Ο Guardian αποκαλύπτει: Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ελλάδα χρησιμοποιείται σε εργαστηριακό πείραμα για να δοκιμαστεί μια θεωρία

jarmoluk / Pixabay
Freepen.gr - Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Larry Elliott δημοσιεύεται στο βρετανικό Guardian με τίτλο "η λιτότητα είναι η χειρότερη ιατρική συνταγή για την ευημερία του κόσμου". Ο συντάκτης εκτιμά ότι οι "κομπογιανίτες" της οικονομίας θεώρησαν στο ξεκίνημα της κρίσης ότι τα προβλήματα θα λυθούν με τις περικοπές. Σημειώνει πως υπήρχε και η αντίθετη άποψη η οποία ενίστατο, αλλά δεν εισακούστηκε.

Η συνταγή διέφερε από χώρα σε χώρα αλλά ήταν ίδια στη βασική της δομή αναφέρει ο Elliott με κεντρικό στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η παγκόσμια οικονομία υπέστη υποτροπή και δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Οι υπάλληλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι συναντώνται για το ετήσιο φόρουμ τους στο Μπαλί αυτή την εβδομάδα, αναγνώρισαν τελικά ότι είχαν υποτιμήσει τη δύναμη της φορολογικής πολιτικής.

Εξάλλου, επειδή η λιτότητα έπληξε την ανάπτυξη, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να τεθούν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Οι ψηφοφόροι που είχαν αρχικά παρασυρθεί από την ιδέα ότι όλοι χρειάζεται να κόψουν κάτι, άρχισαν να υποφέρουν από  τη λιτότητα, καθώς οι συνέπειές της έγιναν όλο και πιο ορατές.

Παρόλα αυτά,η διαμάχη μεταξύ των οπαδών της λιτότητας και των αντιπάλων της συνεχίζεται με πρωταγωνίστρια την Ιταλία. 

Ωστόσο ο Elliott εστιάζει στις επιπτώσεις στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης. 

Πρόσφατα, ένα άρθρο στο Lancet από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ανέλυσε τις επιπτώσεις της λιτότητας στο προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα, η οποία υπέστη μια μακρύτερη και βαθύτερη ύφεση κι από τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε από τη λεγόμενη τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία σε μια εποχή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις δικές τους .

Στο πλαίσιο της διάσωσης της Ελλάδας, οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν από 9,8% του ΑΕΠ το 2008 σε 8,1% το 2014. Το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 5,6% τη δεκαετία που έφτασε μέχρι το πρώτο σχέδιο διάσωσης το 2010, αλλά στη συνέχεια σημείωσε άνοδο κατά 17,6% τα επόμενα έξι χρόνια.

Μεγάλο μέρος της αύξησης της θνησιμότητας όλων των ηλικιών επικεντρώθηκε σε ενήλικες, ενώ το άρθρο του Lancet επισημαίνει: "Πολλές από τις αιτίες θανάτου που αυξάνονται στην Ελλάδα είναι δυνητικά ανταποκρίσιμες με κατάλληλη φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του HIV, νεοπλάσματα, κίρρωση, νευρολογικές διαταραχές, και οι περισσότεροι τύποι καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι βελτιώσεις στην παιδική θνησιμότητα στην Ελλάδα έχουν επίσης στασιμότητα από το 2000, με αύξηση των θανάτων λόγω νεογνικής αιμολυτικής νόσου και νεογνικής σήψης από το 2010, οι οποίες μπορεί να αντανακλούν και τις μειωμένες επιδόσεις του υγειονομικού συστήματος».

Ένας λόγος αύξησης των ποσοστών θνησιμότητας μπορεί να είναι η γήρανση του πληθυσμού, η οποία πλήττει πολλές άλλες χώρες και την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα λιτότητας της τρόικας βοήθησε τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες να αποφύγουν τις απώλειες των δανείων τους, αλλά αυτό απέβη σε βάρος των Ελλήνων σημειώνει ο Elliott.

Η λιτότητα οδήγησε σε μείωση κατά 50% της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης το 2015 σε σχέση με το 2009, ενώ τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς βασικές προμήθειες, οι μακροχρόνια άνεργοι στερούνται την ασφάλιση υγείας και οι χαμηλόμισθοι βρίσκουν τα φάρμακα ακριβότερα λόγω της μείωσης των αποδοχών τους. Επίσης έχει διπλασιαστεί από το 2010 ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης αλλά δεν το πράττουν λόγω του κόστους.

Η Ελλάδα, σχολιάζει ο Elliott, δεν έχει λιγότερες γνώσεις σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης. Αντίθετα διαθέτει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό γιατρών ανά 1.000 άτομα στην ΕΕ, αλλά το ιατρικό εργατικό δυναμικό έχει αναγκαστεί να παρακολουθεί το σύστημα υγείας να καταρρέει ενώ πεθαίνουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί σε εργαστηριακό πείραμα για να δοκιμάσει μια θεωρία. Τα στοιχεία από την έκθεση του Lancet δύσκολα θα μπορούσαν να είναι σαφέστερα. Η λιτότητα καταστρέφει. Το πείραμα απέτυχε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail