Η υψηλή παρουσία σε μεγάλο ποσοστό του αλβανικού στοιχείου στα γειτονικά Σκόπια σε συνδυασμό με την υλοποίηση του σχεδίου της Μεγάλης Αλβανίας, που ήδη τρέχει όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, σημαίνει ένα και μόνο πράγμα για το μέλλον, προβλήματα.
Του Στρατή Μαζίδη
Θα θυμούνται άλλωστε όσοι παρακολουθούν την επικαιρότητα της γειτονικής χώρας ότι μερικούς μήνες πριν η Ελλάδα τους απλώσει το χέρι της διαπραγμάτευσης, ταλανίζονταν εσωτερικά με την άνοδο του αλβανικού στοιχείου, τους ψευδομακεδονιστές και τους προσκείμενους στη Βουλγαρία. Αναταραχές και μοίρασμα βουλγαρικής υπηκοότητας με διαβατήρια με πολύ απλές διαδικασίες.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το 2014 στην πλατεία Σκεντέρμπεη των Σκοπίων ο δήμαρχος Νεβζάτ Χαλίλι ανακήρυξε τη Δημοκρατία της Ιλλυρίδας ζητώντας τότε από τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι την ομοσπονδιοποίηση της χώρας.
Τα Σκόπια ακριβώς λόγω της αδιαλλαξίας τους απέναντι στην Ελλάδα βρίσκονταν σε διεθνή απομόνωση, όδευαν προς εσωτερικό σπαραγμό και αργά ή γρήγορα στη διάλυση.
Και έκανε η Ελλάδα; Μήπως άδραξε την ευκαιρία για να πιέσει ως ο ισχυρός στο τραπέζι για να τελειώσει το θέμα θετικά; Όχι. Μήπως διέβλεψε τον επερχόμενο διαμελισμό των Σκοπίων κι άρχισε να εκπονεί ένα σχέδιο ώστε την επόμενη ημέρα να προστατεύσει την εκεί ελληνική μειονότητα που έχει παρατηθεί στην τύχη της και να τη διασφαλίσει οριστικά; Ούτε.
Τι έκανε; Πήγε και έδωσε όνομα, εθνικότητα και γλώσσα. Προσέφερε ταυτότητα και χάρισε ιστορία 2.500 ετών διότι κανείς στο εξωτερικό δε γυρίζει τις σελίδες της Συμφωνίας των Πρεσπών να δει τις λεπτομέρειες. Θα ακούει Μακεδονία (έστω και βόρεια) και Μακεδόνες και το μυαλό δε θα πηγαίνει πια στους Ελληνες, διότι αυτοί είναι που τα αναγνώρισαν αυτά.
Ωστόσο ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Ήδη ο Ζάεφ μίλησε για τους Μακεδόνες του Αιγαίου, ήδη κάποιοι στη χώρα μας μίλησαν για μακεδονική μειονότητα, ήδη οι Σκοπιανοί καταπατούν τη Συμφωνία.
Μπαίνουν λοιπόν τα θεμέλια της μειονότητας, της κερκόπορτας των δεινών για τη Μακεδονία μας που θα ανοίξει σταδιακά στο μέλλον για να οδηγήσει στην αποκοπή της από την Ελλάδα. Πότε; Κανείς δε γνωρίζει. Ίσως όταν οι Αλβανοί που οδηγούν τη γειτονική χώρα σε ομοσπονδιοποίηση, αποσχιστούν ως Ιλλυρίδα για να ενσωματωθούν στην Αλβανία, οπότε η...(Βόρεια) Μακεδονία θα πρέπει ίσως πάρει κάτι κινούμενη προς το Νότο και το Αιγαίο, για να πραγματωθεί μετά από αρκετές δεκαετίες το όραμα του Χίτλερ.
Σε κάθε περίπτωση, αντί να διαλυθούν τα Σκόπια και να ηρεμήσει η Ελλάδα, τελικά θα ηρεμήσουν (για λίγο) τα Σκόπια και θα διαλυθεί η Ελλάδα.