Τι πρέπει να κάνετε άμεσα αν το παιδί καταπιεί μπαταρία-κουμπί


Είναι γνωστό ότι τα μικρά παιδιά βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν μπροστά τους, ωστόσο δεν είναι εξίσου επικίνδυνο να καταπιούν ένα κομμάτι μπισκότο που μπορεί να έχει πέσει στο πάτωμα, ένα κομμάτι πλαστικό από παιχνίδι τους ή ακόμα χειρότερα μια μπαταρία.

Από: onmed.gr

Λόγω του μικρού μεγέθους τους (5 έως 25 χιλιοστά), οι μπαταρίες-κουμπιά αποτελούν αναγνωρισμένο κίνδυνο για τα παιδιά. Σε περίπτωση κατάποσης, η μπαταρία-κουμπί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οισοφάγο ή στην αορτή, προκαλώντας αιμορραγία ή και τον θάνατο.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Laryngoscope, η κατανάλωση μελιού αμέσως μετά την κατάποση μπαταρίας-κουμπί μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού στα μικρά παιδιά.

Βάσει δοκιμών που έκαναν σε πειραματόζωα, οι ωτορινολαρυγγολόγοι που εκπόνησαν τη μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα τόσο κοινό προϊόν που υπάρχει σε κάθε σπίτι μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, μειώνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από τις τοξικές μπαταρίες.

«Ετησίως καταγράφονται στις ΗΠΑ περισσότερα από 2.500 περιστατικά κατάποσης μπαταρίας-κουμπί από μικρά παιδιά, με τα θανατηφόρα περιστατικά να έχουν αυξηθεί κατά 12 φορές την τελευταία δεκαετία» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ Ίαν Τζέικομπς, Διευθυντής του Κέντρο Παιδιατρικών Διαταραχών της Αναπνευστικής Οδού και ΩΡΛ Παίδων στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφεια. «Δεδομένου ότι η μπαταρία-κουμπί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες μέσα σε μόλις δύο ώρες από την κατάποση, το διάστημα που μεσολαβεί από την κατάποση έως την αφαίρεση του ξένου σώματος αποτελεί ένα κρίσιμο ‘παράθυρο’ εντός του οποίου πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να περιοριστεί ο τραυματισμός του οισοφάγου».

Μερικά από τα συνηθέστερα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα παιδιά που έχουν καταπιεί μπαταρία-κουμπί είναι ο πονόλαιμος, ο βήχας, ο πυρετός, η δυσκολία κατάποσης, η άρνηση τροφής και ο αναπνευστικός συριγμός.

Όπως υπέδειξαν οι δοκιμές στο εργαστήριο, το μέλι δημιουργεί έναν αποτελεσματικό φραγμό ανάμεσα στη μπαταρία και στον ιστό του οισοφάγου και παράλληλα εξουδετερώνει ως έναν βαθμό τις καυστικές αλκαλικές ουσίες που απελευθερώνει η μπαταρία.

Σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που δοκίμασαν οι ερευνητές (π.χ. χυμός ή αναψυκτικό), το μέλι φάνηκε να περιορίζει στον μεγαλύτερο βαθμό τις βλάβες τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος. Επίσης, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, το μέλι μια γευστική επιλογή ιδανική για τα «δύσκολα» μικρά παιδιά.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα στην κλινική πράξη, καθώς θα ενταχθούν στις τελευταίες Κατευθυντήριες Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων των ΗΠΑ για τη διαχείριση της κατάποσης μπαταρίας-κουμπί» αναφέρει ο Κρις Χατάνα, ΩΡΛ Παίδων και γιατρός στο Nationwide Children's Hospital του Οχάιο και ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχαν στην εκπόνηση της μελέτης.

«Συστήνουμε στους γονείς να δίνουν μέλι στο παιδί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο» αναφέρουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μέλι δεν είναι κατάλληλο σε περίπτωση που υπάρχει υποψία σηψαιμίας ή διάτρησης του οισοφάγου του παιδιού, εάν το παιδί έχει σοβαρή αλλεργία στο μέλι ή αν το παιδί είναι μικρότερο από ενός έτους, καθώς υπάρχει μικρός κίνδυνος αλλαντίασης.

Σύμφωνα με τον Τζέικομπς, μέσα από μελλοντικές μελέτες μένει να εξακριβωθεί ποια είναι η ιδανική ποσότητα και συχνότητα χορήγησης του μελιού στα παιδιά που έχουν καταπιεί μπαταρία-κουμπί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail