως), αλλά χρειάζονται κι άλλα επί πλέον. Ονομαστικό κούρεμα χρέους!
* Τέταρτον, τι είναι εκείνο που καθιστά το χρέος «βιώσιμο»;
Τρία πράγματα: Το συνολικό ύψος του (πόσα χρωστάμε), η διάρκειά του και οι όροι αποπληρωμής (επιτόκια κλπ.) καθώς και το πόσο γρήγορα αναμένεται να αναπτυχθεί το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Επί Σαμαρά το ΔΝΤ και οι εταίροι συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα είχε μπει πλέον σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Κι έτσι η αποπληρωμή του χρέους φαινόταν «εύκολη υπόθεση»…
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε το χρέος! Δηλαδή προσέθεσε κι άλλο χρέος πραγματικό (ήδη) και δυνητικό (τα επόμενα χρόνια).
Αλλά κυρίως έβαλε τη χώρα σε τροχιά στασιμότητας (πολύ χαμηλής ανάπτυξης, με ρυθμούς τους μισούς εκείνων που προεξοφλούσαν οι πάντες επί Σαμαρά). Κι έτσι η εξυπηρέτηση και η αποπληρωμή του χρέους μας πλέον φαίνεται εξαιρετικά «δύσκολη» υπόθεση. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ επιμένει πια προς τους Ευρωπαίους: Αν θέλετε να είναι βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, τότε κόψτε το και επεκτείνετε στο μέλλον.
Για να μπορέσουν να αντέξουν οι Έλληνες το βάρος της «εξυπηρέτησής» του…
* Πέμπτον, οι εταίροι όμως, δεν δέχονται να δώσουν άμεσα καμία ανακούφιση χρέους! Για την ώρα τουλάχιστον…
Γιατί δεν δέχονται; Γιατί ξέρουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα, αν νοιώσει ότι δεν έχει «μνημονιακό χαλινάρι», θα σπεύσει αμέσως να «μοιράζει χρήματα» και να ανατρέπει μεταρρυθμίσεις που η ίδια ψήφισε (και πολλές δεν τις έχει εφαρμόσει ακόμα…)
Οπότε, σου λέει, αν θέλουν ανακούφιση χρέους, θα τους τη δίνουμε λίγο-λίγο σε βάθος χρόνου, μέχρι να υλοποιήσουν τα πάντα και να μην μπορούν να ανατρέψουν κανένα από τα ψηφισμένα μέτρα.
Το ΔΝΤ διαφωνεί ωστόσο: Τους απαντά πως, αν δεν δώσετε κάποια μέτρα ανακούφισης χρέους από τώρα, εγώ θα φωνάζω πως το χρέος τους είναι μη βιώσιμο και οι αγορές θα τους πετάξουν έξω και πάλι…
Που μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ τους (μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ);
Να δοθούν κάποια μέτρα ανακούφισης «μπροστά» - δηλαδή από τώρα – και τα υπόλοιπα σταδιακά σε βάθος χρόνου, για να υπάρξει μνημονιακός έλεγχος της Ελλάδας (χωρίς «δόσεις» δανεικών πια, αλλά με πρόσθετη ανακούφιση σε «δόσεις»…)
Αυτό θα είναι το «οιωνεί» τέταρτο μνημόνια: Με αυστηρή επιτήρηση (4 φορές το χρόνο για τρία χρόνια τουλάχιστον), αλλά χωρίς χρήματα αυτή τη φορά…
Συμπέρασμα: η χώρα θα ανακτούσε εθνική κυριαρχία, αν έβγαινε κανονικά στις αγορές, όπως επρόκειτο να βγει επί Σαμαρά.
Τώρα θα είναι σε ασφυκτική επιτήρηση, αλλά χωρίς χρήματα…
Θα την έχουν στο χέρι, ωστόσο. Γιατί αν προσπαθήσει να κάνει μια κυβέρνηση «τα δικά της», θα υπάρξει αρνητική αξιολόγηση από τους «επιτηρητές» και θα την τιμωρήσουν αμέσως οι αγορές!
* Έκτον, μια ακόμα αλήθεια που δεν λέγεται καθαρά: Μπορεί το ΔΝΤ να είναι «σύμμαχος» της κυβέρνησης στο θέμα της ανακούφισης χρέους, αλλά στο θέμα της «αξιολόγησης» (τωρινής και μελλοντικών) είναι «εχθρός»! Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα θηριώδη πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρας είναι «μη βιώσιμα»! Δηλαδή δεν μπορούν να διατηρηθούν στο μέλλον.
Στην πραγματικότητα θεωρεί πως είναι ελαφρώς… «πέτσινα»!
--Δηλαδή κρύβουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν πληρώνει η κυβέρνηση, αλλά πρέπει να πληρωθούν.
--Κρύβουν ακόμα ανεπίσημο δανεισμό (μέσα από τη διόγκωση των repos: από 7-9 δισεκατομμύρια επί Σαμαρά, τα έχουν φτάσει σε 21-22 δισεκατομμύρια σήμερα!)
--Κι ακόμα προκύπτουν από βαριά φορολογία και αύξηση του πελατειακού κράτους, που όλα αυτά «πνίγουν» την οικονομία!
Επομένως, το ΔΝΤ θα ζητήσει αυτά να αλλάξουν τώρα, ή να υπάρξει δέσμευση από τώρα ότι θα αλλάξουν αμέσως μετά.
Αλλιώς η Ελλάδα είναι «χαμένη υπόθεση»…
* Έβδομον, η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι τώρα ΔΕΝ διαπραγματεύθηκε πραγματικά με την Τρόϊκά! Διαπραγματεύθηκε με τη «φιλική» Κομισιόν, αλλά το ΔΝΤ ήταν απλώς «παρατηρητής». Η Κομισιόν έκανε τα «στραβά μάτια» (στα πέτσινα πλεονάσματα), αλλά ήταν πολύ «φειδωλή» σε ανακούφιση χρέους. Ενώ το ΔΝΤ ζητούσε παγίως περισσότερη ανακούφιση χρέους για την Ελλάδα, αλλά ήταν πολύ αυστηρό για τα «μη βιώσιμα» (κοντολογίς «πέτσινα») πλεονάσματα…
Μέχρι τώρα το ΔΝΤ έμενε απ’ έξω (ως «παρατηρητής») για τρεις λόγους:
--Γιατί δεν έβαζε το ίδιο χρήματα, όπως είχα κάνει με τα προηγούμενα δύο μνημόνια…
--Κι ακόμα, γιατί οι δανειστές ήθελαν να δώσουν το περιθώριο στην αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα να ψηφίσει τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα. Να τη δέσουν για τα καλά και να τη δεσμεύσουν για μελλοντικά…
--Κι αργότερα, υπήρχε τέτοια πολιτική κρίση στην Ευρώπη (Brexit, κρίσιμες εκλογές σε μια σειρά από χώρες, ακυβερνησία στη Γερμανία, τώρα και στην Ιταλία) που κανείς δεν ήθελε να ανοίξει «νέο κύκλος ελληνικής κρίσης». Ανέχονταν λοιπόν, τον Τσίπρα, κράταγαν απ’ έξω το ΔΝΤ που φώναζε πως τα πράγμα είναι «εκτός βιωσιμότητας» από κάθε άποψη με την Ελλάδα και… «κλότσαγαν το τενεκεδάκι» πιο κάτω.
Τώρα, όμως, δεν μπορούν να «κλοτσήσουν το τενεκεδάκι πιο κάτω». Δεν υπάρχει «πιο κάτω». Τελειώνει το πρόγραμμα!
Οπότε το ΔΝΤ πρέπει να μπει – να κλείσει αυτό την τελευταία αξιολόγηση – να βγάλει στη φόρα αυτά που πρέπει να βγάλει και να δεσμεύσει την Ελλάδα πως θα τακτοποιήσει τις «εκκρεμότητες» της σύντομα.
Συμπέρασμα: τώρα θα φανούν όλες οι εκκρεμότητες κι όλα τα κενά που έχουν μείνει ανοιχτά. Και που ξεφτίζουν απόλυτα κάθε αφήγημα της κυβέρνησης Τσίπρα…
* Όγδοον, οι τέσσερις βασικές «εκκρεμότητες» που τώρα θα πρέπει να αναδειχθούν και να τα «τακτοποιηθούν» οριστικά είναι οι εξής:
--Πρώτον, οι 200 με 300 χιλιάδες συντάξεις που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα. Και που πρέπει να πληρωθούν και ως συσσωρευμένα «αναδρομικά», αλλά πρέπει και να προγραμματιστούν κανονικά στις χρηματορροές - δηλαδή στις δημόσιες δαπάνες - από δω και μπρος. Αυτό και μόνον εξανεμίζει μεγάλο μέρος των «πλεονασμάτων».
--Δεύτερον, η μείωση του Δημοσίου. Με επιστροφή στον «κανόνα»: ένας καινούργιος προσλαμβάνεται για κάθε 5 ή 6 που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο.
Επί Σαμαρά ο κανόνας αυτός τηρήθηκε και το δημόσιο σταθερά μειωνόταν. Τώρα ο κανόνας αυτός ΔΕΝ τηρήθηκε και προσελήφθησαν πολλοί πρόσθετοι. Έτσι το δημόσιο διογκώθηκε ξανά.
Σήμερα είναι πάνω από 50 χιλιάδες μεγαλύτερο απ’ ό,τι το άφησε ο Σαμαράς και πάνω από 100 χιλιάδες μεγαλύτερο απ’ ότι θα ήταν, αν είχε συνεχιστεί η πολιτική Σαμαρά. Το ΔΝΤ θα πιέσει για αντιστροφή αυτού το πελατειακού εκτραχηλισμού.
--Τρίτον, οι εφαρμογή των ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων που όλες καρκινοβατούν κλπ.).
Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει να τους κάνουν «χάρες».
Το πιθανότερο είναι να του κάνουν νέες… «λαχτάρες»!
--Τέταρτον η αποκάλυψη των κρυφών ελλειμμάτων που έχουν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και εξ αιτίας του. Κλασικό παράδειγμα - αν και όχι μοναδικό -τα ΕΛΤΑ: Η κυβέρνηση Σαμαρά τα βρήκε ελλειμματικά κατά 4 εκατομμύρια, τα έφερε στην κερδοφορία επί δύο χρόνια συνεχώς, και τώρα έχουν έλλειμμα… 50 εκατομμυρίων και πάνω! Ενώ χρωστούν κανείς δεν ξέρει πόσα και σε ποιους!
Ήδη η ΔΕΗ τους έστειλε εξώδικο για παρακράτηση πληρωμών! Κι υπάρχουν κι άλλοι «σκελετοί» στα ΕΛΤΑ όπως φαίνεται.
Όπως υπάρχουν κι άλλες ΔΕΚΟ με πολύ…φρέσκους τέτοιους «σκελετούς»!
Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσει αξιολόγηση αν δεν βγουν όλα αυτά στη φόρα κι αν δεν «τακτοποιηθούν». Και τότε θα δείτε τι θα απομείνει από τα «πλεονάσματα»…
* Ένατον, μετά απ’ όλα αυτά τι περιθώρια «σχεδιασμών» νομίζετε ότι έχει ο Τσίπρας; Ήδη δεν μπορεί να σταθεί πουθενά! Ήδη όπου πηγαίνει τον αποδοκιμάζουν! Ήδη δεν του βγαίνει τίποτε!
Ήδη του ξεκόβουν απ’ έξω τα περί «καθαρής εξόδου» και του βάζουν ασφυκτική επιτήρηση μέχρι να… «παγώσει η κόλαση».
Ήδη του βάζουν πάγο για κάθε σκέψη αναβολής στην εφαρμογή των ψηφισμένων και για τα «αντίμετρα» που σχεδιάζει.
Το πολύ-πολύ να του αφήσουν κάποιο έκτακτο «φιλοδώρημα» να μοιράσει τα Χριστούγεννα, αλλά με πολύ μειωμένες τις κανονικές συντάξεις από τον επόμενο μήνα.
Χώρια που οι προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. Και τα ληξιπρόθεσμα των Ελλήνων στις εφορίες και τα ταμεία έχουν εκτοξευθεί και τους πνίγουν….
Ό,τι και να σχεδιάσει ο Τσίπρας, οδεύει πια στη συντριβή! Κι όσο το καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συντριβή του.
* Δέκατον, τώρα αρχίζουν να υπάρχουν ενδείξεις πως ο Τσίπρας χάνει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δύο μόνο τέτοιες ενδείξεις από τις τελευταίες μέρες:
--Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί ξαφνικά με τη Μέρκελ δύο φορές συνεχόμενα τις επόμενες μέρες!
--Ενώ η Φώφη Γενηματά, που ως πριν δέκα μέρες «συζητούσε» να συμμετάσχει στη συνταγματική αναθεώρηση, ξαφνικά ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες! Κι αυτή ακόμα…
Γιατί, λέει, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί ο Τσίπρας τη μετά το μνημόνιο εποχή.
--Ο Τσίπρας κυβέρνησε με το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος ως «παντοδύναμος»!
--Πολύ σύντομα έχασε τη μισή εκλογική του βάση και εξακολούθησε να φέρεται ως «λαοπρόβλητος»… δυνάστης!
--Κορόιδεψε τους πάντες, και άντεξε γιατί τον ανέχθηκαν απ’ έξω! Για δικούς τους λόγους. Και γιατί τους έκανε όλα τα χατίρια…
--Όμως, κατάφερε να στρέψει τους πάντες εναντίον του. Τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχουν «χαλάσει» απότομα. Ακόμα και κάποιοι δικοί του νιώθουν την ανάγκη πλέον να πάρουν αποστάσεις από τον Τσίπρα.
Και τώρα προσπαθεί απεγνωσμένα να αποφύγει τη συντριβή.
Αλλά μάλλον τον «τελειώνουν».
Κι όσο το καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερη και πιο οδυνηρή η συντριβή που θα υποστεί…