Γιατί η Ελλάδα βγαίνει χαμένη από τη συμφωνία των Πρεσπών: Οι αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων

Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν αύριο τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς να γνωρίζουν ποιες είναι οι αλλαγές του συντάγματος των Σκοπίων που έχουν γίνει.

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Στην επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας, έχει εδώ και μερικές μέρες κατέβει το πρωτότυπο σύνταγμα που υπήρχε με τις αρχικές αλλαγές.

Πρίν απο λίγες ημέρες ψηφίστηκαν οι αλλαγές του συντάγματος τους, που αναφέρονται όμως και σε κάποιες άλλες αλλαγές του 2018 που δεν υπήρχαν αναρτημένες.

Όλες αυτές τις αλλαγές μαζί με το πρωτότυπο σύνταγμα μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ στην αρχική τους μορφή μεταφρασμένα με google translate σε αγγλικά και ελληνικά.


Πάμε τώρα να δούμε γιατι η Ελλάδα βγαίνει χαμένη απο όλη αυτή τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το αρθρο 3 που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2019 απο τη Σκοπιανή βουλή τα υφιστάμενα δημόσια έγγραφα μπορουν να παραμείνουν χωρίς να αντικατασταθούν για τα επόμενα 5 χρόνια και για χρήση στο εξωτερικό.

Δηλαδή, διαβατήρια, ταξιδιωτικά έγγραφα, εμπορικές εξαγωγές και εισαγωγές κλπ. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι για τα επόμενα 5 χρόνια ουσιαστικά θα αναγνωρίζουμε μια "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ή και "Μακεδονία" ως γειτονικό κράτος.

Το άρθρο 4 μιλάει οτι όποιες αλλαγές γίνουν στα εσωτερικά έγγραφα της χώρας θα γίνουν στα επόμενα 5 χρόνια απο τότε που θα επιτευχθεί η συμφωνία για το καθένα απο αυτά. Πχ οι ταυτότητές τους μπορούν να συνεχίσουν να γράφουν "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για χρονικό διάστημα πέρα απο τα 5 χρόνια.

Όμως και το άρθρο 36 του Συντάγματος των Σκοπίων θα συνεχίζει να μιλάει για "μακεδονικό" λαό και "μακεδονικούς" αγώνες για την ανεξαρτησία τους. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι η ιστορία του
μακεδονικού αγώνα θα ξαναγραφτεί και θα μιλάει για πόλεμο των Ελλήνων ενάντια στο Μακεδονικό λαό και έθνος.

Αυτά συμφωνήσαμε, αυτές οι αλλαγές έγιναν, αυτά θα ψηφίσουν οι εθνοπατέρες χωρίς ντροπή την Πέμπτη.

Τροφή για σκέψη: Αν αύριο ως μέρος της Ε.Ε. η "Βόρεια Μακεδονία" αποφασιστεί να ενταχθεί σε μια οικονομική ζώνη που θα περιλαμβάνει και την Ελληνική Μακεδονία, σα να είναι μια σύγχρονη Ρωμαϊκή επαρχία τι θα πείτε;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail