Freepen.gr - Η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας έχει χτυπήσει τους καταστηματάρχες και τους εμπόρους, καθώς οι επιφυλακτικοί καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες ανησυχώντας για το πόσο χειρότερα μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση μελλοντικά.
Στο κανονικά πολυσύχναστο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, πριν από τις θρησκευτικές αργίες του Eid al-Adha, ήταν όλα ήσυχα. Ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων επιχείρησαν να προσελκύσουν τους ντόπιους και τους τουρίστες, αλλά άλλοι συνέχισαν να κοιτούν το τσάι τους και να διαβάζουν τις εφημερίδες. Οι περισσότεροι που περιπλανιούνται στο παζάρι δεν σταμάτησαν καν να χαζέψουν τα πολύχρωμα αντικείμενα στη βιτρίνα, πόσο μάλλον να μπουν στη διαδικασία παζαρίσματος για την καλύτερη τιμή.
"Εργάζομαι εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Έχουμε πάντα κακές μέρες, αλλά κάποτε ελπίζαμε. Για πρώτη φορά βλέπω το παζάρι σε απελπιστική κατάσταση", δήλωσε ο Αλί, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου.
Ο Ali δήλωσε ότι μπορούσε να καταλάβει γιατί οι ντόπιοι δεν ξόδεψαν, καθώς προσπαθεί κι ο ίδιος επίσης να αγοράζει λιγότερα και να περικόψει τα έξοδά του. "Ο πελάτης που έρχεται από την πόρτα ζητάει την τιμή του χρυσού και στη συνέχεια φεύγει", δήλωσε ο Αλί. "Οι άνθρωποι άρχισαν να δίνουν ασήμι ως γαμήλια δώρα, αντί για χρυσό".
Πολλοί έμποροι του παζαριού δήλωσαν ότι δεν έχουν δει ακόμη την αναμενόμενη εισροή των τουριστών λόγω της φθηνής λίρας που θα οδηγούσε σε αύξηση των πωλήσεων και μετρίαση των απωλειών από την υποτίμηση του νομίσματος.
"Εγκατέλειψαμε την ελπίδα για τον εαυτό μας, αλλά φοβάμαι ότι θα αφήσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας σε χειρότερο κόσμο", είπε ένας άλλος κοσμηματοπώλης. "Όλοι λένε ότι οι Άραβες τουρίστες γεμίζουν το Μεγάλο Παζάρι, αλλά δεν τους βλέπω πουθενά, ούτε αυτούς, ούτε τα χρήματά τους".
Οι ζαχαροπλάστες βρίσκονται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, καθώς αυτοί που δεν έχουν την πολυτέλεια να αγοράσουν νέα ρούχα ή είδη πολυτελείας επιλέγουν λιγότερο δαπανηρές απολαύσεις.
"Περνάμε δύσκολες στιγμές ως χώρα. Φυσικά οι πωλήσεις μας θα μειωθούν. Το δεχόμαστε όμως, οσο η χώρα μας θα χρειαστεί για να ξεπεράσει αυτή την περίοδο", δήλωσε ο Selim, υπάλληλος πωλήσεων σε κατάστημα που πωλούν γλυκά:
"Ακόμη και οι πλουσιότεροι Άραβες τουρίστες δεν αγοράζουν περισσότερο από μισό κιλό. Παλαιότερα ούτε που μπαίναμε στον κόπο να εξυπηρετήσουμε για τόσο μικρές ποσότητες. Το Μεγάλο Παζάρι έχει το πιο αθόρυβο Eid που έχω δει ποτέ».