Μακεδονικό! «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» διαλαλούν Τσίπρας και Κοτζιάς - και μαζί τους το 10-15% των Ελλήνων και οι (+/-) 320 φιλοκυβερνητικές, «αριστερές προσωπικότητες» που πιστεύουν ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» για το Μακεδονικό «είναι μια καλή συμφωνία».
Αναμφίβολα, πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές στην καριέρα του νυν πρωθυπουργού που εμφανίζεται συνεπής στις απόψεις του! Και ας πρόκειται για την υλοποίηση απόφασης για το Μακεδονικό του ……. προπολεμικού ΚΚΕ!
Μετά το αποτυχημένο κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935 της βενιζελικής παράταξης, το ΚΚΕ αντικατέστησε το «προδοτικό» σύνθημα «Ενιαία και ανεξάρτητη Μακεδονία και Θράκη» του 1924 με το «μεταβατικό» «πλέρια ισοτιμία στις μειονότητες *. Έχει ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος πως καταλήγει αυτή η απόφαση (σημ. Χ.), η οποία (κακώς) θεωρήθηκε «οριστική αλλαγή στάσης» του ΚΚΕ στο Μακεδονικό : «Η αλλαγή του συνθήματος κάθε άλλο παρά αδυνάτισμα της δουλειάς μας στη Μακεδονία και ανάμεσα στις εθνικές μειονότητες σημαίνει. Αντίθετα, επιβάλλεται να δυναμώσουν οι προσπάθειές μας για την εξασφάλιση στις μειονότητες πλέριων δικαιωμάτων.
Το κόμμα δεν παύει να διακηρύττει πως τελικά και οριστικά το μακεδονικό ζήτημα θα λυθεί αδελφικά μετά τη νίκη της Σοβιετικής εξουσίας στα Βαλκάνια που θα σκίσει τις άτιμες συνθήκες ανταλλαγής των πληθυσμών και θα πάρει όλα τα πραχτικά μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν οι ιμπεριαλιστικές τους αδικίες. Μόνο τότε ο Μακεδονικός λαός θα βρει την πλέρια εθνική του αποκατάσταση».
Μπορεί η προσδοκώμενη νίκη της Σοβιετικής εξουσίας να μην πραγματοποιήθηκε ώστε «να λυθεί αδελφικά» το μακεδονικό ζήτημα και να εξαλειφτούν οι «ιμπεριαλιστικές αδικίες» που το συνόδευαν. Όμως, σήμερα - δοθείσης ευκαιρίας - το «δίκαιο έγινε πράξη» με "αδελφικό τρόπο" για τον «Μακεδονικό λαό» και την «εθνική του αποκατάσταση», αλλά στο πλαίσιο μιας επαίσχυντης εθνικής μειοδοσίας και σε συνεργασία με τους «ιμπεριαλιστές» των Βαλκανίων (ΗΠΑ, Γερμανία). Μόνο που τότε το ΚΚΕ, υπό τον Νίκο Ζαχαριάδη, μέμφονταν τους ιμπεριαλιστές, ενώ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τους υπηρετεί, όπως δείχνει και η πρόσφατη ελληνορωσική κρίση.
* («ΚΚΕ. Επίσημα κείμενα», 4ος τόμος, 1934-1940, έκδοση 1968)