«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λέει η παλιά γνωστή παροιμία, είναι όμως οι υδατάνθρακες του αγαπημένου φρούτου κατάλληλοι στο πλαίσιο μιας διατροφής που στοχεύει στη ρύθμιση του σακχάρου και της ινσουλίνης;
Από: onmed.gr
Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση, αν και περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα, το μήλο είναι κατάλληλο για τους διαβητικούς, είτε πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 είτε από διαβήτη τύπου 1.
Κι αυτό γιατί τα σάκχαρα του μήλου, όπως και άλλων φρούτων, διαφέρουν ποιοτικά από την επεξεργασμένη ζάχαρη που βρίσκεται στα γλυκά ή στους έτοιμους χυμούς, ενώ παράλληλα το φρούτο παρέχει φυτικές ίνες και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Υδατάνθρακες, μήλο & διαβήτης
Οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν πολύ πόσους υδατάνθρακες λαμβάνουν από τη διατροφή τους ώστε να εξασφαλίσουν πως τα επίπεδα του σακχάρου του αίματός τους παραμένουν σταθερά μέσα στην ημέρα. Αυτό συνεπάγεται πως πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο όσες τροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, ένα μέτριο μήλο παρέχει περίπου 25 γραμμάρια υδατάνθρακες, εκ των οποίων περίπου 19 γραμμάρια είναι σάκχαρα. Βέβαια, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των σακχάρων είναι φρουκτόζη, η οποία επιδρά στον οργανισμό πολύ διαφορετικά από τη επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η αντικατάσταση της γλυκόζης ή της σακχαρόζης (σημ. η επεξεργασμένη ζάχαρη περιέχει σακχαρόζη, η οποία αποτελείται από γλυκόζη και φρουκτόζη) με φρουκτόζη βοηθά να απελευθερώνονται μικρότερες ποσότητες σακχάρων και ινσουλίνης στο αίμα μετά από ένα γεύμα.
Ένα μέτριο μήλο παρέχει επίσης περίπου 4 γραμμάρια φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων από τον οργανισμό, αποτρέποντας έτσι την απότομη άνοδο του σακχάρου και της ινσουλίνης του αίματος.
Ο συνδυασμός δε του μήλου ή κάποιου άλλου φρούτου με μια πηγή υγιεινών λιπαρών ή ποιοτικών πρωτεϊνών –όπως οι ξηροί καρποί– μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο στον έλεγχο του σακχάρου και να προωθήσει το αίσθημα του κορεσμού για αρκετή ώρα.
Τέλος, να σημειωθεί πως το μήλο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (36/100), πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος. Συγκριτικά, οι νιφάδες καλαμποκιού έχουν γλυκαιμικό δείκτη 81±6/100.
Κάθε διαβητικός πρέπει βέβαια να παρακολουθεί το σάκχαρό του μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε γεύματος ή σνακ ώστε να γνωρίζει πώς επιδρά στον οργανισμό του η εκάστοτε τροφή.
Η θρεπτική αξία του μήλου
Ένα μέτριο μήλο παρέχει περίπου 100 θερμίδες, 25 γραμμάρια υδατάνθρακες και σχεδόν το 20% των φυτικών ινών που χρειάζεται ημερησίως ένας ενήλικας. Τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα του είναι πλούσια σε νερό, βιταμίνες Α και C, καθώς και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες και μέταλλα.
Ο συνδυασμός των φυτικών ινών, του νερού και των διαφόρων θρεπτικών συστατικών κάνει το μήλο ένα σνακ εξαιρετικά χορταστικό και υγιεινό, κατάλληλο για κάθε στιγμή της ημέρας.
Πηγή: Medical News Today
* photo: 955169 / pixabay