Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και η Αττικό Μετρό συζητούν τη βελτίωση των εξόδων του νέου σταθμού Μετρό, εκτός του ιστορικού τριγώνου της πλατείας Εξαρχείων με κατεύθυνση προς το Μουσείο και το Πολυτεχνείο, τη μετονομασία του σε Σταθμός Εξάρχεια-Μουσείο με παράλληλη πεζοδρόμηση της Τοσίτσα και "πράσινη" διεύρυνση των πεζοδρομίων της Στουρνάρη.
Σε επιστολή της "Ανάπλαση Αθήνας" προς την Αττικό Μετρό και τους φορείς προτείνεται μετά από σειρά συναντήσεων και επεξεργασίας των δεδομένων του αστικού χώρου του συμπλέγματος Πλατείας Εξαρχείων-Αρχαιολογικού Μουσείου-Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, να διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του σχεδιασμού της εξόδου του σταθμού Εξάρχεια της Γραμμής 4 του Μετρό, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τα οποία βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση.
Ήδη μετά από επεξεργασία των σχεδίων του σταθμού από την Τεχνική Ομάδα της "Ανάπλασης Αθήνας" ΑΕ, φαίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης εξόδων επί των οδών Στουρνάρη-Τρικούπη και Τοσίτσα-Τρικούπη, εκτός του τριγωνικού περιγράμματος της πλατείας Εξαρχείων. Αυτή η λύση δίνει τη δυνατότητα συνδυασμού του νέου σταθμού με το έργο της μερικής πεζοδρόμησης των δύο οδών προκειμένου να αποτελέσουν άμεσο άξονα σύνδεσης με τα δύο σημεία ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορεί να μετονομασθεί ο σταθμός σε Μουσείο/Εξάρχεια, αναδεικνύοντας το σύμπλεγμα πολιτισμού του Μουσείου – Πολυτεχνείου.
Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη αυτή αλλαγή θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, θα ενισχύσει την κίνηση του σταθμού, θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης χιλιάδων τουριστών μέσω Μετρό με το Μουσείο Ακροπόλεως. Ταυτόχρονα, η αφαίρεση φρεατίων εισόδου-εξόδου από το κυρίως τμήμα της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων θα βοηθήσει στη διατήρηση του χωρικού της χαρακτήρα.