Στεφαναία νόσος: Η απλή άσκηση που θωρακίζει την καρδιά

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η στεφανιαία νόσος δημιουργείται από την προοδευτική συσσώρευση αθηρωματικού υλικού, το οποίο μικραίνει τη διάμετρο των αρτηριών και προκαλεί ισχαιμία του μυοκαρδίου.

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Το αθηρωματικό υλικό είναι ένα μαλακό, λιπώδες υλικό το οποίο δημιουργείται στην έσω επιφάνεια των αρτηριών από την αλληλεπίδραση με τα στοιχεία του αίματος (κύτταρα και παράγοντες πήξης) και τα λίπη που μεταφέρονται με το αίμα.

Η αθηρωματική πλάκα με την πάροδο των ετών «σκληραίνει» από την εναπόθεση ασβεστίου.

Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κορούνια εξέτασαν την επίδραση της άσκησης σε 13.000 ανθρώπους που έπασχαν ή υποπτεύονταν ότι πάσχουν από στεφανιαία νόσο.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να περπατήσουν ή να τρέξουν, αυξάνοντας σταδιακά την ένταση μέχρι να φτάσουν στο σημείο της εξόντωσης. Όσο ασκούνταν, ήταν συνδεδεμένοι με ηχοκαρδιογράφημα που χρησιμοποιούσε τα ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει κινούμενες εικόνες της καρδιάς που δείχνουν το σχήμα και το μέγεθός της. Αυτό το τεστ, που χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια και αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο, δείχνει επίσης πόσο καλά λειτουργούν οι βαλβίδες της καρδιάς.

skala

Η ενέργεια που δαπάνησαν μετρήθηκε σε μεταβολικά ισοδύναμα (MET). Οι ήπιες δραστηριότητες, όπως το να στέκεται κανείς ή να περπατά αργά, ισούνται με λιγότερα από 3 ΜΕΤ. Οι μέτριας έντασης δραστηριότητες, όπως το ζωηρό περπάτημα, ισούνται με 3-6 ΜΕΤ και οι αυξημένης έντασης ασκήσεις, όπως το ποδόσφαιρο και το τρέξιμο, ισοδυναμούν με περισσότερα από 6 ΜΕΤ. Η καλή λειτουργική ικανότητα ορίστηκε ως 10 ΜΕΤ κατά τη διάρκεια της άσκησης, πριν κοπεί η ανάσα του συμμετέχοντος.

Κάθε ένα ΜΕΤ συνδέθηκε με 9% λιγότερες πιθανότητες για θάνατο από καρκίνο ή καρδιακό νόσημα. Όσοι πέτυχαν καλές επιδόσεις, είχαν 1,2% κίνδυνο θανάτου από καρδιακό νόσημα, συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλή επίδοση, καθώ ςο κίνδυνος έφτανε το 3,2%.

«Τα ευρήματα παρέχουν επιπλέον απόδειξη για τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και τη μακροζωία. Εκτός του ότι βοηθά στη διατήρηση χαμηλού βάρους, η σωματική δραστηριότητα έχει θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια, στη μείωση φλεγμονών, ενώ βελτιώνει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στους όγκους», τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας καρδιολόγος Χεσούς Πετέιρο.

«Αν μπορείτε να ανεβείτε γρήγορα τρεις ή τέσσερις ορόφους χωρίς να σταματήσετε, έχετε καλή λειτουργικότητα. Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη άσκηση» πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας αεροβικής ή 75 λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης την εβδομάδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail