Οι δύσκαμπτες αρτηρίες μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Οι ειδικοί ανέλυσαν δεδομένα για 356 ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας τα 78 έτη, στο Πίτσμπουργκ, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 15 χρόνια.
Διαπίστωσαν ότι οι σκληρές, δύσκαμπτες αρτηρίες, ήταν καλός προγνωστικός παράγοντας της άνοιας.
Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής δυσκαμψίας, είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Ακόμη και τα πρώτα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου δεν ήταν τόσο καλοί προγνωστικοί δείκτες της άνοιας, όσο η αρτηριακή δυσκαμψία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Καθώς οι μεγάλες αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες, μειώνεται η ικανότητα άντλησης αίματος από την καρδιά και αυτό μεταδίδει αυξημένη παλμική δύναμη στον εγκέφαλο, γεγονός που συμβάλλει στη σιωπηλή εγκεφαλική βλάβη που αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Rachel Mackey, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh.
«Παρόλο που η αρτηριακή δυσκαμψία σχετίζεται με δείκτες σιωπηλής ή υποκλινικής βλάβης του εγκεφάλου και της γνωστικής παρακμής, μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές αν η αρτηριακή δυσκαμψία συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας», επισημαίνει.
Τα καλά νέα είναι ότι η αρτηριακή δυσκαμψία μπορεί να μειωθεί με τη λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία της υπέρτασης και με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ανέφεραν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση στην ηλικία των 73 ετών συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή δυσκαμψία πέντε χρόνια αργότερα.
«Αυτό που είναι σημαντικό να σκεφτούμε, είναι ότι η ισχυρή σύνδεση της αρτηριακής δυσκαμψίας με την άνοια στην τρίτη ηλικία, υποδηλώνει ότι ακόμη και στην ηλικία των 70 ή 80, μπορούμε να καθυστερήσουμε ή να αποτρέψουμε την εμφάνιση της άνοιας», δήλωσε ο Mackey.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.