Την Παρασκευή το πρωί το Γενικό Επιτελείο της Δαμασκού ανακοίνωσε επίσημα ότι ο συριακός στρατός μετά από πρόσκληση των κατοίκων εισήλθε στην Ιεράπολη για να την υπερασπιστεί και ύψωσε τη συριακή σημαία.
Του Στρατή Μαζίδη
Την ίδια ημέρα Μόσχα και Τεχεράνη χαιρέτισαν την εξέλιξη ενώ η YPG έβγαλε σχετική ανακοίνωση πρόσκλησης του συριακού στρατού και δικής της αποχώρησης από την Ιεράπολη. Η Αγκυρα φάνηκε μουδιασμένη καθώς το βράδυ της Πέμπτης φαίνεται ότι αναγκάστηκε να παγώσει την επιχείρηση κατάληψης της πόλης με το ξεκίνημά της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ψυχολογικές επιχειρήσεις του συριακού στρατού αλλά δήλωσε ότι εφόσον η YPG αποχωρήσει από την περιοχή, η Τουρκία δεν έχει καμία δουλειά στην Ιεράπολη. Επίσης γνωστοποιείται ότι πολυμελής αντιπροσωπεία θα μετέβαινε το Σάββατο (χθες) στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.
Ταυτόχρονα διάφορες πλευρές αρχίζουν να μεταδίδουν ότι δεν εισήλθε ο συριακός στρατός στην πόλη ακόμη και με την πάροδο του χρόνου πως δεν υπάρχει συμφωνία να μπει. Το Σάββατο το πρωί το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τα όσα ανακοίνωσε η Δαμασκός λέγοντας "είναι αλήθεια".
Χθες η YPG ανακοίνωσε ότι δεν εισήλθε ο στρατός στην Ιεράπολη ενώ σήμερα το Συμβούλιο της Πόλης κάνει λόγο για...fake news.
Τα παραπάνω είναι αντικειμενικά γεγονότα και δεν αμφισβητούνται. Φαίνεται ότι ο ένας πάγωσε τον άλλο; Την Πέμπτη ήταν η Τουρκία που σταματούσε στο και ένα την επίθεση, σήμερα Κυριακή αφήνεται να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις της Παρασκευής ίσως δεν ισχύουν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Τούρκοι συνεχίζουν να ενισχύουν τις γραμμές τους στα σύνορα, όπως και ο συριακός στρατός γύρω από την Ιεράπολη αλλά σε χαμήλοτερη κλίμακα. Οι Σύριοι επίσης φαίνεται να είναι πιο κοντά στο να μπουν στην πόλη όταν έρθει η ώρα.
Οι ΗΠΑ φαίνεται κι αυτές να παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Ο Τραμπ είχε γράψει μεταξύ άλλων στο twitter ότι ένας από τους λόγους της αποχώρησης ήταν η (εδώ γελάνε) διαβεβαίωση του Ερντογάν πως θα τελειώσει το ISIS (το οποίο θεωρητικά νίκησαν οι ΗΠΑ). Και προσέξτε αυτό το σημείο > Ο μόνος θύλακας του ISIS είναι στη νοτιοανατολική Συρία στο Ντέιρ Εζορ ανατολικά του Ευφράτη. Πώς θα φτάσουν ως εκεί οι Τούρκοι; Μόνο με εισβολή. Άρα οι ΗΠΑ δεν εγκατέλειψαν απλά τους Κούρδους αλλά έδωσαν και το ok να τους μακελέψουν οι Τούρκοι μαζί με τους οποίους θα πολεμήσουν και πολλοί μασκαράδες του ISIS που άλλαξαν στολή. Σουρεαλισμός;
Επιπλέον με βάση διάφορους και συνήθως καλά ενημερωμένους ακτιβιστές η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ιεράπολη ήταν να γίνει την Παρασκευή το πρωί, την ημέρα δηλαδή που η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης. Ωστόσο δεν έγινε και αναβλήθηκε για το πρωί του Σαββάτου. Κάτι που επίσης δε συνέβη και τώρα πάνε πιο πίσω μέσα στον Ιανουάριο, όπου και ο Μπόλτον θα ταξιδέψει στην Τουρκία.
Είναι προφανές ότι για να μπουν οι Σύριοι, έπρεπε να βγουν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι όμως δε βγήκαν. Το ότι οι Αμερικάνοι θα έβγαιναν την Παρασκευή επιβεβαιώνεται κι από το γεγονός ότι οι τουρκοκίνητοι ισλαμιστές ανακοίνωσαν αρχικά την έναρξη της επίθεσης το βράδυ της Πέμπτης. Εκεί λοιπόν κάποιοι (Μόσχα) έβαλαν φρένο στην Αγκυρα. Το επόμενο πρωί αιφνιδιάζοντας τους πάντες ανακοινώνεται ότι ο συριακός στρατός μπήκε στην Ιεράπολη.
Ποιοι θα έχαναν από αυτό; Ανάμεσα σε άλλους, οι Τούρκοι. Με το να μην αποχωρήσουν οι Αμερικάνοι πάγωσαν τον αιφνιδιασμό της Δαμασκού και των συμμάχων της. Η Αγκυρα την Παρασκευή βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ μιλούσαν για μεγάλη της ήττα.
Ποιος κερδίζει με το πάγωμα; Η Τουρκία η οποία πλέον μπορεί να κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά. Να παζαρέψει. Μπορεί να μην είναι του διαμετρήματος ΗΠΑ-Ρωσίας, αλλά αποτελεί σημαντικό πελάτη τους ενώ κατέχει τη ζώνη της Τζαραμπλούς-Αλ Μπαμπ με την Ασπίδα του Ευφράτη, τη ζώνη της Αφρίν με τον Κλάδο Ελαίας και ελέγχει τους τρομοκράτες στην περιοχή του Ιντλίμπ.
Δεν είναι περίεργο ότι οι ανακοινώσεις με το πέρας των συνομιλιών στη Μόσχα ήταν γενικόλογες και δεν έλεγαν τίποτε τόσο για τη σημερινή ταμπακιέρα (Ιεράπολη) όσο και την αυριανή (ανατολικά του Ευφράτη);
Ήδη ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν απόψεις περί ενός γεωγραφικού swap, και μάλιστα γίνονται πιο συγκεκριμένα λέγοντας η Δαμασκός να πάρει ακόμη ένα κομμάτι στο Ιντλίμπ έναντι μιας τουρκικής επίθεσης στην Ιεράπολη ή...το Κομπάνι!
Να θυμίσουμε ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη στις αρχές του 2018 όταν η Συρία με γρήγορες επιχειρήσεις απελευθέρωσε το 1/3 του κατεχόμενου Ιντλίμπ στα νοτιο-ανατολικά μαζί με τη βάση του Αμπού Ντουχούρ και λίγο μετά η Μόσχα έδωσε το ok στον Ερντογάν να μπει στην Αφρίν αφού πρώτα έδωσε στους Κούρδους την εναλλακτική να τα βρουν με τον Ασαντ, το οποίο αρνήθηκαν.
Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει μαζέψει δυνάμεις βόρεια της Ιεράπολης με χιλιάδες όπως λέγεται τρομοκράτες από τους παρκαρισμένους στο Ιντλίμπ μπορεί πλέον άνετα να παζαρέψει να απελευθερωθεί ακόμη ένα μέρος μιας περιοχής που έχει αποδυναμωθεί για να πάρει κάτι κάπου αλλού.
Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι την επόμενη ημέρα μιας επιτυχούς εξέλιξης στην Ιεράπολη για τη Δαμασκό, αυτό θα αποτελούσε οδηγό και για τις υπόλοιπες περιοχές ανατολικά του Ευφράτη. Συνεπώς κάποια στιγμή θα απέμενε μόνο ένα πρόβλημα για να τελειώσει οριστικά ο πόλεμος και αυτό θα λεγόταν ΤΟΥΡΚΙΑ τόσο στο Ιντλίμπ όσο ιδίως στις δύο κατεχόμενες ζώνες της.
Τώρα όπως φαίνεται ο ορίζοντας έχει ξανά ομίχλη.
Εν κατακλείδι η (μη) κίνηση των ΗΠΑ αλλάζει τους σχεδιασμούς αφού:
Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία με το μέρος τους γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν δε θα είναι παρών στο διηνεκές, οπότε έδωσαν το ok για την εισβολή και παγώνοντας την παράδοση της Ιεράπολης στη Συρία
Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Συρίας αλλά η προϊστορία δείχνει ότι με το δικό της πράσινο φως μπήκαν δύο φορές οι Τούρκοι σε συριακό έδαφος και με το δικό της κόκκινο σταμάτησαν. Η Μόσχα μπορεί να μην είναι τόσο σύμμαχος της Τουρκίας, όσο να θέλει να τη χειραγωγεί εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Συνεπώς τώρα στο παζάρι που της εξασφάλισαν οι ΗΠΑ, θα πρέπει κάτι να της δώσει. Θεωρητικά η αποχώρηση της YPG από την περιοχή θα έπρεπε να θεωρείται αρκετή με βάση τις δηλώσεις Ερντογάν αλλά τώρα που πάγωσε η κατάσταση, γιατί να αρκεστεί σε αυτό;
Η Συρία είναι έτοιμη να ανακτήσει οτιδήποτε μπορεί μέχρι την επόμενη φορά.
Οι Κούρδοι είναι το μεγάλο ερώτημα. Από τη συμφωνία και το κάλεσμα της YPG στο συριακό στρατό στη διάψευση και τα fake news της Κυριακής. Οι Κούρδοι όμως βρίσκονται στη χειρότερη θέση. Η Αφρίν είναι πολύ νωπή για να ξεχαστεί. Τα εγκλήματα ακόμη συνεχίζονται. Για ποιο λόγο να μεταστραφούν; Τους υποσχέθηκαν κάποιοι κάτι; Κι αν ναι, εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη; Υπάρχει βέβαια και η ερμηνεία ότι απλά κάλεσαν τους Σύριους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά και τίποτε περισσότερο. Άλλωστε ήταν αίτημά τους ο στρατός να ελέγχει τα σύνορα με την Τουρκία κι αυτοί το εσωτερικό. Μόνο που αυτό δεν το δέχεται κανείς.
Τέλος να μην ξεχνάμε την Αίγυπτο που έχει στείλει αντιπροσωπεία στην Ιεράπολη αλλά και τα ΗΑΕ με το Μπαχρέιν που άνοιξαν εκ νέου την πρεσβεία τους. Και οι τρεις δε θέλουν με τίποτε την Τουρκία.
Η συνέχεια στο πεδίο των εξελίξεων τις επόμενες ημέρες με όλα να επιβεβαιώνονται και να ανατρέπονται ταυτόχρονα.
Σημείωση επί του πιεστηρίου: λίγο πριν κλείσει το κείμενο το almasdarnews επιβεβαιώνει επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές ότι ο Συριακός Στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του φράγματος και της γέφυρας στο Τισρίν στον Ευφράτη (διαβάστε εδώ), περίπου 115 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαλεπίου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν εισβάλλουν οι Τούρκοι δεν μπορούν να προχωρήσουν προς τη Ράκκα ούτε να ελέγξουν την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών. Επιπλέον ο συριακός στρατός ελέγχει πλέον ακόμη καλύτερα τα περίχωρα της Ιεράπολης.