Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού (IBC) είναι ένας σπάνιος και επιθετικός καρκίνος που συνήθως εξελίσσεται γρήγορα, σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Ξεκινά από τους γαλακτοφόρους αγωγούς του μαστού και μέχρι να γίνει η διάγνωσή του συχνά εξαπλώνεται στα λεμφογάγγλια ή και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).
Ξεκινά από τους γαλακτοφόρους αγωγούς του μαστού και μέχρι να γίνει η διάγνωσή του συχνά εξαπλώνεται στα λεμφογάγγλια ή και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις).
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του συγκεκριμένου καρκίνου περιλαμβάνουν το κοκκίνισμα, το πρήξιμο και την ευαισθησία του μαστού. Όπως εξηγεί η Δρ Τζέσικα Μάξουελ, επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, τα συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού εκδηλώνονται επειδή τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν απόφραξη των λεμφαγγείων του δέρματος που καλύπτει τον μαστό. Τα λεμφαγγεία μεταφέρουν σε όλο το σώμα το λεμφικό υγρό, το οποίο αποτελεί μέρος του συστήματος εξουδετέρωσης των λοιμώξεων.
Αν και ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού αποτελεί μόλις το 1-5% όλων των περιστατικών καρκίνου του μαστού, έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας από άλλες κακοήθειες του μαστού.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού συχνά παρερμηνεύονται ως μια απλή λοίμωξη. Το κοκκίνισμα και το πρήξιμο τυπικά επηρεάζουν τουλάχιστον το ένα τρίτο της επιφάνειας του μαστού, ενώ μπορεί επίσης να παρατηρηθεί τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στον μαστό.
Το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού είναι η εμφάνιση αυλακώσεων ή πτυχώσεων στην επιδερμίδα του μαστού, που οφείλεται στη συσσώρευση λεμφικού υγρού στο δέρμα. Η επιδερμίδα του μαστού στην περίπτωση αυτή θυμίζει τον χαρακτηριστικό φλοιό πορτοκαλιού που προκαλεί η κυτταρίτιδα.
«Το δέρμα πρήζεται πολύ, γίνεται πιο παχύ και οι πόροι διαστέλλονται» εξηγεί η Δρ Λόρεν Κέσελ, επικεφαλής του Τμήματος Χειρουργικής Μαστού στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ της Νέας Υόρκης.
Τα συνοδά συμπτώματα του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν την εισολκή της θηλής (θηλή στραμμένη προς τα μέσα), το κοκκίνισμα ή το μελάνιασμα της επιδερμίδας του μαστού και το πρήξιμο στα λεμφογάγγλια της μασχάλης ή στην περιοχή του οστού της κλείδας. Επίσης, η θηλή μπορεί να είναι επίπεδη και η γυναίκα να αισθάνεται τους μαστούς της βαρύτερους ή να καίνε.
Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συνήθως δεν προκαλεί τις χαρακτηριστικές ψηλαφητές μάζες που απαντώνται σε άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.
Αιτίες
Οι ακριβείς αιτίες ανάπτυξης του φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού δεν είναι σαφείς, θεωρείται όμως ότι ξεκινά όπως όλοι οι καρκίνοι, δηλαδή από ένα μη φυσιολογικό κύτταρο που αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου του μαστού είναι ότι τα μη φυσιολογικά καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και φράζουν τα λεμφαγγεία του δέρματος.
Διάγνωση
Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συχνά συγχέεται με λοιμώξεις του μαστού, ιδίως σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και σε θηλάζουσες. Πολλές φορές ο γιατρός χορηγεί αρχικά αντιβίωση, αν όμως τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν σε επτά έως δέκα ημέρες, τότε απαιτείται μια σειρά από συμπληρωματικές εξετάσεις.
Τα ευρήματα της μαστογραφίας συνήθως δεν ανιχνεύουν τον φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, μπορεί όμως να βοηθήσουν στη διάγνωση. Ο υπέρηχος μαστού δίνει μια πιο σαφή εικόνα για την κατάσταση του μαστού και, τέλος, η βιοψία θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Άλλες εξετάσεις, όπως η ακτινογραφία θώρακος, θα υποδείξουν αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί.
Θεραπεία
Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού συνήθως αντιμετωπίζεται αρχικά με χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωση του όγκου και στη συνέχεια με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του. Το τελευταίο βήμα είναι η ακτινοθεραπεία ώστε να εξουδετερωθούν τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.
Πηγή: health.com