«Δε θα υποδεχθώ ποτέ το Μακεδόνα Πρωθυπουργό στη χώρα μας» - Προαναγγελία veto για την Ε.Ε. από Μητσοτάκη

Freepen.gr - Ακολουθεί το απόσπασμα από τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 που αφορά στο Σκοπιανό ζήτημα. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώσει ότι εφόσον δεν περάσει η Συμφωνία, τότε ξεκινάμε από μηδενική βάση. Σε περίπτωση ψήφισης από τη σημερινή βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε άφησε να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. για το ζήτημα της ιθαγένειας. 

Ωστόσο δεν ακούσαμε ότι δε δέχεται τον όρο "Μακεδονία". Ακολουθεί το απόσπασμα:

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ωστόσο, κ. Πρόεδρε είδα σήμερα τον Τύπο, τις εφημερίδες που πρόσκεινται στην κυβέρνηση να εμφανίζονται ανακουφισμένες. Είδα για παράδειγμα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” τίτλο: “Επιτέλους τέλος”. Και επίσης, να υπάρχει ένας πανηγυρικός τόνος για το άνοιγμα που θα επιχειρήσει τώρα ο κ.Τσίπρας -ήδη το ξεκίνησε χθες με την ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής- προς τον κεντρώο χώρο. Θέλω να σας ρωτήσω, αν αυτό είναι κάτι που σας προβληματίζει. Αν δηλαδή ανησυχείτε για το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας, με τη νέα του στρατηγική, να αλώσει τον λεγόμενο Κεντροαριστερό χώρο και να ενισχυθεί στην πορεία προς τις εκλογές.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, επαναλαμβάνω κ. Χατζηνικολάου, ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για αυτά τα οποία συνέβησαν. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία καινούργια αρχή, παρά μόνο ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο, προκειμένου να βολευτούν και οι δύο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με τι σκοπό; Για να μπορέσει να ξαναμπεί στη Βουλή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας εξηγήσω: Ο κ. Καμμένος τυπικά για να μην βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία για τα Σκόπια που θα έρθει σε λίγες εβδομάδες στη Βουλή. Έχοντας, όμως, ταυτόχρονα δώσει την δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να αποσπάσει, όπως φαίνεται, την εμπιστοσύνη της Βουλής για να ψηφίσει τη συμφωνία. Ώστε να μπορεί (ο κ. Καμμένος) να βγαίνει και να λέει ότι είναι δήθεν Μακεδονομάχος και ενδιαφέρεται για το όνομα της Μακεδονίας. Ποιος; Αυτός ο οποίος έδωσε πρώτη φορά το στυλό στον κ. Τσίπρα να υπογράψει την αρχική συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο και τώρα -επί της ουσίας- δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα -δανείζοντάς του τους βουλευτές του- να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Εγώ καλώ σήμερα όλους τους βουλευτές και κυρίως τους βουλευτές οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι «διεκδικούμενοι», να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους. Και να αντιληφθούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει δύο πράγματα: Σημαίνει, πρώτον, ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Κυβέρνηση η οποία αμέσως μετά θα φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα ίσον “ναι” στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σημαίνει, επίσης, παράταση μιας κυβέρνησης η οποία κάνει πια μεγάλη ζημιά στη χώρα. Θα έρθουμε, φαντάζομαι, στη συνέχεια στο θέμα της άτυπης αυτής προεκλογικής περιόδου και της ζημιάς που γίνεται από τη συμφωνία.

N. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θα πάω αναλυτικά στη Συμφωνία των Πρεσπών και θα ρωτήσω κυρίως για την επόμενη μέρα, αλλά και για το γάντι που σας πέταξε ο κ. Πάνος Καμμένος την Κυριακή στη συνέντευξή του, θα τα δούμε όμως αυτά σε λίγο. Θέλω να μείνω λίγο ακόμη στην ψήφο εμπιστοσύνης. Θέλω να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη η κυβέρνηση και αν βλέπετε ότι στην περίπτωση που τελικώς το επιτύχει και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, θα μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις που έρχονται;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αν κρίνω από τις δηλώσεις αυτής της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ξαφνικά ανακάλυψαν τη γοητεία του κ. Τσίπρα και θέλουν να τον στηρίξουν, θεωρώ, ναι, πιθανό ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να πετύχει τους 151 βουλευτές που τυπικά χρειάζεται για να μπορέσει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Της εμπιστοσύνης όμως του λαού δεν πρόκειται να την απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας. Και γι’ αυτό και επαναλαμβάνω ότι η πιο σωστή λύση σήμερα, η πιο καθαρή λύση, είναι οι εκλογές. Εκλογές τώρα. Εύχομαι ο κ. Τσίπρας να μην πάρει 151.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κρατώ το θέμα της οικονομίας για τη συνέχεια, γιατί βέβαια ο κ. Τσίπρας, ο Πρωθυπουργός, στην συνέντευξή του είπε ότι θέλει αυτόν τον επιπλέον χρόνο για να πάρει θετικά φιλολαϊκά μέτρα. Αλλά, θα έρθω σ’ αυτό στη συνέχεια. Θέλω, πριν, να εξαντλήσουμε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο και οδήγησε σε αυτό που σήμερα ζούμε και θα ζούμε μέχρι την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή. Σας πέταξε το γάντι ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πρώην, πλέον, Υπουργός Άμυνας. Είπε «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την άποψη να μη χρησιμοποιηθεί καθόλου ο όρος “Μακεδονία” στην ονομασία της γειτονικής χώρας, είμαι έτοιμος να υπογράψω πρώτος πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης». Το ερώτημα είναι απλό, πώς ακούσατε την πρότασή του αυτή; Και αν πράγματι είστε έτοιμος να δώσετε μια τέτοια διαβεβαίωση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και αυτό το είπε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, ο οποίος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι περίπου θα χύσει το αίμα του για το όνομα της Μακεδονίας. Ο ίδιος κ. Καμμένος που κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας σε όλο του τον δημόσιο βίο. Ο ίδιος κ. Καμμένος, ο οποίος όταν είχε τη δυνατότητα τον περασμένο Ιούλιο να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί ποτέ η Συμφωνία των Πρεσπών, φυσικά και δεν το έκανε. Έρχομαι, όμως, στην ουσία του ερωτήματός σας, διότι έχει ένα ενδιαφέρον. Εάν συμφωνούσαμε ότι η ονομασία των Σκοπίων θα ήταν “Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής” και οι Σκοπιανοί θα διατηρούσαν “Μακεδονική” Εθνότητα, “Μακεδονική” γλώσσα και “Μακεδονική” ταυτότητα, θα μας άρεσε αυτή η συμφωνία ή όχι; Σε εμένα δεν θα μου άρεσε. Κατά συνέπεια, το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία τελικά είναι αυτά τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό των βορείων γειτόνων μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να το ρωτήσω ευθέως; Έχει αλλάξει η θέση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα αυτό ή παραμένει σταθερή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει. Είναι η ίδια θέση με την οποία πορεύτηκε και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος ουδέποτε κ. Χατζηνικολάου αναγνώρισε “Μακεδονική” εθνότητα και “Μακεδονική” γλώσσα, διότι ήξερε πάρα πολύ καλά τους εθνικούς κινδύνους που αυτό θα εγκυμονούσε στη Βόρεια Ελλάδα. Είναι η ίδια θέση που διαχρονικά είχε το Υπουργείο Εξωτερικών όταν κάθε φορά που εμφανιζόταν σε οποιοδήποτε διεθνές έγγραφο το προσδιοριστικό “Μακεδονικό” σκέτο, έκανε τα σχετικά διαβήματα. Είναι η ίδια θέση την οποία είχε ο Κώστας Καραμανλής, η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι, όταν δεν συζητήθηκε ποτέ το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας. Να το πω λοιπόν με μία φράση για να το καταλάβουν και πάλι οι τηλεθεατές μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι ζήτημα εθνότητας ή ιθαγένειας;

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι και τα δύο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί η κυβέρνηση λέει ότι είναι μόνο ιθαγένειας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι ζήτημα ταυτότητας. Η συμφωνία είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο που υπάρχει και η εθνότητα και η ταυτότητα, αλλά εγώ σας λέω το εξής: Δείτε τι λέει ο κ. Ζάεφ. Πάρτε τις επίσημες δηλώσεις του. Τι λέει ο κ. Ζάεφ; “Για πρώτη φορά πήρα από την Ελλάδα αυτό το οποίο πάντα διεκδικούσα. Μακεδονική γλώσσα, Μακεδονική ταυτότητα, Μακεδονική εθνότητα”. “Είμαστε Μακεδόνες” λέει ο κ. Ζάεφ, το περηφανεύεται και πράγματι η συμφωνία του δίνει τη δυνατότητα να το λέει. Με άλλα λόγια, να μονοπωλεί τη Μακεδονία για λογαριασμό του. Αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ δεν πρόκειται να το δεχθώ και θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος για άλλη μια φορά. Προφανώς και θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή και σε περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει εθνικές εκλογές, δεν πρόκειται η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, εδώ υπάρχουν ένα δύο ερωτήματα. Μία περίπτωση είναι η συμφωνία να κυρωθεί από τη Βουλή τώρα. Τι κάνετε την επόμενη μέρα; Αν είστε Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές; Την εφαρμόζετε; Επιχειρείτε να επαναδιαπραγματευθείτε αυτά τα σημεία για τα οποία μόλις μιλήσαμε; Είναι εφικτό κ. Πρόεδρε να επαναδιαπραγματευθεί μία συμφωνία η οποία θα φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού και τη ψήφο της Βουλής;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι χρέος μου να είμαι απολύτως ρεαλιστής και έντιμος με τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μας ακούνε σήμερα. Απαιτούν τουλάχιστον αυτό. Σοβαρότητα και ειλικρίνεια. Από τη στιγμή που η συμφωνία αυτή θα κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή και θα κυρωθεί ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, αν όχι την ίδια στιγμή, λίγες μέρες μετά το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Έγινε. Μπήκαν. Δεν ξεμπαίνουν μετά. Τη επόμενη μέρα, όμως, προσέξτε κ. Χατζηνικολάου, δεν μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Δεν πρόκειται ποτέ να ακούσετε από τα δικά μου χείλη, “καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό στη χώρα μας”. Αυτό δεν θα το ακούσετε την επόμενη μέρα. Η δε πορεία των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία πορεία μακρά και είναι μια πορεία η οποία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό με το αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και νομίζω ήμουν πολύ συγκεκριμένος σε αυτό το οποίο σας είπα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν θα επιμείνω σε αυτό, γιατί κατανοώ ότι καλό είναι να μην επιμείνω. Όμως, επίσης κατανοώ ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση και η πορεία της γειτονικής χώρας μπορεί να δώσει ορισμένες ευκαιρίες διορθώσεων στο μέλλον.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ήμουν πάρα πολύ σαφής σε αυτό το οποίο είπα και το ερμηνεύσατε σωστά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, αν δεν περάσει η συμφωνία, γιατί υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Μάλιστα ορισμένοι σας κατηγορούν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχετε άλλο πρόσωπο για το θέμα όταν μιλάτε στο εξωτερικό και άλλο πρόσωπο όταν μιλάτε στην Ελλάδα. Ότι είστε πιο συγκαταβατικός δηλαδή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν συνέβαινε αυτό, τότε δεν θα ακούγατε την κυρία Μέρκελ να λέει δημόσια εντός και εκτός Ελλάδος, ότι “διαφώνησα με τον κ. Μητσοτάκη”. Θα της έλεγα πίσω από κλειστές πόρτες κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο λέω δημόσια. Επαναλαμβάνω λοιπόν, αν η συμφωνία δεν περάσει...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αν δεν περάσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τότε ξεκινάμε από την αρχή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από μηδενική βάση διαπραγμάτευση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διαπραγματευόμαστε από την αρχή. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η συμφωνία δεν υφίσταται αν δεν περάσει από τη Βουλή. Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Είτε να μη ψηφιστεί από τη Βουλή, οπότε σε αυτήν την περίπτωση ξεκινάμε νομικά από το μηδέν, είτε να προκηρυχθούν εκλογές που είναι αυτό το οποίο επιθυμώ εγώ, πριν η συμφωνία κυρωθεί από το Κοινοβούλιο. Κύριε Χατζηνικολάου, η επόμενη Κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση από την αρχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail