© AP Photo / Ariel Schalit |
Freepen.gr - Ένα περίεργο περιστατικό το οποίο φέρεται να συνέβη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στην Κρήτη όταν το ζευγάρι επέστρεφε από την Ελλάδα στο Ισραήλ αναφέρει η ιστοσελίδα Haaretz (συντάκτης Jack Khoury) και αναμεταδίδει το sputniknews.com.
Το αραβοϊσραηλινό ζευγάρι, η Sahar Issawi και ο σύζυγός της, Firas Asali, υποβλήθηκαν σε λεπτομερή έως εξευτελιστικό έλεγχο στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της οποίας τους έγιναν εκατοντάδες ερωτήσεις σχετικά με το γάμο τους ενώ αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν τα εσώρουχά τους, ανέφερε η Haaretz.
Ισραηλινοί φρουροί τους συνάντησαν στο check-in μετρητή στις 10 Μαΐου, όταν το ζευγάρι επρόκειτο να πετάξει πίσω στο Ισραήλ και τους οδήγησε σε ξεχωριστά δωμάτια όπου άρχισε η ανάκριση.
"Ο φύλακας με ρώτησε πόσο καιρό ήξερα το σύζυγό μου, πόσες φορές είχαμε ταξιδέψει μαζί, πότε και πού," είπε η Issawi, προσθέτοντας ότι είχε απαντήσει σε κάθε ερώτηση παρόλο που αισθανόταν ταπεινωμένη.
Η γυναίκα κλήθηκε επίσης να παρουσιάσει την άδεια γάμου, αλλά δεν την είχε μαζί της.
"Είπα" Σοβαρά; Ποιος ταξιδεύει με την άδεια γάμου;" ανέφερε η Issawi, προσθέτοντας πως ο σύζυγός της έπρεπε να απαντήσει σε παρόμοιες ερωτήσεις.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της ασφάλειας δήλωσε ότι οι αποσκευές τους θα ερευνηθούν χωρίς την παρουσία τους και πως έπρεπε να υποβληθούν σε φυσικό έλεγχο, πράγμα που σήμαινε ότι η Issawi έπρεπε να αφαιρέσει το σουτιέν της και ο σύζυγός της να κατεβάσει το παντελόνι του.
Υπήρχε μόνο ένα ακόμη ζευγάρι στην πτήση, επίσης αραβικής καταγωγής, που υποβλήθηκε σε παρόμοια "έρευνα".
Σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η Issawi άρχισε να γυρίζει ένα βίντεο με το κινητό της, αλλά αργότερα διαγράφηκε από το προσωπικό ασφαλείας.
Το ζευγάρι συνοδεύτηκε επίσης από έναν υπάλληλο στο μπάνιο και ακόμα κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.
Η Issawi και ο σύζυγός της έστειλαν πρόσφατα καταγγελία στην αεροπορική εταιρεία Israir, ζητώντας να καταβάλει αποζημίωση και να ζητήσει συγγνώμη · διαφορετικά θα καταθέσουν αγωγή.
Το περιστατικό προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των χρηστών των κοινωνικών μέσων.
Κάποιοι χρήστες των κοινωνικών μέσων επικρίνουν το περιστατικό. Άλλοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι η συμπεριφορά των αξιωματικών ασφαλείας δεν είχε καμία σχέση με τη διάκριση και ότι το άρθρο της Haaretz αποτελεί μέρος της αντι-ισραηλινής προπαγάνδας.
Το ερώτημα που τίθεται εφόσον ευσταθεί η καταγγελία είναι ποιοι και με ποια δικαιοδοσία σε ελληνικό έδαφος προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες. Τελικά είναι κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα και αν ναι, μέχρι ποιο βαθμό;