Freepen.gr - Η ρωσική ιστοσελίδα topwar.ru δημοσιεύει άρθρο σχετικά με τις προσπάθειες εντοπισμού των θέσεων των αντι-αεροπορικών συστημάτων S-300 που έχουν παραδοθεί στη Συρία. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα στο οποίο κατά το δημοσίευμα εμπλέκεται η ελληνική πλευρά:
Στον ουδέτερο εναέριο χώρο, 80-100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ένα αεροσκάφος ανίχνευσης και ελέγχου ραντάρ Embraer EMB-145H AEW & C της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε μια πτήση που έγινε γνωστή μέσω του online χάρτη syria.liveuamap.com με αναφορά στο Flightradar24. Το αεροπλάνο, που αναπτύχθηκε στη Βραζιλία με την υποστήριξη της εταιρείας Raytheon των Ηνωμένων Πολιτειών, διαθέτει ένα σουηδικό ραντάρ ραδιοσυχνότητας με ενεργή φάση "Ericsson" PS-890 "Erieye", το οποίο είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους με ESR περισσότερο από 20 τετραγωνικά μέτρα. m σε απόσταση 480-520 χλμ., καθώς και την πραγματοποίηση ηλεκτρονικής αναγνώρισης σε παθητικό τρόπο σε παρόμοιες αποστάσεις.
Στο πλαίσιο ενός σοβαρού σκανδάλου του Ιουλίου με την απομάκρυνση από την Ελλάδα (όχι χωρίς πίεση από την Ουάσινγκτον) δύο Ρώσων διπλωματών, καθώς και την επιθυμία του Ευάγγελου Αποστολάκη, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, να δώσει στο Πεντάγωνο βελτιωμένη πρόσβαση στις στρατιωτικές βάσεις της Ελλάδας, δεν αποτελεί έκπληξη η συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην παρακολούθηση της άφιξης των S-300 στη Συρία. Εξάλλου, η Αθήνα αγοράστηκε ουσιαστικά από το Λευκό Οίκο το 2016, κατά τη διάρκεια της γνωστής επίσκεψης του Νοεμβρίου του Μπαράκ Ομπάμα με τους «δημοκρατικούς μύθους» του στην Ακρόπολη.
Από τεχνική άποψη, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας θα μπορούσε να ζητήσει από τη διοίκηση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να αξιολογήσει τις παραμέτρους συχνοτήτων των Συριακών S-300 για να διευκρινίσει την τροποποίηση του συστήματος, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη μια έκδοση με μικρότερη εμβέλεια, το S-300PMU-1, το οποίο έχει μελετηθεί και συνεπώς είναι πολύ οικείο για το αεροσκάφος EMB-145H AEW & C.
Η ιστοσελίδα σημειώνει πως «το αμερικανικό-ελληνικό σχέδιο ήταν πιθανότατα ένα φιάσκο» λόγω της πιθανής ενεργοποίησης ηλεκτρονικών συστημάτων από τη ρωσική πλευρά ώστε τα αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή (εκτός από το ελληνικό ήταν και ένα των ΗΠΑ) να συγκεντρώσουν συγκεχυμένες πληροφορίες.
Το άρθρο καταλήγει στο ότι η εικόνα για τη Μόσχα είναι πως η οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με τα μεσογειακά κράτη σχετίζεται άμεσα με την παρουσία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο.