Τι συνέβη τον τελευταίο μήνα στα Σκόπια; Μια θορυβώδης παρέλαση ξένων ηγετών και αξιωματούχων οργανισμών οι οποίοι καλούσαν τους...Μακεδόνες να πουν ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα. Τι έταζε ο πρωθυπουργός Ζάεφ; Ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Σε πρόσφατα tweet του μιλούσε για τους ευρωπαϊκούς παράδες που άρχιζαν να καταφθάνουν στα Σκόπια.
Του Στράτη Μαζίδη
Όπως όμως φαίνεται ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ε.Ε. πουλάνε πλέον, ακόμη και σε ένα αδύναμο κρατίδιο που συμπιέζεται ανατολικά από τη Βουλγαρία και δυτικά από την Αλβανία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση από το νότο, δηλαδή την Ελλάδα, αλλά στη χώρα μας τα δεδομένα δεν είναι φυσιολογικά.
Οι φτωχοί Σκοπιανοί προτίμησαν να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω, έστω για τη βιτρίνα μιας και όλοι "Μακεδονία" τους αποκαλούν παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση τους έδωσε πολύ περισσότερα από όσα θα ονειρεύονταν. Στο κάτω κάτω της γραφής υπάρχει κι άλλη επιλογή, αφού αισθάνονται Μακεδόνες ας ενωθούν με την κανονική Μακεδονία μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.
Οι Σκοπιανοί παρά την πίεση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, το σφιχταγκάλιασμα της Βουλγαρίας που μοιράζει αβέρτα διαβατήρια και το αλβανικό στοιχείο που ζει στιγμές εθνικιστικής έξαρσης στα Βαλκάνια, εκτιμά ότι δεν μπορεί να περιμένει τίποτε απολύτως από τους διεθνείς οργανισμούς. Έχει δε απαξιώσει τόσο πολύ αυτές τις συμμαχίες, κι ενδεχομένως να μπούχτισε από την παρουσία ξένων ηγετών στη χώρα του, ώστε ούτε καν πήγε να πει ΟΧΙ, αλλά έβγαλε άκυρη τη διαδικασία και μάλιστα σε ένα βαθμό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Είναι κι αυτό ένα μήνυμα, εκτός φυσικά των αλυτρωτικών βλέψεων των Σκοπιανών που τα θέλουν όλα κι ας μην τους ανήκει τίποτε, το οποίο θα πρέπει να καταγράφει και να αξιολογηθεί.
Όσο για το Ζάεφ, οι εντολοδότες του κατάλαβαν πως δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή που του ανετέθη. Αναμένεται πιθανώς η απόσυρσή του.