Freepen.gr - Ο π. Α/ΓΕΕΘΑ και τ. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος προέβη σε μια κίνηση που ευχόμαστε να βρει κι άλλους ακολούθους. Ο κ. Κωσταράκος ανήρτησε ένα μήνυμα στα αγγλικά στο facebook καταρρίπτοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Νότου στην Κύπρο περί άμυαλων, λαϊκιστών και ακροδεξιών.
Ο στρατηγός απευθυνόμενος σε όλους τους ξένους φίλους του γράφει:
Σε όλους τους ξένους φίλους μου
Οι άνθρωποι που διαδηλώνουν κατά της συμφωνίας των Πρεσπών σε όλη την Ελλάδα κατά εκατοντάδες χιλιάδες, δεν είναι ούτε λαϊκιστές ούτε εθνικιστές σκληροπυρηνικοί. Είναι μέσοι, ενδιαφερόμενοι πολίτες που αμφισβητούν τις μη δημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές, ενάντια στη βούληση του λαού και το συμφέρον της χώρας.
Για την ΕΕ, οι ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με το κράτος δικαίου και την κατάλληλη πολιτική διαδικασία πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά - ιδιαίτερα σε μια εποχή που πολλά κράτη μέλη της αγωνίζονται με τον αυταρχισμό και την απουσία της φιλελευθερίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΕ πυροβολεί το πόδι της. Διακινδυνεύει να χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα που απολαμβάνει τώρα. Αυτό δεν είναι το παράδειγμα που θέλουμε να δώσουμε στους πολίτες μας, ούτε στους λαούς των βαλκανικών χωρών που κοιτάζουν προς την Ένωση, σε μεγάλο βαθμό λόγω των δημοκρατικών αξιών που προωθεί. Σε έναν κόσμο που ορίζεται από τον αγώνα μεταξύ της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του λαϊκισμού, η διαδικασία έχει την ίδια σημασία με το περιεχόμενο. Η διαδικασία μέσω της οποίας επικυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών στην Ελλάδα, το κέντρο της δημοκρατίας, είναι κάτι για το οποίο δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι - όλοι οι πολίτες της Ευρώπης και οι διπλωμάτες και οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
To all my foreign friends:
People demonstrating against the Prespes Agreement all over Greece by hundreds of thousands, are nor populists neither nationalist hardliners. They are average, concerned citizens contesting the non-democratic governmental practices, against the will of the people and the country’s interest.
For the EU, people’s concerns over rule of law and due political process should be taken very seriously—particularly at a time when many of its member-states struggle with authoritarianism and illiberalism. Failing to do so, the EU is shooting itself on the foot. It risks losing the moral high ground it now enjoys. This is not the example we want to set to our citizens, nor to the people of the Balkan countries who look up to the Union, to a great extend because of the democratic values it advances. In a world defined by the struggle between liberal democracy and populism, process matters as much as content. The process through which Prespes has been ratified in Greece, the lynchpin of democracy, is something we - all the citizens of Europe and the Brussels diplomats and technocrats- shouldn’t be proud of.