Λάδι καρύδας: Ελιξίριο υγείας και ομορφιάς ή «δηλητήριο»;

Το τροπικό έλαιο έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της κατανάλωσής του από όσους ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες (keto, paleo), ενώ πολλοί το χρησιμοποιούν ως προϊόν ομορφιάς.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Άλλοι ωστόσο το αποφεύγουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά. Μόλις το 2017 μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας εξέδωσε συστάσεις για την κατανάλωση ελαίου καρύδας, επισημαίνοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Πρόσφατα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Karin Michels, στη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι θεωρείται υγιεινό, στην πραγματικότητα είναι «μία από τις χειρότερες τροφές που μπορείτε να φάτε», αποκαλώντας το μάλιστα «καθαρό δηλητήριο».

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων στη διάλεξή της, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το λάδι καρύδας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, αντίθετα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που περιέχει το συγκεκριμένο έλαιο, φράζουν τις αρτηρίες.

Coconut oil

Πρέπει λοιπόν να πετάξετε το λάδι καρύδας που έχετε στην κουζίνα σας; Όχι ακριβώς, υποστηρίζει ο Δρ Mark Hyman, ο οποίος σημειώνει ότι το θέμα είναι ακόμη «στον αέρα». Υπογραμμίζει δε, ότι το έλαιο καρύδας συμβάλλει στην εξισορρόπηση των ορμονών και ενισχύει την καύση του σωματικού λίπους.

Έρευνα για τα μέσης αλύσου τριγλυκερίδια (MCTs) στο λάδι καρύδας έχει δείξει ότι μεταβολίζονται διαφορετικά από τα άλλα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Μελέτη του 2016 μάλιστα που επαναξιολόγησε προτάσεις για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με πολυακόρεστα, έδειξε ότι τα τελευταία μακροπρόθεσμα ήταν χειρότερα για τη συνολική υγεία.

Το συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση ελαίου καρύδας. Το βέβαιο είναι ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και να μην θεωρείται το «άγιο δισκοπότηρο» της υγιεινής διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση, αν είστε επιφυλακτικοί, δεν έχετε παρά να χρησιμοποιείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο, που έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία.

Πηγή: popsugar.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail