© AP Photo |
Freepen.gr - Η Τουρκία φοβάται το Ισραήλ τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά, δήλωσε ο Can Unver, ένας αναλυτής ασφαλείας της Τουρκίας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με την απόκτηση από την Άγκυρα των μαχητικών F-35 μαχητών σημειώνει το sputniknews.com.
Στις 29 Ιουνίου, το Breaking Defense ανέφερε ότι μετά την τελετή παράδοσης του πρώτου τουρκικού F-35 στις 21 Ιουνίου, το ισραηλινό αμυντικό ίδρυμα εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη. Μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίαζαν ότι "η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ μόνο σε χαρτί", καθώς συνεργάζεται με χώρες "που είναι ενάντια στις ΗΠΑ".
"Πρόσφατα, η Τουρκία αποδεικνύει μια αποφασιστική και σταθερή θέση στην εξωτερική της πολιτική που βασίζεται στην προτεραιότητα των εθνικών συμφερόντων της", δήλωσε ο Unver στο τουρκικό Sputnik. «Η κατάσταση αυτή προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στις ΗΠΑ και τις δυτικές χώρες · βλέπουμε ότι υπέβαλαν την Τουρκία σε έντονη κριτική, από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει το ρόλο ενός ασυμβίβαστου εκφραστή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή».
Ο αναλυτής τόνισε ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αεροσκαφών F-35. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη τύπου stealth μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, ο αναλυτής ασφαλείας δεν πιστεύει ότι ο Trump θα προχωρήσει στη διακοπή της αμερικανικής-τουρκικής συνεργασίας, ανεξάρτητα από τις απειλές του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
"Οι ΗΠΑ δε θέλουν να χάσουν στρατιωτικές βάσεις σε Incirlik και Kurecik", τόνισε ο Unver. "Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια τέτοια ανόητη στάση. Στο παρελθόν είχαν ήδη υποστεί τις συνέπειες από το εμπάργκο που επέβαλαν στην Άγκυρα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο [μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974]".
Το ΝΑΤΟ θεωρεί την Τουρκία ως "Δυνητικό Στόχο"
Από την πλευρά του, ο Dogu Perincek, αρχηγός του κόμματος Vatan και πρώην προεδρικός υποψήφιος, εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί μέλος του ΝΑΤΟ "με την αληθινή έννοια της λέξης".
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Περιντσέκ, η διατλαντική συμμαχία θεωρεί την Τουρκία ως έναν πιθανό «στόχο»: «Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Νότια Κύπρος ασκούν τακτικά ασκήσεις που απευθύνονται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε. "Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι στην πραγματικότητα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρείται από τη συμμαχία ως αντίπαλος".
Ο Περιντσέκ πιστεύει ότι η αποχώρηση της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ είναι απλώς θέμα χρόνου. Υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στη Συρία η Ουάσινγκτον έστειλε σχεδόν «πέντε χιλιάδες φορτηγά» φορτωμένα με όπλα στις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), που θεωρούσε η Άγκυρα ως θυγατρική του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) της Τουρκίας.
"Πιστεύω ότι οι απειλές κατά της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα γίνουν μια κλήση αφύπνισης για τη χώρα μας και θα την προτρέψουν να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει τη δική μας ασφάλεια", τόνισε.
Σύμφωνα με τον πολιτικό, η σύμβαση για τους S-400 έθεσε τα θεμέλια για την απόσυρση της Τουρκίας από τα πρότυπα του ΝΑΤΟ όσον αφορά τον οπλισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο.
Εν τω μεταξύ, «η Τουρκία έχει αρχίσει να επαναξιολογεί την έννοια της απειλής, των συμμαχικών σχέσεων, στρέφοντας σταδιακά την πλάτη της στην Αμερική», πρότεινε ο Περινέκ. "Είναι πολύ σημαντικό: η απόφαση να αγοράσουμε το S-400 είναι ένας σαφής δείκτης ότι η Τουρκία ακολουθεί μια νέα αμυντική στρατηγική, η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ είναι τελικά αναπόφευκτη".