Εκλογές του 1908 στην κατεχόμενη από τους οθωμανούς, Μακεδονία. Στο σαντζάκι της Θεσσαλονίκης εκλέγονται 2 νεότουρκοι βουλευτές με 265 ψήφους, δύο Έλληνες ο Άρτας και ο Χωναίος (ο Άρτας έλαβε 261 κι ο Χωναίος 240) ένας Βούλγαρος έλαβε 100 ψήφους και ο εκπρόσωπος της ισραηλίτικης κοινότητας 257.
Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Ο σλαβομακεδόνας υποψήφιος δεν έλαβε καμία ψήφο, αφού δεν υπήρχε ενώ οι Έλληνες έφτασαν κοντά στο να εκλέξουν και τρίτο υποψήφιο με σχεδόν 100 ψήφους. Αυτά έγιναν όταν η Μακεδονία ήταν υπό κατοχή. Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι ήταν μειοψηφία πριν τους πρόσφυγες του 22, ξεχνούν τις διώξεις του μακεδονικού πληθυσμού κατά την τουρκοκρατίας.
Ενδεικτικό παράδειγμα ο εξανδραποδισμός και οι καταστροφές που ακολούθησαν την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430 και οι διάρκεις αγώνες των Μακεδόνων για ελευθερία με αποκορύφωμα το Μακεδονικό Αγώνα που κράτησε ζωντανή την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Μακεδονίας για να απελευθερωθεί λίγο αργότερα με τους βαλκανικούς πολέμους.
Δεν έγινε ελληνική η Μακεδονία, έμεινε ελληνική! Κανένας κατακτητής δε μένει όπου δεν τον θέλουν 400 χρόνια έκατσε η οθωμανική αυτοκρατορία και εξαναγκάστηκε σε φυγή. Ο μακεδονικός αγώνας πέτυχε γιατί η πλειοψηφία των κατοίκων της Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένων και των σλαβόφωνων ήξεραν την ταυτότητά τους και την υπερασπίστηκαν δίνοντας το αίμα τους από την εποχή της τουρκοκρατίας ως τη γερμανική κατοχή. Δε θα τη χαρίσουν λοιπόν αυτήν την ταυτότητα σε καπηλευτές.
*εικόνα από: thessaloniki.photos.vagk.gr
** Πηγή: οι οθωμανικές βουλευτικές εκλογές του.1908 και του 1912 η περίπτωση της Μακεδονίας. Κοσμάς Τσελιγκαρίδης