Το σοβαρό κίνδυνο επιπλοκών μετά από ένα τατουάζ για όσους έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα επισημαίνουν οι ειδικοί σε νέα έκθεσή τους που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό BMJ Case Reports.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την καταγραφή της περίπτωσης μιας νεαρής ασθενούς με κυστική ίνωση η οποία είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα και εκδήλωσε πόνους στον μηρό και στο γόνατό της αφού «χτύπησε» τατουάζ στο πόδι της.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί στην έκθεσή τους, οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα τατουάζ. Τα φάρμακα αυτά συνήθως χορηγούνται μετά τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή στο πλαίσιο της θεραπευτικής αντιμετώπισης αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η νόσος του Crohn, ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό θεωρείται επίσης ότι έχουν χρονίως πάσχοντες όπως οι διαβητικοί.
«Γνωρίζουμε ότι στα άτομα αυτά [με αδύναμο ανοσοποιητικό] ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μεγαλύτερος έπειτα από οποιαδήποτε επέμβαση, είτε πρόκειται για ένα προγραμματισμένο χειρουργείο είτε για ένα τατουάζ ή ένα πίρσινγκ, συνεπώς σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Οι ασθενείς που επιθυμούν να κάνουν τατουάζ θα πρέπει προηγουμένως να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και επίσης να βεβαιωθούν ότι ο επαγγελματίας που θα επιλέξουν διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα και ότι το στούντιο ακολουθεί τις αναγκαίες μεθόδους αποστείρωσης» αναφέρει ο Γουίλιαμ Γουίλσον από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Elizabeth της Γλασκώβης και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.
Ο Γουίλσον και οι συνεργάτες του στην έκθεσή τους περιγράφουν την περίπτωση μιας ασθενούς ηλικίας 31 ετών, η οποία είχε διαγνωστεί με κυστική ίνωση και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα. Η νεαρή κοπέλα νοσηλεύτηκε σε κλινική της Γλασκώβης περίπου 10 μήνες αφού «χτύπησε» ένα αρκετά μεγάλο τατουάζ στον μηρό της. Η κοπέλα εκδήλωνε συμπτώματα όπως πρήξιμο στο γόνατο και ισχυρό πόνο που την εμπόδιζε να κοιμηθεί.
Η νεαρή ασθενής είχε κάνει και παλιότερα τατουάζ στο άλλο της πόδι, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτή τη φορά, περίπου μία εβδομάδα μετά το νέο τατουάζ άρχισε να ταλαιπωρείται από αφόρητους πόνους, σε σημείο μάλιστα που αναγκάστηκε να λάβει συνθετικά οποιοειδή αναλγητικά, σε συνδυασμό με άλλα παυσίπονα. Την περίοδο που έκανε το τατουάζ, η κοπέλα ακολουθούσε αγωγή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω της μεταμόσχευσης στην οποία είχε υποβληθεί, καθώς και ινσουλίνη για τον διαβήτη που είχε εκδηλώσει λόγω της κυστικής ίνωσης.
Τα ευρήματα των αιματολογικών και ακτινολογικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε βγήκαν φυσιολογικά, ενώ η ανάλυση δείγματος υγρού από το γόνατό της δεν υπέδειξε λοίμωξη από κάποιο βακτήριο ή μύκητα. Ωστόσο, στη μαγνητική τομογραφία υπήρχαν εμφανή σημάδια φλεγμονής στους μυς του μηρού της. Η επακόλουθη βιοψία στον μυ επίσης δεν έδειξε να υπάρχει λοίμωξη, επιβεβαίωσε όμως τη φλεγμονή του μυός.
«Δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι επιπλοκές οφείλονται πέραν πάσης αμφιβολίας στο τατουάζ, ωστόσο η χρονική συγκυρία –με τα συμπτώματα να εκδηλώνονται μία εβδομάδα μετά το τατουάζ– και η τοποθεσία της βλάβης –ακριβώς κάτω από το σημείο όπου έγινε το τατουάζ– μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση, δεδομένου μάλιστα ότι αποκλείσαμε όλες τις άλλες πιθανές εκδοχές» δηλώνει ο Γουίλσον. «Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία της φλεγμονής στον μυ. Μπορεί να ευθύνεται κάποιο βακτήριο που έχει φτάσει σε αυτόν ή η αντίδραση σε κάποια τοξίνη, όπως το μελάνι» προσθέτει.
Η νεαρή ασθενής είναι πλέον καλά στην υγεία της και δεν ταλαιπωρείται πια από πόνους, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian.