Freepen.gr - Το τελευταίο διάστημα μετά τη δολοφονία του Κώστα Κατσίφα, αρκετός κόσμος θυμήθηκε τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Βόρεια Ηπειρο το 2010 επειδή μιλούσε ελληνικά. Κανείς όμως δε θυμήθηκε την εκτέλεση του Γιώργου Κουλούρη το Μάιο του 1999 από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις που τα έκαναν κυριολεκτικά θάλασσα στην πειρατεία του ΚΤΕΛ στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης.
Γιατί σκότωσαν τον Κουλούρη; Επειδή φυσιογνωμικά και σε απόσταση έμοιαζε με τον Φλαμούρ Πίσλι! Γράφει ο Θανάσης Τζιμούρτος, στήλη "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" της αθλητικής εφημερίδας "ΦΩΣ των Σπορ":
Ο Γιώργος Κουλούρης (Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, 1971-Ελμπασάν, Αλβανία, 30 Μαΐου 1999) ήταν Έλληνας πολίτης, το πρώτο θύμα λεωφορειοπειρατείας που σημειώθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Στις 29 Μαΐου του 1999, ένας Αλβανός υπήκοος που ζούσε και εργαζόταν στην Ελλάδα, ο 25χρονος Φλαμούρ Πίσλι[1], οπλισμένος με μια χειροβομβίδα κατέλαβε λεωφορείο του ΚΤΕΛ με εννέα επιβάτες στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενος για αδικίες που είχε υποστεί από τον εργοδότη του, αλλά και για ψευδείς κατηγορίες σε βάρος του (σύμφωνα με την άποψή του) για παράνομη κατοχή όπλων.
Ο Αλβανός ζήτησε να του παραδοθούν χρηματικά λύτρα ύψους 50 εκατομμυρίων δραχμών και τρία τουφέκια τύπου Καλάσνικοφ, καθώς επίσης και να εξασφαλισθεί η διαφυγή στη χώρα του. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, φοβούμενες μια κατάληξη παρόμοια της περίπτωσης της οδού Νιόβης που είχε προηγηθεί (όταν ο ρουμάνος κακοποιός Σορίν Ματέι είχε προκαλέσει το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη), κατέβαλαν τα λύτρα και παρέδωσαν τρία όπλα στον απαγωγέα, τα οποία όμως αυτός δεν δέχτηκε με το αιτιολογικό πως δεν ήταν της μάρκας που επιθυμούσε.
Στη συνέχεια και καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας, το λεωφορείο ακολούθησε διαδρομή προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα επιτηρούμενο από αστυνομικό όχημα όπου επέβαιναν άνδρες των ΕΚΑΜ και υπό την κάλυψη των εγχώριων ΜΜΕ, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους τηλεθεατές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Πίσλι σκόπευε να παραδοθεί ή στην πλατεία της γενέτειράς του ή στην πρωτεύουσα Τίρανα, ωστόσο όταν το λεωφορείο έφτασε στο Ελμπασάν, εκδηλώθηκε επέμβαση των αλβανικών αρχών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αφενός του απαγωγέα, αφετέρου του Έλληνα επιβάτη Γεώργιου Κουλούρη, 28 ετών, ο οποίος φαίνεται πως παρουσίαζε μια σχετική φυσιογνωμική ομοιότητα μαζί του.
Το ελληνικό Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επισημαίνοντας ότι οι αλβανικές αρχές δεν επέτρεψαν την επέμβαση των ελλήνων αστυνομικών, επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στην ηγεσία της αστυνομίας της γειτονικής χώρας. Οι συγγενείς του Γεώργιου Κουλούρη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ωστόσο οι αλβανικές υπηρεσίες έθεσαν την έρευνά τους στο αρχείο, δίχως να αποδώσουν ευθύνες για το θάνατο του Έλληνα επιβάτη.
Και κάπου εκεί έλαβε τέλος η όλη ιστορία. Οι Αλβανοί τα έκαναν μαντάρα, άλλωστε δεν τους πείραζε να χαθεί κάποιος από τους Ελληνες επιβάτες και δεν άνοιξε μύτη. Η χώρα μας που τότε τουλάχιστον δεν ήταν αποικία με τη σημερινή της μορφή δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια κατά της Αλβανίας, η οποία διδάχθηκε ότι μπορεί - ακόμη και κατά λάθος - να εκτελεί Ελληνες πολίτες και να μη συμβαίνει τίποτε.