Το μέτωπο μιας ελληνοτουρικής σύρραξης στη Θράκη θα έχει κατά την έναρξη των επιχειρήσεων ένα ανάπτυγμα 150 χιλιομέτρων, όσο περίπου το μήκος των σημερινών ελληνοτουρκικών συνόρων, που υλοποιούνται από την κοίτη του ποταμού Έβρου.
Από: pronews.gr
H ελληνική ή Δυτική Θράκη, είναι περιοχή περιορισμένου πλάτους και έκτασης, που λόγω της φύσεως του ημιορεινού εδάφους της και του περιορισμένου οδικού δικτύου, το οποίο στην ουσία υλοποιείται από ένα μόνο εισδύοντα οδικό άξονα, θεωρείται ότι γενικά ευνοεί την άμυνα, ή διαφορετικά, ότι μπορεί να κρατηθεί με μικρές σχετικά ελληνικές δυνάμεις.
Από τη σύγκριση των αντιμέτωπων στην περιοχή του Έβρου χερσαίων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, προκύπτει ότι κατά την παρούσα στιγμή, η δεύτερη υπερέχει σε αριθμό ανδρών 2,6 φορές, σε αριθμό μέσων αρμάτων 1,6 φορές, και σε αριθμό πυροβόλων 2 φορές, αναλογίες που μπορούν να αυξηθούν υπέρ της Τουρκίας αν οι δυνάμεις της στον Έβρο ενισχυθούν με μέρος των προς Βουλγαρία δυνάμεών της, ή με άλλες δυνάμεις που θα προέλθουν από επιστράτευση ή από περιοχές του εσωτερικού.
Ωστόσο, οι υπέρ της Τουρκίας αναλογίες, παρούσες και μελλοντικές, ανατρέπονται μερικώς υπέρ ημών αν ληφθεί υπόψη η στενότητα του μετώπου και του εδάφους της Δυτ. Θράκης, που ήδη από το 1976 θεωρείται κορεσμένη από φίλιες δυνάμεις.
Το Αιγαίο πέλαγος κυριαρχείται από την Ελλάδα γιατί δυτικά και βόρεια περιβάλλεται από την ελληνική χερσόνησο, και επίσης γιατί είναι διάστικτο από 2.000 περίπου μεγάλα και μικρά ελληνικά νησιά, που από αυτά μπορεί να ελεγχθεί κάθε κίνηση από τα Δαρδανέλλια προς τη Μεσόγειο.
Σε περίπτωση ελληνικού αμυντικού αγώνα στο Αιγαίο, η ενίσχυση των ανατολικών νησιών που θα προέρχεται από την Ηπειρωτική Ελλάδα, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βραχύτατο χρόνο είτε από τη θάλασσα είτε από τον αέρα, υπό την προϋπόθεση τουλάχιστον τοπικής υπεροχής της ελληνικής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης στο Αιγαίο.
Γενικά το Αιγαίο Πέλαγος αποτελεί τον κυριότερο και ζωτικότερο χώρο της προς την Τουρκία ελληνικής πολεμικής προσπάθειας, επιθετικής ή αμυντικής και είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση μιας ελληνοτουρκικής πολεμικής αναμέτρησης, θα αποτελέσει το πεδίο μιας σημαντικής αεροναυτικής και χερσαίας μάχης, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί και η τύχη του ελληνοτουρκικού πολέμου.