Έχετε πρόβλημα στα νεφρά; οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με νεφροπάθεια πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους ώστε να προστατεύσουν τα πολύτιμα «φίλτρα» του οργανισμού τους.

Από: onmed.gr

Μια υγιεινή διατροφή με χαμηλή πρόσληψη αλατιού και λιπαρών μπορεί να βοηθήσει τους νεφροπαθείς να αποφύγουν την υπέρταση, ενώ επίσης χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση υδατανθράκων ώστε να αποφευχθεί η άνοδος των επιπέδων του σακχάρου. Τόσο η υπέρταση όσο και το ανεβασμένο σάκχαρο (προδιαβήτης, διαβήτης) λειτουργούν επιβαρυντικά για τη λειτουργία των νεφρών.

Νεφροπάθεια & κάλιο

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουν όμως οι νεφροπαθείς και στην πρόσληψη καλίου.
Βασική λειτουργία των νεφρών είναι να «καθαρίζουν» το αίμα, απομακρύνοντας περιττά υγρά και υπολειμματικές ουσίες. Όταν τα νεφρά λειτουργούν σωστά, είναι σε θέση να διατηρούν διάφορους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, σε σταθερά επίπεδα. 

Η νεφροπάθεια όμως συνεπάγεται δυσλειτουργία των νεφρών, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση του καλίου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη συσσώρευση του συστατικού στο αίμα. Επίσης, ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της νεφροπάθειας αυξάνουν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό, εντείνοντας το πρόβλημα.

Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (υπερκαλιαιμία) μπορεί να προκαλέσουν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως κόπωση και ναυτία, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Τροφές με μικρή & μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο

Στο πλαίσιο μιας «φιλικής προς τα νεφρά» διατροφής, συνιστάται να αποφεύγονται οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο και αντ’ αυτών να προτιμώνται όσες παρέχουν μικρή μόνο ποσότητα του συστατικού.

Μια τροφή θεωρείται ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο όταν το κάλιο που παρέχει δεν ξεπερνά τα 200 mg ανά μερίδα. Τέτοια παραδείγματα είναι:
  • τα μούρα (π.χ. φράουλες, μύρτιλα)
  • τα μήλα
  • το γκρέιπφρουτ
  • ο ανανάς
  • το κουνουπίδι
  • το μπρόκολο
  • η μελιτζάνα
  • τα ζυμαρικά
  • το ψωμί
  • ο σολομός
Αντίθετα, τροφές που πρέπει να αποφεύγουν οι νεφροπαθείς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κάλιο είναι οι εξής:
  • οι ξηροί καρποί
  • τα όσπρια
  • οι πατάτες
  • οι μπανάνες
  • τα περισσότερα γαλακτοκομικά
  • το αβοκάντο
  • το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά)
  • τα προϊόντα ολικής άλεσης
  • το σπανάκι
  • το πεπόνι
  • οι ντομάτες
Πολλές από τις τροφές αυτής της λίστας είναι υγιεινές και επομένως ο καλός έλεγχος των μερίδων συνιστάται αντί του αποκλεισμού τους από τη διατροφή. 

Για να καθοριστεί η ιδανική πρόσληψη καλίου στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης της νεφροπάθειας ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η συμβουλή και η καθοδήγηση του θεράποντα γιατρού, καθώς και του διατροφολόγου.

Πηγή: American Kidney Fund, Healthline, Medical News Today
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail