Το πρόσφατο συμβάν στην Αζοφική Θάλασσα, η επιβολή του στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία μετά το περιστατικό των στενών του Κερτς και η πολεμική ρητορεία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο για πόλεμο με τη Ρωσία έχουν προκαλέσει πολυάριθμες συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα μιας ανοιχτής ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Απόδοση Freepen.gr
Φαίνεται ότι η Ουκρανία θέλει να ξεκινήσει μια ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, ο ουκρανικός στρατός θα υποστεί όχι μόνο καταστροφικές, αλλά και θανατηφόρες συνέπειες εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ωστόσο, οι αναλυτές συμφωνούν ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Πόροσενκο και ολόκληρο το ουκρανικό σύστημα χρειάζονται αυτή τη σύγκρουση για τη δική τους εσωτερική αυτοσυντήρηση.
Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες που υποδεικνύουν την επικείμενη πολεμική πορεία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να βρεθούν ήδη στην Ουκρανία.
1. Οι ουκρανικές αρχές διασπείρουν τοξική προπαγάνδα για να εξευτελίσουν τον πληθυσμό της Ρωσίας ενώ δαιμονοποιούν τη ρωσική ηγεσία για να κάνουν τον ουκρανικό πληθυσμό να πιστεύει ότι «έχουμε δίκιο και οι Ρώσοι είναι λάθος». Ο ουκρανικός λαός οδηγείται στο να πιστέψει ότι ο πόλεμος, αν ξεκινήσει, θα είναι μια αναμέτρηση για την υπεράσπιση της Ουκρανίας ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, θα είναι ένας δίκαιος και ηθικά δικαιολογημένος πόλεμος για την Ουκρανία.
2. Η οργάνωση προκλήσεων για την επίτευξη ιερών θυμάτων - οι άνθρωποι που θα σκοτωθούν από τον επιθετικό εχθρό. Αφορά τα θύματα μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού της Ουκρανίας, των συνοριοφυλάκων και άλλων υπερασπιστών της πατρίδας, τους οποίους οι ουκρανικές αρχές θα δηλώσουν στη συνέχεια ως εθνικούς ήρωες.
3. Προσπάθειες εξασφάλισης διεθνούς υποστήριξης στην απόδειξη της ανάγκης για πόλεμο κατά την εξάντληση των πολιτικών μεθόδων. Είναι σαφές ότι η ουκρανική κυβέρνηση, ή μάλλον ο Πέτρο Πόροσενκο, πρέπει να επεκτείνει το καθεστώς του στρατιωτικού νόμου, το οποίο συνεπάγεται τόσο την κατάργηση των εκλογών όσο και την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της αντιπολίτευσης. Ο Πόροσένκο πρέπει να τεκμηριώσει τη νομιμότητα του στρατιωτικού νόμου με τη βοήθεια των εχθροπραξιών.
Η Ουκρανία πρέπει επίσης να εμπλέξει τη Δύση σε αυτήν τη σύγκρουση ήτοι το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μετά το περιστατικό στο στενό του Κερτς και την έκκληση του Πόροσενκο στο ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας της συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, η Συμμαχία απήντησε ότι η σημερινή στρατιωτική παρουσία της ήταν αρκετή. Μετάφραση από τη διπλωματική στην κοινή γλώσσα = η συμμαχία έχει βαρεθεί με τα προβλήματα της Ουκρανίας.
Ο στρατηγός Γιούρι Βλαδιμίροφ πιστεύει ότι ο Πόροσενκο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια πρόκληση κοντά στα σύνορα της Κριμαίας και δε θα φοβηθεί την ισχυρή ανταπόκριση της Ρωσίας, επειδή το Κίεβο διαπίστωσε ότι η αντίδραση των ΗΠΑ στο περιστατικό του Κερτς είναι αρκετά πειστική.
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιοριστούν μόνο σε μια σειρά δηλώσεων και μια κίνηση για την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ - Πούτιν. Η Ουάσιγκτον δεν έλαβε καμία πραγματική δράση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη έχει πολλούς σοβαρούς περιορισμούς στην Ουκρανία. Καταρχάς, ο στρατός της Ουκρανίας μπορούσε να δει από το ένοπλο συμβάν στο στενό του Κερτς ότι ο Πόροσενκο ήταν έτοιμος να τους στείλει για σφαγή για χάρη της δικής του πολιτικής φιλοδοξίας.
Εν κατακλείδι, ούτε ο ουκρανικός πληθυσμός ούτε οι πολιτικοί ενθουσιάστηκαν με την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα και την αόριστη καθυστέρηση των εκλογών. Πολλοί στην Ουκρανία είδαν τη μιλιταριστική ρητορική μόνο ως ένα βρώμικο πολιτικό σχέδιο. Όλα αυτά αναδεικνύουν τη δυνατότητα μιας άλλης επανάστασης στην Ουκρανία που θα ανατρέψει τη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση.