Η Ουάσιγκτον ομολογεί: Ρεσάλτο για πετρέλαιο, χρυσό, καταθέσεις κι ομολογίες


Να φύγει ο Μαδούρο για να μπουν οι Εταιρείες των ΗΠΑ - Zerohedge, Bloomberg, RT, Russia Insider 29-1-/2019

O πολιορκούμενος Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδούρο δεν έχει άδικο να πιστεύει ότι έχει στηθεί εναντίον του, διεθνής συνωμοσία, όταν κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι μηχανεύτηκαν ένα πραξικόπημα και διεξάγουν έναν οικονομικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησής του, αφού ειδικά τώρα και Αμερικανοί προεδρικοί σύμβουλοι ομολογούν απροκάλυπτα ότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Πράγματι, ακριβώς μετά την βαλλόμενη επανεκλογή του Μαδούρο και την ορκωμοσία του για μια δεύτερη εξαετή θητεία, ο υπουργός του των εξωτερικών Γιόργκε Αρεάζα δήλωσε στον (αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό) «Δημοκρατία Σήμερα» : «Τίποτα δεν κάνει η αντιπολίτευση χωρίς την άδεια ή την εξουσιοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ… Λένε, «Πρέπει να συμβουλευτούμε την πρεσβεία. Πρέπει να συνεννοηθούμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.» Ενώ αυτό μοιάζει παρατραβηγμένο, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σπεύδουν να επιβεβαιώσουν όσα ο Μαδούρο καταλογίζει στην αντιπολίτευση.

Κορυφαίο παράδειγμα, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου, Τζων Μπόλτον σε συνέντευξή του στην εκπομπή Fox Business δήλωσε ότι «Πολλά αμερικανικά συμφέροντα διακυβεύονται» στην εξελισσόμενη πολιτική κρίση της Βενεζουέλας, δοθέντος ότι η χώρα έχει τα μεγαλύτερα εντοπισμένα στον κόσμο αποθέματα πετρελαίου. Ο Μπόλτον είπε στον παρουσιαστή της εκπομπής Τρις Ρέγκαν:

Θα έκανε μεγάλη διαφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες από οικονομικής πλευράς εάν μπορούσαμε να έχουμε αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου να επενδύουν και να παράγουν το υπάρχον πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

΄Ετσι φαίνεται πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξάνει τις οικονομικές και πολιτικές πιέσεις υπέρ του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην εθνοσυνέλευση, Χουάν Γκουάϊντο. Και καθώς «όλα τα ενδεχόμενα είναι δυνατά», όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος Τραμπ, ο Μπόλτον, σε μιαν στιγμή ειλικρίνειας που παρέλειψαν να σημειώσουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, μας άφησε να ρίξουμε μια ματιά στα όχι τόσο αγνά κίνητρα του συναγερμού της αμερικανικής κυβέρνησης για την Βενεζουέλα.

«Διεξάγουμε τώρα συνομιλίες με μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. . . Θα ήταν διαφορετικά αν θα μπορούσαμε να έχουμε αμερικανικές εταιρείες να παράγουν το πετρέλαιο στην Βενεζουέλα. Θα ήταν καλό για την Βενεζουέλα και για τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο Τζων Μπόλτον, Σύμβουλοις Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ.

«Η Βενεζουέλα είναι μια από τις τρεις χώρες που αποκαλώ «τρόικα της τυραννίας», συνέχισε ο Μπόλτον (που είχε προηγουμένως αναφέρει την Κούβα και την Νικαράγουα. Και έχοντας ουσιαστικά ομολογήσει ότι η αμερικανική πολιτική στην Βενεζουέλα έχει ως στόχο να περάσουν στον έλεγχο των αμερικανικών εταιρειών τα τεράστια ανεκμετάλλευτα πετρελαϊκά αποθέματα της οικονομικά κατεστραμμένης σοσιαλιστικής χώρας, ο Μπόλτον κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα πως «μπορούμε να τα καταφέρουμε ώστε να τελειώσει αυτό όπως πρέπει.»

Σε μιαν άλλη εμφάνισή του στην Fox την περασμένη βδομάδα, ο Μπόλτον επανήλθε στο θέμα, αν και με παραλλαγή, λέγοντας ότι η αλλαγή καθεστώτος είναι ο τελικός στόχος των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, ως ένα πιθανώς μεγάλο βήμα μπροστά, για τις αμερικανικές επιχειρηματικές επενδύσεις στην περιοχή.

«Κατασχέσεις» καταθέσεων Χρυσού και Κεφαλαίων

Αυτές οι ομολογίες έγιναν ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα να δρομολογήσουν προς τον Γκουάϊντο τα ευρισκόμενα στο εξωτερικό εθνικά κεφάλαια της Βενεζουέλας . για να ενισχύσουν τις πιθανότητές του να καταλάβει ουσιαστικά τον έλεγχο της εξουσίας στην χώρα. Το Σαββατοκύριακο αποκαλύφτηκε ότι οι από μακρού προσπάθειες του Μαδούρο να αποσύρει από την Βρετανία κατατεθειμένο εκεί χρυσό αξίας 1,2 δις δολαρίων προσέκρουσαν σε τελική βρετανική άρνηση, με το επιχείρημα της «μη νομιμότητας» της κυβέρνησής του. Το 1,2 δις σε χρυσό αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα των 8 δις δολαρίων των αποθεματικών σε ξένο συνάλλαγμα που έχει η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας, αλλά είναι άγνωστο που βρίσκονται.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να απορρίψει τελικά το αίτημα ανάκτησης του χρυσού της Βενεζουέλας έγινε (υποτίθεται) μετά από διαβήματα Αμερικανών αξιωματούχων στους Βρετανούς, για να αποκόψουν την κυβέρνηση Μαδούρο από τα κεφάλαιά της στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού πρακτορείου Μπλούμπεργκ.

Με αυτά τα δεδομένα, όλο και περισσότερο φαίνεται ότι η κλιμάκωση των διπλωματικών και οικονομικών πιέσεων σύντομα θα οδηγήσει την Ουάσιγκτον στον δρόμο κάποιου είδους στρατιωτικής παρέμβασης στο Καράκας. Προς αυτή την κατεύθυνση μια έκθεση της εταιρείας Axios προβλέπει: «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στοχοποιήσει το πετρέλαιο του Μαδούρο και τον υποθαλάσσιο πλούτο κατά τις προσεχείς εβδομάδες και θα προσπαθήσει να παροχετεύσει αυτόν τον πλούτο στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάϊντο…» Φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία έχει ήδη τεθεί σε εντατική λειτουργία.

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Πομπέο ανακοίνωσε την διάθεση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στον Γκουάϊντο «ως φιλανθρωπική βοήθεια προς την Βενεζουέλα». Παράλληλα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες κυρώσεις κατά της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA. Το υπουργείο Οικονομικών κατέσχεσε κεφάλαια 7 δις δολαρίων της εταιρείας και ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα αφορούν εξαγωγές πετρελαίου αξίας 11δις κατά το ερχόμενο έτος.

Η εταιρεία πετρελαίου Citgo θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στις ΗΠΑ αλλά τα κέρδη της θα κατατίθενται σε σφαλισμένο λογαριασμό, προσιτό μόνο στην κυβέρνηση Γκουάϊντο, δήλωσε ο υπουργός Στήβεν Μνούχιν. Οι κυρώσεις –είπε- θα αρθούν μόνο μετά την επείγουσα μεταβίβαση τη εξουσίας στον προσωρινό πρόεδρο.

Η Κίνα καταγγέλλει τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας. Δηλώνει πως οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Στην τελετή της ανάληψης της Προεδρίας από τον πρόεδρο Μαδούρο στείλαμε να παραστεί τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου Ξι Ζι Πινγκ. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;» Η δήλωση έγινε την επομένη της αναγγελίας των αμερικανικών κυρώσεων κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίων της Βενεζουέλας.

Η Κίνα πιστεύει πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα πλήξουν βαρύτερα τον απλό λαό της Βενεζουέλας, παρά την κυβέρνηση, δήλωσε ο Γκενγκ. «Η Ουάσιγκτον θα έχει την ευθύνη για τις βαρύτατες συνέπειες που απορρέουν».

Η Κίνα απειλείται πράγματι με σοβαρές απώλειες με την επιχείρηση ανατροπής του καθεστώτος της Βενεζουέλας, στην οποία έχει δανείσει περισσότερα των 50δις δολάρια την τελευταία δεκαετία, εξασφαλίζοντας την προμήθεια πετρελαίου για την οικονομία της. Μόλις πέρυσι, η Βενεζουέλα εξασφάλισε ένα κινεζικό δάνειο 5δις δολαρίων, εντασσόμενη στην κινεζική Πρωτοβουλία Δρόμου του Μεταξιού.

Στο μεταξύ πάταγο προκάλεσε χθες στην αμερικανική δημοσιότητα φωτογραφία του Συμβούλου Ασφαλείας Τζων Μπόλτον να βγαίνει από σύσκεψη στο προεδρικό γραφείο με ένα σημειωματάριο υπό μάλης με ευκρινή στους δημοσιογράφους την ιδιόχειρη σημείωση: Αφγανιστάν: Καλωσόρισμα στις Συνομιλίες. 5.000 στρατός στην Κολομβία.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Μπόλτον δήλωσε: «Ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Επίσης καλούμε σήμερα τους στρατιωτικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας να δεχτούν την ειρηνική, δημοκρατική και συνταγματική μεταβίβαση της εξουσίας».

Η εξήγηση του εκπροσώπου του Λευκού οίκου για την επίδειξη του σημειώματος Μπόλτον, επαναλάμβανε «όπως είπε ο Πρόεδρος, όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι».

Το CIA World Factbook αναφέρει ότι η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα διαπιστωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου, προηγούμενη κατά πολύ της Σαουδικής Αραβίας, του Καναδά, του Ιράν και του Ιράκ.
Ψηφιδωτή απεικόνιση: Μιχαήλ Στυλιανού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail