Η αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως ουρική αρθρίτιδα, είναι ένα εξαιρετικά συχνό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή και τους ισχυρούς πόνους στις αρθρώσεις.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Η ουρική αρθρίτιδα διαπιστώνεται όταν το ουρικό οξύ σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, κυρίως στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού.
Η ουρική αρθρίτιδα διαπιστώνεται όταν το ουρικό οξύ σχηματίζει κρυστάλλους στις αρθρώσεις, κυρίως στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου του ποδιού.
Ουρικό οξύ & εγκέφαλος
Για την αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας συστήνεται παραδοσιακά μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, όπως η απώλεια των περιττών κιλών, η αποχή από την κατανάλωση αλκοόλ, η επαρκής ενυδάτωση και η υγιεινή διατροφή.
Σύμφωνα με νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κογκρέσου Ρευματολογίας (EULAR 2018), η αντιμετώπιση της ουρικής αρθρίτιδας κρίνεται επιτακτική όχι μόνο για την προστασία των αρθρώσεων αλλά και για την προστασία του εγκεφάλου.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές έπειτα από ανάλυση στοιχείων για περισσότερους από 1,23 εκατομμύρια Αμερικανούς, η διάγνωση για ουρική αρθρίτιδα συσχετίζεται με 17-20% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στο μέλλον.
«Χαιρετίζουμε τα ευρήματα αυτά, καθώς συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στο ουρικό οξύ και την άνοια» σχολίασε σχετικά ο καθηγητής Robert Landewé, Πρόεδρος της Επιτροπής Επιστημονικού Προγράμματος του EULAR. «Παλαιότερες μελέτες σχετικά με αυτή τη σχέση είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, με ορισμένες να υποδεικνύουν αυξημένο και άλλες μειωμένο κίνδυνο άνοιας λόγω του ανεβασμένου ουρικού οξέος» πρόσθεσε.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι ο κίνδυνος άνοιας είναι αυξημένος σε μεγάλο βαθμό στους ασθενείς μεγάλης ηλικίας που έχουν διαγνωστεί με ουρική αρθρίτιδα» ανέφερε με τη σειρά του ο Jasvinder Singh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί που καθιστούν το ουρικό οξύ επικίνδυνο για τον εγκέφαλο.