Ο παλλόμενος πόνος που γίνεται αισθητός στους κροτάφους, ιδίως στη μία πλευρά του κεφαλιού, αποτελεί τυπικό σύμπτωμα της ημικρανίας. Ωστόσο, όταν η ενόχληση γίνεται επίμονη και καθημερινή και μάλιστα όταν συνοδεύεται από ευαισθησία των κροτάφων στο άγγιγμα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για τη λεγόμενη κροταφική αρτηρίτιδα.
Από: onmed.gr
Αιτίες & συμπτώματα της κροταφικής αρτηρίτιδας
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η κροταφική αρτηρίτιδα είναι μια πάθηση που προκαλείται από τη φλεγμονή των μεγάλων κροταφικών αρτηριών, οι οποίες βρίσκονται πλευρικά στο κεφάλι. Γνωστή και ως κρανιακή ή γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα, η κροταφική αρτηρίτιδα εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες, συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών.
Ο πόνος της κροταφικής αρτηρίτιδας περιγράφεται ως ισχυρός, παλλόμενος (σφύζων) και καυστικός και συνηθέστερα γίνεται αισθητός μόνο στη μία πλευρά του κεφαλιού. Τυπικά συνοδά συμπτώματα της κροταφικής αρτηρίτιδας είναι τα δέκατα, η κόπωση, η απώλεια βάρους ή η μειωμένη όρεξη, καθώς και η ευαισθησία των κροτάφων ή γενικότερα του κρανίου στο άγγιγμα.
Η βαθύτερη αιτία της κροταφικής αρτηρίτιδας δεν είναι γνωστή, ωστόσο θεωρείται ότι εμπλέκεται μια δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία έχει σαν αποτέλεσμα να επιτίθενται αντισώματα στα τοιχώματα των αρτηριών. Το οίδημα που προκαλείται από αυτή την «επίθεση» σταδιακά οδηγεί σε μείωση του εύρους των αιμοφόρων αγγείων, άρα και σε μείωση της ποσότητας αίματος που περνά μέσα από αυτά.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί πλήρης απόφραξη των κροταφικών αρτηριών. Αν η απόφραξη εντοπίζεται στην αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας της όρασης στο εν λόγω μάτι. Αν πάλι το πρόβλημα εντοπίζεται σε αρτηρία που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, τότε είναι αυξημένος ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διάγνωση & αντιμετώπιση της κροταφικής αρτηρίτιδας
Αν διαγνωστεί εγκαίρως, η κροταφική αρτηρίτιδα ανταποκρίνεται πολύ καλά στη φαρμακευτική αγωγή. Η πρότυπη εξέταση για τη διάγνωση της πάθησης είναι η ανάλυση αίματος προς αξιολόγηση της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών. Η συγκεκριμένη εξέταση δείχνει πόσο γρήγορα εγκαθίστανται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος στον πάτο του δοκιμαστικού σωλήνα. Η μεγάλη ταχύτητας καθίζησης ερυθρών θεωρείται παραδοσιακά ένδειξη φλεγμονής στο σώμα.
Η διάγνωση της κροταφικής αρτηρίτιδας επιβεβαιώνεται με τη διενέργεια βιοψίας, όπου αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του αιμοφόρου αγγείου και εξετάζεται κάτω από το μικροσκόπιο ώστε να εντοπιστούν τυχόν αλλοιώσεις στο τοίχωμά του.
Η κροταφική αρτηρίτιδα αντιμετωπίζεται με μακρόχρονη λήψη στεροειδών φαρμάκων (για τουλάχιστον έναν μήνα), τα οποία δρουν ενάντια στις φλεγμονές. Η τήρηση της αγωγής θα πρέπει να συνεχιστεί έως ότου υποχωρήσουν εντελώς τα συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις υποδείξουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
Εκτός από την κροταφική αρτηρίτιδα, οι επίμονοι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε πολλές άλλες αιτίες. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα ή αν οι πονοκέφαλοι αποτελούν για εσάς σημαντικό εμπόδιο σε μια ομαλή καθημερινότητα.
Πηγή: Harvard Health