Ο φοβερός κυκλώνας «Ζορμπάς», φαίνεται ότι απομακρύνεται από τη χώρα μας σιγά – σιγά, αφήνοντας πίσω του αγνοούμενους και τεράστιες καταστροφές. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη… επώνυμη κακοκαιρία. Είχαν προηγηθεί άλλες 14 κακοκαιρίες με όνομα από τις αρχές του 2017.
Από: protothema.gr
Μιχάλης Στούκας
Ποιος δίνει τα ονόματα;
Τα ονόματα δίνονται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τις αρχές του 2017. «Νονός» των βαρομετρικών χαμηλών, είναι ο διακεκριμένος μετεωρολόγος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστας Λαγουβάρδος. Ο κ. Λαγουβάρδος, με τον οποίο έχουμε προσωπική επικοινωνία για διάφορα μετεωρολογικά (και γεωγραφικά) θέματα, εκτός από εξαίρετος επιστήμονας, είναι πραγματικά και σπουδαίος και ευγενέστατος άνθρωπος, χωρίς ίχνος αλαζονείας.
Είναι ελληνική πρακτική η ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών;
Η πρακτική της ονοματοδοσίας των κακοκαιριών, ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, άρχισαν να «βαφτίζονται» οι επικίνδυνοι κυκλώνες που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν πηγή μεγάλων καταστροφών.
Ακολούθησε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, το Meteoffice που προχώρησε στα «βαφτίσια» σημαντικών βαρομετρικών χαμηλών έχοντας υπόψη μελέτες που έδειχναν ότι ο κόσμος λάμβανε πολύ πιο σοβαρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και των Αρχών Πολιτικής Προστασίας όταν μια κακοκαιρία έχει όνομα.
Πότε «βαφτίζεται» μια κακοκαιρία;
Από τις αρχές του 2017, αποφασίστηκε να δίνονται ονόματα σε βαρομετρικά χαμηλά που επιφέρουν σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα. Σύμφωνα με το meteo.gr η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν στο μέτρο του δυνατού όλα τα απαραίτητα μέτρα/προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.
Οι «επώνυμες» κακοκαιρίες
Όταν οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό είναι επικίνδυνο τότε αυτό παίρνει ένα όνομα, κατά προτίμηση από την ελληνική μυθολογία. Το όνομα αυτό είναι μοναδικό και δεν θα δοθεί σε καμία άλλη κακοκαιρία στο μέλλον. Τα… «βαφτίσια» ξεκίνησαν με την «Αριάδνη», μια μεγάλη κακοκαιρία (5-11/1/2017) με σφοδρές χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σ’ όλη την χώρα. Ακολούθησαν: «Βίκτωρ» (16-19/1/2017), «Γαλάτεια» (7-12/3/2017), «Δαίδαλος» (23-26/10/2017), «Ευρυδίκη» (13-17/11/2017), «Ζήνων» (18-19/11/2017), «Ηλέκτρα» (28-29/12/2017), «Θησέας» (12-13/1/2018), «Ιοκάστη» (10-11/2/2018), «Κρέοντας» (15-16/2/2018), «Λητώ» (25-27/2/2018), «Μίνωας» (15-19/6/2018) και «Νεφέλη» (24-29/6/2018).
Ο «Ξενοφών»… και ο «Ζορμπάς»
Όπως παρατηρούμε, οι κακοκαιρίες «βαφτίζονται» με αλφαβητική σειρά και παίρνουν διαδοχικά, ένα γυναικείο και ένα ανδρικό όνομα.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «βάφτισε» «Ξενοφώντα» την κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας και δεν έδωσε διαφορετικό όνομα στον κυκλώνα. Στο meteo.gr αναφέρεται ως σήμερα με το όνομα «Ξενοφών»! Πώς προέκυψε ο «Ζορμπάς» που… δεν κολλάει με τη διαδικασία της ονοματοδοσίας;
Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Ίσως κάποιοι από το εξωτερικό έδωσαν το όνομα αυτό, το οποίο υιοθετήθηκε από τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. Οι επόμενες κακοκαιρίες, λογικά, θα πάρουν ονόματα από Ο,Π,Ρ κλπ., π.χ. Ουρανία, Πάτροκλος κλπ.
Όσο για τους μετεωρολόγους της Ε.Μ.Υ. και την ίδια την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία; Δεν υιοθετούν την ονοματοδοσία των βαρομετρικών χαμηλών και διατηρούν επιφυλακτική στάση, χωρίς όμως να φτάνουν σε υπερβολικές κριτικές απέναντί της.
Ελπίζουμε να λύσαμε τις απορίες των αναγνωστών του protothema.gr και οι επόμενες κακοκαιρίες, επώνυμες ή μη, να μην έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους.
Πηγές: meteo.gr
Συνέντευξη του Κώστα Λαγουβάρδου στην ιστοσελίδα «Ρέθεμνος» (1/8/2018)