Έτσι που το πάνε θα έρθουν στην Καβάλα για μπουγάτσα οι Τούρκοι μαζί και για πετρέλαια;

busbasgeorge / pixabay
Αλλά θα βρουν τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ που αποβιβάστηκε σε αυτό το σημείο της Ελληνικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ακτογραμμής.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Μήπως μας στήνουν παγίδα οι γείτονες;

Όλο μιλούν για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά αλληθωρίζουν στο Βόρειο Αιγαίο και τα Ελληνικά νησιά του.

Η κοινή λογική λέει ότι λόγω της τεράστιας συγκέντρωσης πολεμικών στόλων των Δυτικών και των Ρώσων ανοικτά των ακτών της Συρίας- Λιβάνου – Ισραήλ, τα χέρια των τούρκων είναι δεμένα, όσο αναφορά την δυνατότητα να δημιουργήσουν εκτεταμένες συνθήκης εμπλοκής στην Μεγαλόνησο.

Ταυτόχρονα επίσημα χείλη τούρκων στοχοποιούν άλλη περιοχή βλ. ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ που έχει άμεση σχέση με τον 25ο Μεσημβρινό στο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

« ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου επανέφερε στο προσκήνιο προ ημερών, τη «συμφωνία της Βέρνης» του 1976 για αποφυγή ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, ενώ ομιλεί ξεκάθαρα για «κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας», τα οποία θυμίζουμε ότι είχαν αναγνωρισθεί από τη Συμφωνία της Μαδρίτης (1997).

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην Τούρκος γενικός γραμματέας του υπουργείου άμυνας Umit Yalım πριν μερικούς μήνες είχε δηλώσει, δίνοντας ακριβώς το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας, με ένα μανιφέστο τουρκικού αναθεωρητισμού, ότι αμφισβητεί ωμά όλες τις δραστηριότητες της Ελλάδας στο Αιγαίο, μετά το Β ‘Βαλκανικό Πόλεμο και την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο από τις έξι Μεγάλες Δυνάμεις (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία), για τα νησιά του Αιγαίου.

«Σύμφωνα με την συνθήκη του Λονδίνου αλλά και της Λωζάνης, τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος δόθηκαν στην Τουρκία ενώ τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου δόθηκαν στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση της μη χρήσεως για στρατιωτικούς σκοπούς», τόνισε ο Yalım, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είχε την πλήρη κυριαρχίας τους.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην αξιωματούχο, η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, με το άρθρο 12 και η συνθήκη του Λονδίνου στις 13 του Φεβρουαρίου 1914, η οποία συναποφασίστηκε από τις τότε έξι Μεγάλες Δυνάμεις δείχνει ότι «η Ελλάδα δεν κατέχει την απόλυτη κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μπορεί μόνο να τα χρησιμοποιεί έχοντας μόνο δικαίωμα κατοχής τους.”

Δηλαδή ομιλούμε για (κατοχή) η οποία επικυρώθηκε στην Ελλάδα το 1923 με την συνθήκη της Λωζάνης και όχι κυριαρχία σε: Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιος Ευστράτιο, Λέσβο, Ψαρά, Χίο, Σάμο διότι η συνορεύουσα ζώνη, υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη των νησιών αυτών ανήκει στην τουρκική Δημοκρατία.

Στα προαναφερθέντα νησιά, ότι έχει σχέση με τις θαλάσσιες περιοχές που τα περιβάλλουν, φυσικό αέριο, όλα τα είδη ψαριών και άλλα πλάσματα, έχει δικαιώματα και η Τουρκία.

«Τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μπορούν να πετούν πάνω από τα νησιά, Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο χωρίς περιορισμούς σε σχέση και με τα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών», είπε ο ίδιος.

«Τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν πετούσαν πριν από το 2002, πάνω από Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, ούτε τουρκικά πλοία εισέρχονταν στα χωρικά ύδατα των νησιών αυτών, αλλά όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση του κόμματος AKΡ, έδειξε με την στάση της την δική της φιλοσοφία στην εξουσία”, δήλωσε και συνέχισε ο Yalım:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα στις 11 του Νοέμβρη, 1976 στην Βέρνη ήρθαν σε μια καταρχήν συμφωνία . Σύμφωνα με την συναίνεση που επετεύχθη εκεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους υδρογονάνθρακες της πέραν των χωρικών υδάτων της.

Η Ελλάδα το 1987, κινήθηκε πέραν των χωρικών υδάτων της Θάσου δημιουργώντας μια επιχείρηση εξερεύνησης πετρελαίου.

Η Ελλάδα οφείλει να συμμορφώνεται σε σχέση με την Βέρνη και να διακόψει την εξερεύνηση πετρελαίου. Εάν ο Ερντογάν και το ΑΚΡ, είχαν κινηθεί εναντίον της επέκτασης των ερευνών της ελληνικής ενεργειακής εταιρείας Energia το 2015 στην Θάσο, δεν θα ξεκινούσαν έρευνες για πετρέλαιο στην περιοχή αυτή.

Η Ελλάδα στην Βέρνη αποδέχθηκε την «κοινή αντίληψη» για το νησί της Θάσου ότι είναι εκτός των χωρικών της υδάτων, κατά παράβαση της τουρκικής εδαφικής ακεραιότητας. Η εταιρεία Energia στον Πρίνο εκμεταλλεύεται πετρελαιοπηγές που απέχουν 8 χλμ. από τη Θάσο και 18 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Ελλάδας.

Ο πετρελαιοπηγές λοιπόν είναι στα τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι εντός των 6 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων του νησιού αυτού. Η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των πετρελαιοπηγών.

Μέχρι το 2017, εξάγονταν 3,823 βαρέλια αργού πετρελαίου καθημερινά σε 11 πετρελαιοπηγές που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Υπάρχουν 111 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαϊκών αποθεμάτων στα χωρικά ύδατα της Θάσου, σύμφωνα με σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Αυτά είναι στην ουσία κλεμμένα αποθέματα πετρελαίου από την τουρκική Δημοκρατία», κατέληξε ο ίδιος.

Τρελές δηλώσεις και πράγματα ή μήπως άκρως επικίνδυνη τουρκική εξωτερική πολιτική;»

https://www.pentapostagma.gr/2018/09/%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%B8%CE%AD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1.html

Γιατί ο τούρκος καλοβλέπει ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ;

Που βρίσκεις λοιπόν καλής ποιότητας πετρέλαιο κοντά στην Κωνσταντινούπολη;

Μα φυσικά στην Ζουράφα και στον διπλανό Μπάμπουρα που ανήκουν στο ίδιο ενεργειακό υποθαλάσσιο αντίκλινο του Βόρειου Αιγαίου.

¨Το 1978, δηλαδή πριν μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη σε μια περιοχή για την οποία γινόταν πολύς λόγος. Πρόκειται για την περιοχή στην οποία η Χούντα είχε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύ πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα αλλά η προηγούμενη μελέτη είχε χαθεί. Η μελέτη ανέφερε ότι 10 ναυτικά μίλια από το Ακρωτήριο ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ της Θάσου,

υπάρχει ένα τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου, ΑΜΕΣΑ αξιοποιήσιμο, σε μικρό βάθος από την επιφάνεια και με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών που υπάρχουν στη Σ. Αραβία!

Το κόστος εξόρυξης στη Σ. Αραβία ήταν 5 δολάρια το βαρέλι και η μελέτη καταδείκνυε ότι στην θαλάσσια περιοχή του ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ το κόστος ήταν μόλις 4,8 δολάρια /βαρέλι γεγονός που την καθιστούσε ισότιμη με μια οποιαδήποτε εξόρυξη σε χερσαίο έδαφος.

Αντίθετα, οι εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές είναι πάντοτε ακριβότερες όπως αυτές για παράδειγμα του πετρελαίου Μπρέντ.

Στον ΜΠΑΜΠΟΥΡΑ, το κοίτασμα ήταν «καθαρό» από θειάφι, γεγονός που έκανε την εκμετάλλευσή του πιο ελκυστική . Σύμφωνα με την έρευνα αυτή το συγκεκριμένο κοίτασμα προσφερόταν για μια παραγωγή που μπορούσε να φτάσει και τα 200.000 βαρέλια ημερησίως.¨ http://www.istorikathemata.com/19 Ιανουαρίου 2011

¨Το σημαντικότερο από τα κοιτάσματα του ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ βρίσκεται στην αμφισβητούμενη ζώνη των 10,5 μιλίων. Δηλαδή η εκμετάλλευση του απαιτεί την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.¨

Η βραχονησίδα της Λαδοξέρας συνιστά το υπαρκτό και με ανθρώπινη δραστηριότητα (λόγω λειτουργίας του φάρου ναυσιπλοΐας, γεωγραφικό σημείο που ορίζει τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.

Και το γεγονός αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα, τον σχεδιασμό της δικής της ΑΟΖ, χωρίς καμία διακοπή, από Αλεξανδρούπολη, μέχρι Καστελόριζο.

Η Λαδοξέρα με πράξεις και ενέργειες παράνομες αμφισβητείται ευθέως από τους τούρκους πειρατές.

Ο Ερντογάν φτιάχνει λιμάνι δίπλα στην Αλεξανδρούπολη για να μεταφέρει το πετρέλαιο της Λαδοξέρας στην ΠΟΛΗ; 

«Την πόλη Αίνος, ακριβώς στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας, μια παλιά βυζαντινή μητρόπολη με πολλές βυζαντινές μεγαλοπρεπείς εκκλησίες, επέλεξαν οι Τούρκοι για να στήσουν ένα καινούργιο μεγάλο λιμάνι πολλών προδιαγραφών με αραβικά κεφάλαια.

Η περιοχή αυτή του κόλπου του Σάρου, θεωρείται μια άκρως ευαίσθητη περιοχή, αφού οι Τούρκοι συχνά παρενοχλούν τα ελληνικά αλιευτικά πλοία, με αποκορύφωμα τις προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στην ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα, καλύτερα Λαδοξέρα, όνομα που παραπέμπει σε πετρελαϊκά κοιτάσματα στην περιοχή. www.nikoswxeiladakis.gr 

Η κρίση του προσφυγικού στο ΑΙΓΑΙΟ ,το θέμα των ΣΤΕΝΩΝ του Βοσπόρου , οι διάδρομοι ναυσιπλοίας στο Βόρειο Αιγαίο και η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των Τούρκων συνθέτουν το εκρηκτικό μίγμα των ημερών μας. 

 Οι Αμερικάνοι έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο δυναμιτίζει το σκηνικό και υπονομεύει ευθέως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο δίαυλο Στενά – Αιγαίο – Μεσόγειος. 

Ο κ. Ερντογάν δεν ζητάει μόνο επέκταση της τουρκικής ΑΟΖ στα ενεργειακά πεδία του ΑΙΓΑΙΟΥ αλλά ζητάει τα πάντα απαιτώντας και ξεπερνώντας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. 

Προσοχή όλες οι παραπάνω τουρκικές δηλώσεις είναι κινήσεις προετοιμασίας στο κρίσιμο τρίγωνο ΛΑΔΟΞΈΡΑΣ- ΜΠΑΜΠΟΥΡΑΣ –ΕΚΒΟΛΩΝ ΝΕΣΤΟΥ- ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ με κινήσεις σοκ και δέους; 

Οι τούρκοι πήραν πολύ αέρα και θέλουν ελεύθερα να σουλατσάρουν έξω από την Θάσο και κοντά στην γειτονική Πολιτεία της Καβάλας με το οθωμανικών καταβολών όνομα της.

Νομίζουν ότι επειδή το μαγαζί των μνημονίων ξεπουλάει μπορούν να έρθουν να αρπάξουν; 

Είναι γελασμένοι καθότι έχουν γνώση οι ορατοί και οι αόρατοι  φύλακες. 

Άλλωστε την Πολιτεία της Καβάλας την φυλάει και την προστατεύει ο ίδιος ο ΧΡΙΣΤΟΣ .

Οι πρόγονοι μας Βυζαντινοί αυτή την Πολιτεία την ονόμαζαν ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΗ.

Διότι σε αυτό το μέρος η ΕΥΡΩΠΗ και ο τότε γνωστός κόσμος υποδέχθηκαν ΤΟΝ ΕΝΣΑΡΚΩΜΕΝΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ δια του Αποστόλου Παύλου -ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - που πλέον τον διέδιδε με την Ελληνική γλωσσολαλιά, η οποία έγινε και το εργαλείο της ΘΕΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ να καρπώσει η Χριστιανική Πίστη στην Ρωμαίική Ευρωπαϊκή Επικράτεια.

Εδώ σταματάμε … 

Εισήλθαμε σε κρίσιμα 24ωρα. Όλα τα θέματα είναι ανοικτά.

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail