Οι σλαβόφωνοι μακεδονομάχοι είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα. Δεν είχαν την ευκαιρία να μάθουν ποτέ τη γλώσσα τους αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την καταγωγή τους. Έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας για να μπορέσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να φωνάξουν την καταγωγή τους.
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Ένα παράδειγμα τέτοιου ήρωα είναι ο Δημήτριος Γκογκολάκης. Σλαβόφωνος από το Χόμοδο Σερρών που μετονομάστηκε σε Μητρούσι προς τιμήν του (ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο καπετάν Μητρούσης). Αρνήθηκε να προσχωρήσει στην ΕΜΕΟ γιατί ήξερε ότι ήταν Ελληνας. Η μακραίωνη κατοχή του στερησε τη γλώσσα, όχι τη μνήμη.
Οι Βούλγαροι για να τον εκδικηθούν σκοτώνουν τη γυναίκα και το παιδί του. Μόλις έμαθε τα νέα επιτέθηκε στην Μονοκλησιά όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι κρυβόταν ο κομιτατζής που σκότωσε την οικογένεία του. Εκεί σκότωσαν αυτός και οι άνδρες του 30 κομιτατζήδες. Μετά από αυτό φυγαδεύτηκε στην Αθήνα.
Το 1907 μαθαίνει ότι ο κομιτατζής που σκότωσε την οικογένειά του κρυβόταν σε συνοικία των Σερρών. Δυστυχώς έγιναν αντιληπτοί αυτός και οι τέσσερεις σύντροφοί του από βουλγαρόφρονα ο οποίος ειδοποίησε την οθωμανική διοίκηση. 500 άτακτοι και η τουρκική φρουρά των Σερρών έδωσαν μάχη με τον Γκογκολάκη και τους τέσσερεις συντρόφους του. Όταν τελείωσαν οι σφαίρες ο Γκογκολάκης σκότωσε με την τελευταία τον ανιψιό του με τον οποίο είχαν μείνει μαζί στην εκκλησία που κατέφυγαν οι πέντε και στη συνέχεια έδωσε τέλος στη ζωή του για να μη συλληφθεί.
Ο Κωνσταντίνος Βακαλόπουλος γράφει για τους σλαβόφωνους μακεδονομάχους: Χωρίς αυτούς τους πολυάριθμους Σλαβόφωνους Έλληνες τους Γραικομάνους δε θα είχε αναπτυχθεί ελληνικό αντάρτικο κίνημα και δε θα παρέμενε η Μακεδονία ελληνική.
Σήμερα πουλώντας την ιστορία της Μακεδονίας και πλαστογραφώντας την ιστορία της για να μη θιχτούν οι κλέφτες του ονόματος, σκοτώνουμε ξανά εμείς αυτή τη φορά τους Σλαβόφωνους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της εθνικής ταυτότητας και επιβραβεύουμε τους δολοφόνους τους.
Πηγές: Δήμος Μητρουση, e-ιστορία, ο μακεδονικός αγώνας στο νομό Σερρών (Κυριάκος Παπακυριακού 2012)
Πηγές: Δήμος Μητρουση, e-ιστορία, ο μακεδονικός αγώνας στο νομό Σερρών (Κυριάκος Παπακυριακού 2012)