Στη Μικρα Ασία η Ελλάδα δε ζήτησε πίσω κάθε ελληνική πόλη που είχε χτιστεί στην αρχαιότητα. Η συνθήκη των Σεβρών της έδινε την ελληνική (διοίκηση για 5 χρόνια αρχικά) από την αρχαιότητα Σμύρνη που εξακολουθούσε να έχει ελληνική πλειοψηφία.
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτμσού
Η προοπτική για τη Σμύρνη ήταν να γίνει καταφύγιο και των άλλων Ελλήνων της Μικράς Ασίας που οι κατακτητές Τούρκοι τους καταπίεζαν ασύστολα.
Η Συνθήκη των Σεβρών έδινε επίσης την Ιμβρο όπου το 100 τις εκατο των κατοίκων ήταν Έλληνες, την Τένεδο που επίσης κατοικείτο σχεδόν σε απόλυτη πλειοψηφία από Ελληνες και μια ζώνη στην ανατολική θράκη.
Το δικαίωμα του Πόντου στην αυτοδιάθεση θα έπρεπε να είναι κατανοητό από τους ανθρωπιστές που μιλάνε για ιμπεριαλισμό. Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα για αυτοδιάθεση, οι Πόντιοι γιατί να μην είχαν το ίδιο δικαίωμα;
Οι υπόδουλοι λαοί της Ανατολίας, οι ραγιάδες είχαν κάθε δικαιώμα να διεκδικήσουν την ελευθερία τους από τους κατακτητές τους. Η Ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία ήταν η τελευταία ευκαιρία των γηγενών χριστιανών. Οι ισλαμιστές οι ιμπεριαλιστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις την κατέστρεψαν, μαζί και τη σταθερότητα της περιοχής.