Ινδία & Ευρώπη σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο ήταν το θέμα της ομιλίας της Α.Ε. του Προέδρου της Ινδίας, κ. Ram Nath Kovind, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ινδίας και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) την Τρίτη το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο.
O κ. Ram Nath Kovind εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ινδίας τον Ιούλιο του 2017, ως υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Πρωθυπουργού Narendra Modi. Προηγουμένως είχε διατελέσει κυβερνήτης της ομόσπονδης πολιτείας Bihar στα ανατολικά της Ινδίας, Ο κ. Ram Nath Kovind διετέλεσε επίσης στο παρελθόν εκλεγμένο μέλος της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ινδίας καθώς και ανώτατος δικαστής.
Κατά την προσφώνηση του ομιλητή, ο Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, τόνισε τα κοινά σημεία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, όπως η πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς, η πολυμερής συνεργασία και ο σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου. Κάλεσε την Ινδία να «ανακαλύψει» τη σημερινή Ελλάδα με στόχο μια στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και υποστήριξε την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας.
Ο Πρόεδρος Ram Nath Kovind άρχισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από την εκλογή του τον Ιούλιο του 2017, μια χώρα που γεωγραφικά και ιστορικά αποτελεί τη δίοδο για τη δική του χώρα προς την Ευρώπη. Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για το θερμό καλωσόρισμα, αναφερόμενος στις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα, καθώς και το ΕΛΙΑΜΕΠ για την πρόσκληση.
«Ο Κόσμος είναι μια Οικογένεια» ανέφερε στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια φράση στα Σανσκριτικά, θέλοντας να παρουσιάσει τη διαχρονική στάση της Ινδίας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στην αρχαία καταγωγή των σύγχρονων κρατών, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ινδίας, που προέρχονται από σε «αδελφούς» αρχαίους πολιτισμούς και αποτελούν εξέχοντα μέλη της παγκόσμιας «οικογένειας». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις διμερείς πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών που έχουν μια ιστορία 2.500 χιλιάδων χρόνων, αλλά και στη σημαντική διαχρονική ελληνική παρουσία στην Ινδία.
Ο Ινδός πρόεδρος αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις ανάμεσα στους δυο λαούς που ξεκινούν από την αρχαιότητα και συνεχίστηκαν μέχρι και τη συμμετοχή Ινδών στρατιωτών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. «Οι διμερείς σχέσεις μας πάνε πίσω 2500 χρόνια. Η Ελλάδα θεμελίωσε τον δυτικό πολιτισμό και αυτή η κληρονομιά ξεπερνάει όλες τις ηπείρους», δήλωσε ο Ινδός Πρόεδρος ο οποίος μιλησε και για τον «διασημότερο Έλληνα στην Ινδία», όπως χαρακτήρισε τον Μεγάλο Αλέξανδρο. «Κάθε μαθητής στην Ινδια ξέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ινδος βασιλιάς Πωρος αναμετρήθηκαν και έπειτα, εντυπωσιασμένοι και οι δυο από το θάρρος και την αξία τους, έγιναν σύμμαχοι»
Στη συνέχεια, η ομιλία του κάλυψε ένα σύντομο ιστορικό των σχέσεων της Ινδίας με την ΕΟΚ, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και στη συνέχεια την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι η Ινδία υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την ΕΟΚ, το 1962 και ότι η σχέση με την Ευρώπη αποτελεί έκτοτε πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Ινδίας. Σύμφωνα με τη διατύπωση του Προέδρου, «η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει καλύτερο συνοδοιπόρο από την Ινδία στην επιδίωξη των στόχων της», αναφερόμενος στις προτεραιότητες του 21ου αιώνα για ευημερία των πολιτών, πάταξη της ανεργίας, μείωση των ανισοτήτων, καθώς και τη δημιουργία ενός παγκόσμιου μοντέλου ανάπτυξης το οποίο να είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά και ηθικά βιώσιμο.
Αναφέρθηκε ακόμα στις ταχείες και «μεταμορφωτικές» μεταβολές που σημειώνονται στην ινδική οικονομία, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της οποίας είναι σήμερα ο υψηλότερος μεταξύ των μεγάλων οικονομιών. Η οικονομία της Ινδίας προβλέπεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως μέχρι το 2025. Επέστησε την προσοχή ξένων επενδυτών στο δυναμισμό της οικονομίας της Ινδίας.
Η ομιλία του συμπεριέλαβε και άλλα σημαντικά ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ανάμεσα στα οποία τα ζητήματα της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής, της αναπτυξιακής βοήθειας, της βιώσιμης ανάπτυξης. Μίλησε επίσης για την τρομοκρατία και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.
---
photo: preseidency.gr