Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να αντιστρέψει μερικώς ή και πλήρως την απόφραξη των αρτηριών, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Progress in Cardiovascular Diseases.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η χορτοφαγική και ιδίως η αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βελτιώνει ποικίλες παραμέτρους, από τα επίπεδα της χοληστερόλης και της πίεσης έως την αθηροσκλήρωση.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) και βασίστηκε στα ευρήματα παλαιότερων κλινικών δοκιμών και ερευνών, υπέδειξε πως υπάρχει μια ισχυρή και αξιόπιστη συσχέτιση ανάμεσα στις χορτοφαγικές δίαιτες και τις καλύτερες καρδιαγγειακές εκβάσεις. Πιο συγκεκριμένα, η χορτοφαγική δίαιτα:
- Μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο κατά 40%,
- Μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 40%,
- Μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 34%,
- Μειώνει κατά 29 mg/dL και 23 mg/dL την ολική χοληστερόλη και την «κακή» LDL χοληστερόλη αντίστοιχα,
- Συμβάλλει στην απώλεια βάρους.
Το εντυπωσιακότερο εύρημα, ωστόσο, ήταν ότι μια διατροφή που βασίζεται στα φυτικά προϊόντα μπορεί να αντιστρέψει εν μέρει ή και εντελώς την απόφραξη των αρτηριών σε ποσοστό 91% των ασθενών με αθηροσκλήρωση!
«Η χορτοφαγική διατροφή έχει τη δύναμη όχι μόνο να αποτρέψει την καρδιοπάθεια, αλλά και να συμβάλει στη διαχείριση ή και στη θεραπεία της» αναφέρει η Δρ Χάνα Καλέοβα, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας της Επιτροπής Ιατρών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της νέας μελέτης.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι μια υγιεινή διατροφή και εν γένει ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 81-94%!
Τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής για το καρδιαγγειακό σύστημα θεωρείται ότι πηγάζουν κυρίως από τις φυτικές ίνες και τα φυτοχημικά συστατικά (π.χ. καροτενοειδή, ανθοκυανίνες, λυκοπένιο) που υπάρχουν στα φυτικά προϊόντα και που μειώνουν σημαντικά τις φλεγμονές και τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες. Από την άλλη, τα ζωικά προϊόντα είναι συχνά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη, αιμικό σίδηρο και περιβαλλοντικούς ρύπους που βλάπτουν την υγεία της καρδιάς.
«Η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είναι» καταλήγει η Δρ Καλέοβα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για το συντριπτικό 46% των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 17,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.