Το χρώμιο υπάρχει παντού γύρω μας: Στον αέρα, στο νερό, στο έδαφος, καθώς και σε πάρα πολλά τρόφιμα.
Αναδημοσίευση από: onmed.gr
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το χρώμιο στην τρισθενή μορφή του. Όπως συμβαίνει και με άλλα ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στις τροφές είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά την παρασκευή τους.
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται το χρώμιο στην τρισθενή μορφή του. Όπως συμβαίνει και με άλλα ιχνοστοιχεία, η ποσότητά του στις τροφές είναι μικρή και ποικίλλει ανάλογα με την έκθεσή τους στο χρώμιο που υπάρχει στο περιβάλλον, αλλά και την έκθεσή τους στο χρώμιο κατά την παρασκευή τους.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε όλες τις λειτουργίες που επιτελεί το χρώμιο στο σώμα, καθώς και τις ακριβείς ποσότητες που απαιτούνται για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας, γνωρίζουν ότι είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της επίδρασης της ινσουλίνης:
Συγκεκριμένα:
- Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
- Βοηθά στον μεταβολισμό των μορίων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών μέσω της επίδρασής του στην ινσουλίνη
- Βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων
Η ανεπάρκεια χρωμίου μπορεί να οδηγήσει σε κακό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η ανεπάρκεια χρωμίου έχει συνδεθεί με μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και ειδικά όσες περιέχουν πολλή ζάχαρη.
Προκειμένου να λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες χρωμίου, καταναλώνετε τακτικά τις παρακάτω τροφές:
Πηγή: 1mhealthtips.com
Μπρόκολο: Ένα φλιτζάνι καλύπτει το 53% των ημερήσιων αναγκών σε χρώμιο. Εκτός από το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, το μπρόκολο είναι επίσης πλούσιο σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, φώσφορο, χολίνη, κάλιο και βιταμίνες Α, Β6, C, Ε και Κ. Η κατανάλωση μπρόκολου βοηθά στην εξουδετέρωση των τοξινών λόγω των θειικών ενώσεων που περιέχει.
Κριθάρι: Το 1/3 ενός φλιτζανιού καλύπτει το 23% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης χρωμίου. Είναι επίσης πλούσιο σε μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο, χαλκό, μαγνήσιο και βιταμίνη Β1. Το κριθάρι περιέχει τέλος πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Βρόμη: Αρκεί η κατανάλωση 1/4 φλιτζανιού βρόμης για να καλύψετε το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε χρώμιο. Η τακτική κατανάλωση βρόμης ωφελεί την υγεία της καρδιάς και του εντέρου. Είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, φώσφορο και χαλκό.
Φασολάκια: Μία μερίδα καλύπτει το 6% των ημερήσιων αναγκών. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Περιέχουν τέλος, καλές ποσότητες φυτικών ινών, μαγγανίου, φολικού οξέος, μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, χολίνης, καλίου και βιταμινών Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Ο και Ε.
Ντομάτες: Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού σας εξασφαλίζει το 4% της ημερήσιας πρόσληψης. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία της επιδερμίδας και του ανοσοποιητικού. Οι ντομάτες είναι τέλος πλούσιες σε λυκοπένιο, το αντιοξειδωτικό με την αντικαρκινική δράση.
Μαύρο πιπέρι: Εκτός της γεύσης που δίνει στα φαγητά, το μαύρο πιπέρι περιέχει και χρώμιο. Είναι επίσης ωφέλιμο για την πέψη. Επιπλέον, περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Κ.