Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία με τις συνομιλίες της Δαμασκού με τους Κούρδους σε αλ-Χασάκα και αλ-Ράκκα προκαλούν ανησυχία και ενεργοποίηση φιλοκυβερνητικών αρθρογράφων στην Αγκυρα.
Παρουσίαση - Στρατής Μαζίδης
Ο Ιλνούρ Τσεβίκ σε άρθρο του στη Dailysabah αναρωτιέται στον τίτλο τι μαγειρεύουν Ρωσία και ΗΠΑ στη Συρία. Αυτό που φαίνεται ότι ανησυχεί την Τουρκία είναι η πιθανή ένταξη των Κούρδων της YPG στις τάξεις του Συριακού Στρατού με αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας τους.
Ο συντάκτης θεωρεί ότι έτσι νομιμοποιείται μια οργάνωση με στενές σχέσεις με το PKK ενώ εξιστορεί την τουρκική οπτική ως προς το πως ο Χαφέζ και σήμερα ο Μπασάρ Ασαντ ευνόησαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν στον αγώνα του κατά της Τουρκίας.
Ο Τσεβίκ σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη συνιστά στροφή των ΗΠΑ στο συριακό και αποδοχή του ότι ο Σύριος πρόεδρος Ασαντ θα παραμείνει στη θέση του. Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι αγνοείται η φωνή της αντιπολίτευσης, ωστόσο του διαφεύγει ότι η τελευταία όπως εκείνος την εννοεί, ηττήθηκε κατά κράτος στον πόλεμο.
Και ερχόμαστε στο κλείσιμο του άρθρου που έχει όλο το νόημα:
Αν αυτό είναι το τέλος, τότε όλες οι πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια - ειδικά την περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Το ΡΚΚ παραμένει μια απειλή για την Τουρκία, καθώς χρησιμοποιεί την περιοχή για να ξεκινήσει τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο το τουρκικό έδαφος. Οποιαδήποτε λύση στη Συρία πρέπει να εξασφαλίσει όλα τα νότια σύνορα της Τουρκίας, όχι μόνο την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη.
Η Τουρκία έχει φέρει σχετική ειρήνη στη Συρία μέσω της συνεργασίας με τη Ρωσία και το Ιράν. Η Αστάνα πέτυχε να προσφέρει αυτή την ειρήνη και παραμένει η μόνη ελπίδα για οποιαδήποτε μελλοντική λύση στο συριακό ζήτημα. Ωστόσο, οι λύσεις που νομιμοποιούν την παρουσία του ΡΚΚ στη Συρία δεν θα καταστρέψουν μόνο την ειρηνευτική διαδικασία αλλά θα ρίξουν τη Συρία σε βαθύτερο χάος.
Οι Τούρκοι αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται ότι όχι μόνο απέτυχαν στη Συρία αλλά η χώρα τους, το τεχνητό αυτό δημιούργημα, αποτελεί τον επόμενο σταθμό αποσταθεροποίησης.