Η συμφωνία των Πρεσπών ψηφίσθηκε στο Κοινοβούλιο με 153 ψήφους. Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Συντάγματος, για την υπερψήφιση μίας παρόμοιας συνθήκης απαιτούνται 180 ψήφοι τουλάχιστον.
Του Son Ofeon
Σε όσους αμφισβητήσουν ότι η Συμφωνία υπάγεται στην αυξημένη πλειοψηφία έγκρισης του άρθρου 28, θα ήθελα να επισημάνω ότι τυπικά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία συνεργασίας δύο ανεξάρτητων κρατών.
Το θέμα όμως του ονόματος διαπραγματευόταν στον ΟΗΕ, που είχε ορίσει ειδικό διαπραγματευτή τον κο Νίμιτς.
Ο κος Νίμιτς παρενέβη πριν την εισαγωγή της Συμφωνίας στη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι το κείμενο της Συμφωνίας δεν ήταν έμπνευση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Περαιτέρω με το εσωτερικό αυτό θέμα, που αφορά κυρίως την Ελλάδα και όχι την ΕΕ, ασχολήθηκε ανεπίτρεπτα το κολλέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ και πάλι πριν την ψήφιση της.
Η συνθήκη υπογράφτηκε παρουσία κοινοτικών αξιωματούχων σε πανηγύρι στις Πρέσπες, οπότε η μεσολάβηση της ΕΕ και του ΟΗΕ, ακόμα και κατά την “υπογραφή” είναι αποδεδειγμένη ενέργεια.
ΠΗΓΗ https://www.voria.gr/article/skopiano-parousia-nimits-mogkerini-ke-chan-i-ipografes-stis-prespes
Για το θέμα αυτό εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της και η κα Μέρκελ κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα, πάλι πριν την εισαγωγή στη Βουλή.
Αν η ανάμειξη ΟΗΕ, ΕΕ και κυβέρνησης της Γερμανίας πριν την εισαγωγή της Συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή δεν είναι ακριβώς αυτό που περιγράφει το άρθρο 28, παράγραφος 2. του Συντάγματος, τι ακριβώς δεν ισχύει;
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΕΣ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 42 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΟΜΠΗΣ ΗΔΗ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 28 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΕΣ.
Η Συνθήκη δεν ψηφίσθηκε έγκυρα με την απαιτούμενη αυξημένη πλειοψηφία, όπως ρητά προβλέπεται. Η τυχόν περαιτέρω υπογραφή και κύρωση της από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν διορθώνει την τυπική ακυρότητα της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση, εντός ενός μηνός να αναπέμψει το νομοσχέδιο στη Βουλή ή να μην το υπογράψει, επικαλούμενος το άρθρο 42, καθώς τυπικά το νομοσχέδιο δεν υπερψηφίστηκε, όπως Συνταγματικά προβλέπεται.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 42 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΟΜΠΗΣ ΗΔΗ ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ.
Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνει, μόλις άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου για το σύνολο του πολιτικού συστήματος.
Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να παρακάμψει τις Συνταγματικές ρυθμίσεις.
Αν επιλέξει να το κάνει, απλά αψηφά τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών χωρίς αιδώ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2019 είναι προεκλογικό έτος.
Υπάρχει τρόπος να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο χωρίς την προσφυγή σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Αρκεί να παραιτηθούν με δήλωση τους τουλάχιστον 60 βουλευτές, από αυτούς που δήθεν διαφωνούν με την Συμφωνία, σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2’
Δεν υπάρχουν;
Καλούμε τον Συνταγματολόγο κο Προκόπη Παυλόπουλο να ερμηνεύσει και να τηρήσει με ευλάβεια το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Συντάγματος είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνομολογεί Συνθήκες οικονομικής συνεργασίας, όπως αυτή των Πρεσπών.
Επομένως ουσιαστικά ευθύνεται, αν υπογράψει οτιδήποτε , που δεν ψηφίστηκε έγκυρα από τη Βουλή με βάση το Σύνταγμα.
Οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης μπορούν να ζητήσουν συμπληρωμνατικά , με αίτημα 12ο βουλευτών τους, να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 2.
Η έγκριση ενός παρόμοιου δημοψηφίσματος απαιτεί 180 ψήφους για να περάσει, αλλά αν απορριφθεί η πρόταση πέφτει το φύλλο συκής για όσους απερχόμενους βουλευτές της συμπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η ψήφος τους στη Βουλή απηχούσε και τις απόψεις των ψηφοφόρων τους.
Τελειώνοντας.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
ανεξάρτητα από τις επιθυμίες, οποιουδήποτε ηλίθιου ή πληρωμένου πολιτικού της Ελλάδας ή και της ΕΕ.
https://www.iefimerida.gr/news/474172/o-zoran-zaef-synantithike-me-ton-tzortz-soros-sto-ntavos-eikona